TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
BLACK WEEK - 70% RABATT PÅ LB+

: fem gaming headsets

Øreklokker til e-sportsfolk

Akkurat som det er behov for spesielle hodetelefoner til fysisk trening, stiller også de elektroniske atletene – gamerne – spesielle krav til lytteutstyret.

Av / 28.02.17 - 06:14
fem gaming headsets

Akkurat som det er behov for spesielle hodetelefoner til fysisk trening, stiller også de elektroniske atletene – gamerne – spesielle krav til lytteutstyret.

Hodetelefoner er den produktgruppen som vi oftest tester i Lyd & Bilde. Og det er det en god grunn til. Vi ser nå en konstant eksplosjon i antall og utvalg fra et stadig voksende antall produsenter. Det er også den produktgruppen som flest bruker. Lynraske datamaskiner, avansert kamerautstyr og tung hi-fi har sine tilhengere. Men alle har bruk for hodetelefoner. Faktisk viser det seg at flertallet har flere par hodetelefoner liggende, til vidt forskjellige bruksområder.

I denne testen ser vi på en gruppe av hodetelefoner vi ikke har testet tidligere, men hvor utvalget vokser eksplosivt nettopp nå. Enten man velger å betrakte dataspill som seriøs e-sport, eller det bare er noe vi leker med, er hodetelefonene en produktgruppe som velter inn i butikkhyllene akkurat nå. Og de kommer både fra produsenter som i forveien har spesialisert seg innenfor spill-tilbehør, og fra de etablerte hodetelefonprodusentene.

Men er det virkelig nødvendig med spesielle hodetelefoner til spill? Kan man ikke bare bruke sine vanlige hodetelefoner til formålet? Det kan man selvfølgelig. Man kan også i prinsippet ta sine hi-fi-hodetelefoner med på løpeturen, resultatet blir bare deretter. Og spillene stiller en rekke krav til utstyret.

For det første må det være mikrofon på hodesettet, slik at man kan rope kommandoer og advarsler til sitt lag når det går hardt for seg på slagmarken. For det andre må de være behagelige å ha på i timevis, uten at ørene blir kokt i varmen, eller man blir sliten i nakken av vekten. Til slutt er det en fordel hvis de støtter surroundlyd i mange kanaler så man kan høre når fienden kommer listende bakfra.

Annonse

Ikke ekte surround
Flere av hodetelefonene i denne testen selges med «7.1 surround sound» skrevet på esken. Å snakke om 7.1-kanalers surroundlyd i hodetelefoner er litt som å selge gummi i metervis: Det krever en god moral. Av rimelige, fysiske årsaker er det nemlig ikke syv separate drivere og en subwoofer innebygget i hodetelefonene. Man kunne i prinsippet godt ha separate drivere for front-, side- og bakkanaler (det ville bare ikke låte bra). Men en subwoofer er definitivt ikke noen praktisk idé, og senterkanalen måtte da kanskje plasseres i pannen?

I stedet bygger surround-hodetelefonen i testen på programvarebasert virtuell surround, hvor antall kanaler i kildematerialet på elektronisk måte plasseres rundt omkring lytteren. Hvor godt det fungerer i praksis, avhenger av den program- og maskinvaren som står for å omsette spillets eller filmens lydkanaler til virtuelle i hodetelefonene.

Headsettene ble selvfølgelig testet i deres naturlige miljø, det vi si på spill, ikke minst 3D-skytespill, hvor eventuelle surroundeffekter utnyttes maksimalt. Og ut over det ble de også testet med musikk og film, igjen i surround. Vi så også på de innebygde mikrofonene og eventuell støyreduksjon.

Lucid sound LS30

Et godt begynner-headset

Lommebokvennlig headset som dekker behovet hos de fleste.

Mange tilkoblingsmuligheter. Glimrende lyd til denne prisen.
Ingen surround og spillfunksjoner. Mikrofonen er ikke overbevisende.
Les hele testen

Audio Technica ATH-AG1X

Bare det nødvendige

Kjempestore øreklokker uten ekstrafunksjoner.

Gaming-hodesett i hi-fi kvalitet. Glimrende lyd og virkelig behagelig passform.
Passiv modell uten noen funksjoner eller egenskaper.
Les hele testen

Steelseries Siberia 840

Forbindelsene er i orden

Trådløst hodesett til proff-gamere som klarer alle spillenheter samtidig.

Det beste og mest omfattende utvalget av forbindelser. Gjennomtenkt design. Ekstra batteri.
Surroundeffekten er ikke spesielt overbevisende. Styringsboksen er litt vanskelig.
Les hele testen

Sennheiser PC 373D

Lettvekter med lyd i den tunge klassen

Åpen hodetelefon til både hi-fi og spill. Men helst alene.

God lyd og virkelig god bærekomfort. Innebygget 7.1 Dolby Surround.
Ikke trådløse, og mangler egentlige spillfunksjoner.
Les hele testen

Logitech Artemis Spectrum Snow G933

Kul luksus-killermaskin

Logitechs snøhvite toppmodell låter bra, og har de funksjonene som kan avgjøre slaget.

Glimrende bærekomfort og god ergonomi. Utmerket 3D-lyd til spill og film. Kul design.
Forholdsvis klossete. Litt unyansert lyd. Lysshow koster batteritid.
Les hele testen
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde