Dyson er kjent for å tenke utenfor boksen. Det beviste de under pandemien med Zone – et par merksnodige hodetelefoner med innebygget luftrenser, som skulle beskytte mot forurensning og virus. Denne gangen har de gitt oss et mer normalt par, men OnTrac er likefullt et par meget ambisiøse hodetelefoner i premiumsegmentet, der de møter etablerte aktører som Sony, Bowers & Wilkins og ikke minst Apple.
God byggekvalitet
Det første som slår meg, er den solide byggekvaliteten. Metallkonstruksjonen føles påkostet og robust, med fine detaljer som de utskiftbare øreklokkene i ulike farger. Her har Dyson virkelig lagt sjelen sin i detaljene; hver komponent føles gjennomtenkt, fra de presis maskinerte metalldelene til de myke øreputene.
Hodebøylen har tre separate puter som skal fordele vekten, men i praksis er det stort sett kun den midterste som kommer i kontakt med hodet. Systemet for å bytte øreputer og deksler er smart designet med en vri-og-lås-mekanisme som føles solid. Men til 590 kroner per fargesett blir det en kostbar fornøyelse å eksperimentere med utseendet.
Smarte funksjoner
OnTrac kommer stappfulle av teknologi. Den tilhørende MyDyson-appen gir tilgang til flere innstillinger, som ulike EQ-forhåndsjusteringer og støydempingsnivåer. Hodetelefonene har også automatisk hodedeteksjon, som pauser musikken når du tar av hodetelefonene og fortsetter når du setter dem på igjen.
Appen har tre EQ-forhåndsinnstillinger: nøytral, forsterket og bass boost. Disse gir noe fleksibilitet, men jeg savner muligheten til å finjustere lyden med en mer detaljert equalizer. Det er synd at Dyson ikke har inkludert dette i en ellers veldesignet app.
Joystick
Til styring av funksjoner sitter en joystick på høyre øreklokke – en mer presis løsning enn berøringsflater, men som krever tilvenning. Her styrer du volum, spor og telefonsamtaler med fysiske bevegelser som gir god tilbakemelding. Den aktive støydempingen i OnTrac har tre moduser: Isolation for maksimal demping, Transparency for å slippe inn omgivelseslyd, og Off. Du veksler mellom dem ved å dobbelttrykke på øreklokken.
Batteritiden er imponerende – oppgitt til hele 51 timer med støydemping aktivert. Jeg gjorde ikke selv en nøyaktig måling av spilletiden, men jeg har i skrivende stund brukt dem av og på i ti dager nå uten å lade en eneste gang. Ti minutters hurtiglading gir 2,5 timers spilletid via USB-C, og fullading skjer på rundt 3 timer.
Lydkvalitet
Så hvordan låter Dysons premium-utfordrere? Akkurat det kan det nok være delte meninger om. Lyden fra Dyson OnTrac er generelt god, på den varme siden av nøytralt i bassregisteret. Bassen oppleves ren og fyldig, og fungerer bra til det meste av musikk. Den er kontrollert og presis nok, men ikke like dynamisk som hos de beste konkurrentene. På låter som krever skikkelig trøkk mangler det litt av det siste lille. Her har Dyson ett og annet å lære av Focal, men også Sennheiser, Apple og Bowers & Wilkins.
Mellomtonen mangler også litt fylde og engasjement – vokaler og akustiske instrumenter kunne hatt mer tilstedeværelse her. Diskanten er detaljert, men også litt for energisk og frempå i de skarpeste frekvensene. Sibilanter er uunngåelige, og den ruller av for tidlig i toppen til å produsere noe særlig med luft i overtonene.
Godkjent støydemping
Den aktive støydempingen er effektiv nok, og på nivå med mange andre gode hodetelefoner. Åtte mikrofoner sampler støy 384.000 ganger i sekundet, og selv om resultatet ikke er fullt så imponerende som vi hadde håpet, takler OnTrac jevn støy som motordur og ventilasjonsanlegg godt. Fullt så effektive som Sony WH-1000XM5 er de derimot ikke, og Dyson har dessuten større utfordringer med plutselige lyder. Gjennomsiktighetsmodusen fungerer på sin side bra og føles naturlig.
Komfort med forbehold
De store øreputene er behagelige ved første møte, men kan bli overraskende varme etter kort tid. Dette er spesielt merkbart under lengre lytteøkter innendørs, og jeg tør ikke tenke på hvordan det blir i solsteika om sommeren. Med en vekt på over 450 gram er hodetelefonene også tunge sammenlignet med konkurrentene – til og med tyngre enn Apple AirPods Max. Sony WH-1000XM5 veier på sin side bare 250 gram, som er litt over halvparten av Dyson OnTrac. Selv om klemkraften er godt balansert, merker man godt vekten.
Konklusjon
Dyson OnTrac har flere sterke sider, som den påkostede byggekvaliteten, den lange batteritiden og det smarte joystick-systemet (selv om akkurat det krever tilvenning). Men imponerende ingeniørkunst til tross – til 5790 kroner kommer man ikke unna at det finnes mange konkurrenter som både låter bedre og koster mindre.
Sammen med den høye vekten og begrensede app-funksjonaliteten blir det vanskelig å anbefale OnTrac foran konkurrentene. Du betaler mye for Dyson-merket og muligheten til å bytte deksler, uten å få den beste lyden. Byggekvaliteten er det lite å si på, men det holder ikke alene når prisen er så høy.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser