TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Duell: To high-end ørepropper

Når musikken er større enn fornuften

Audeze Euclid mot Sennheiser IE 900. Ny, spennende teknologi mot velprøvd prinsipp i perfeksjonert versjon. Rådyre … og steinbra!

Av / 16.09.22 - 09:01
Duell: To high-end ørepropper

Vi har etter hvert blitt vant til dyre råskinn av noen øreklokker, og mange av dem spiller musikk med sånn magi og trylleri, at man nesten må klype seg i armen for å forsikre seg om at man ikke drømmer.

Men når man kommer opp i femten tusen kroner for et par ørepropper, kan man begynne å lure på hvor mange lag med kvakksalve det bør være lov å smøre på.

Men på den annen side, hva er man ikke villig til å gi for den beste lydopplevelsen. Og ørepropper har fordelen over øreklokker, ved at de tar liten plass i lommen når du reiser rundt. På den måten kan du nyte fantastisk lyd i langt flere anledninger, enn med hodetelefoner. Dessuten er utvalget i denne prisklassen størst blant åpne hodetelefoner, som gjør dem lite egnet å reise rundt med, på grunn av lydlekkasje og støy. Et par lukkede ørepropper er langt mer praktisk.

En annen fordel med ørepropper er at de er like komfortable om man bruker briller.

Les også Slik har du aldri hørt musikk før Audeze LCD-X og HiFiMAN Arya, begge i sin nyeste versjon, låter vidt forskjellig. Å kåre en vinner er likevel så godt som umulig.

Kabel for alle pengene

Her skal et par av markedets mest eksklusive øreproppmodeller til pers, nemlig Sennheiser IE 900 og Audeze Euclid. Ingen av dem er trådløse, for her skal man selvsagt stå fritt til å velge sin egen avspiller og forsterker – og slippe den digitale støyen og komprimerte lyden som Bluetooth bærer med seg.

Annonse

Mens både Sennheiser IE 900 og Audeze Euclid har utskiftbar kabel, er det bare førstnevnte som har lagt med flere forskjellige balanserte og ubalanserte kabler i esken. Audeze krever ekstra betalt, men der tilbys til gjengjeld også en kabel med innebygd Bluetooth-mottaker og forsterker. For ordens skyld bruker begge proppene nesten identiske kabeltermineringer av typen MMCX, bare at Sennheiser bruker en litt lengre plugg enn den som sitter på Audeze. Det betyr at Audeze-proppene kan bruke Sennheiser-kabler, men ikke omvendt.

Sennheiser IE 900
Sennheiser IE 900

Dynamiske mot planmagnetisk

De to øreproppmodellene i denne testen har vært sitt prinsipp. Tyske Sennheiser IE 900 bruker en tradisjonell dynamisk driver. Dette er det vanligste prinsippet, som har vært terpet på og perfeksjonert opp gjennom årene. En av fordelene er at dynamiske høyttalerelementer tåler mye juling og skal mye til å ødelegge med forsterkerkraft. Du risikerer å ødelegge hørselen før det skjer! Så har man også etter hvert funnet ut hvordan denne teknologien kan låte på sitt aller beste.

Amerikanske Audeze sverger derimot til planmagnetiske drivere, og øreproppmodellen Euclid er intet unntak. Planmagnetiske drivere bruker en ultratynn film, opphengt mellom to magneter. Prinsippet har en fordel over dynamiske hodetelefoner, ved å være raskere på transienter, og fordi det er meget små vibrasjoner som skal til, kan de låte renere oppover i toneområdet, med en bedre sammenheng mellom bass, mellomtone og diskant.

En utfordring er at de sjeldent kan spille like høyt som dynamiske drivere før de går i forvrengning. Videre krever bass mye omplassering av luft. Siden slike ultratynne planmagneter i utgangspunktet ikke svinger seg nok til å gi mye energi i bassen, må man gjøre justeringer i kretsen, for å tvinge dem til å gå dypt nok. Dette går utover følsomheten, som gjør at en planmagnetisk hodetelefon med mye dypbass ofte er tungdreven. En annen utfordring er at membranen må være vesentlig større enn på en dynamisk driver, som igjen betyr at husene til øreproppene er større enn på dynamiske.

Audeze Euclid 2
Audeze Euclid

Duell!

Det er umulig å si at planmagneter er uforbeholdent bedre enn dynamiske, eller omvendt. Det varierer fra enhet til enhet, og dessuten smak og behag, da de har ulike styrker og svakheter. Men det betyr ikke at vi ikke ønsker å finne ut av hvilken som er generelt best blant de to svindyre indrefiletene av noen propper: Sennheiser IE 900, eller Audeze Euclid?

De to testes derfor her i en duell, hvor de får bryne seg på ulik musikk, og drevet av både den bærbare musikkspilleren Astell & Kern A&ultima SP2000T og den stasjonære hodetelefon-DAC-en FiiO K9 Pro ESS (test kommer). I tillegg har de fått prøve seg på hodetelefonutgangen direkte ut fra en laptop, for å se hvordan de oppfører seg når forsterkerkraften er knapp.

Audeze Euclid Sennheiser IE 900 SPREAD 3 scaled 1
Foto: Geir Gråbein Nordby

Audeze Euclid

Kan noe som ingen andre kan

Audeze Euclid er et kunstverk av et par ørepropper. Dette er dessuten de første planmagnetiske øreproppene vi forstår oss på.

Fantastisk mellomtone, lynraske rytmer. Harmonisk og deilig diskant.
Litt pågående i overgangen fra mellomtone til diskant. Mer energi og trøkk i bassen er ønsket. Trenger en god forsterker.
Les hele testen

Sennheiser IE 900

Fantastiske high-end-propper

Sennheiser har med IE 900 tatt utgangspunkt i sin forrige toppmodell, og forbedret den på et kritisk punkt.

En bråte med detaljer, kombinert med fabelaktig dynamikk. Og for en bass!
Noe sibilanter som følge av en forsterket diskant.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Styr unna ørepropper fra Temu

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Lyd & Bilde