TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Devialet Gemini II

Gullkantet lyd

Alt vi elsket med forgjengeren, og litt til. Devialet Gemini II er duften av gull, med bare et par svakheter.

Av / 11.01.24 - 09:00
Devialet Gemini II

Lyd & Bilde mener

  • Fantastisk lydkvalitet! En så gjennomsiktig og klokkeklar mellomtone kombinert med naturlig bass og nydelig diskant er det sjelden vi hører. Støykanselleringen er også brillefin.
  • Støtter ikke romlig lyd. Noe begrenset lydnivå på metal og rock. Samtalekvaliteten er bare sånn passe.

De franske lydinnovatørene i Devialet har endelig kommet med sin andre generasjon helt trådløse ørepropper – Gemini II. Med adaptiv støydemping, forbedret ergonomi og lydkvalitet lover disse proppene en premium opplevelse, til tross for den mer kompakte formfaktoren enn sine forgjengere.

Utseendemessig minner også disse om de trådløse Phantom-høyttalerne, og det er slettes ingen uting. Lekkert er det, rett og slett.

Devialet Phantom I
Devialet Gemini II minner om trådløshøyttalerne Phantom. Foto: Devialet

Ifølge pressemeldingen har Devialet kondensert 15 år med lydforskning ned i disse øreproppene. Blant høydepunktene er den nye adaptive støydempingen, som dynamisk justerer seg etter ørets unike form. Dette skal gi bedre demping og færre artefakter.

Vinddemping og gulldetaljer

En annen nyvinning er aktiv vinddemping (AWR). Dette skal redusere problemer med vindstøy og gi bedre taletydelighet i telefonsamtaler. Disse lovnadene høres gode ut på papiret, men hvordan er den faktiske bruken?

Jeg har testet den gullbelagte Opera de Paris-utgaven av Gemini II over lengre tid. Her bidrar gulldetaljene på etui og ørepropper til en eksklusiv følelse. Det nye etuiet har også fått mer praktisk størrelse.

Annonse
Devialet Gemini II GeirNordby
Sitter bra. Foto: Geir Gråbein Nordby

Kun fargen skiller

Vær oppmerksom på at det kun er fargen med gulldetaljer som skiller Opera de Paris-utgaven fra de andre. Ytelse og grensesnitt er identisk, derfor vurderer jeg produktet ut ifra prisen for standardutgavene. Så får du i stedet selv vurdere hvorvidt gulldetaljene er verdt en 50 prosent økning i prisen.

Les også Best på støydemping Sony WF-1000XM5 tar arven etter den populære M4-modellen og leverer enda bedre støykansellering og lydkvalitet.

Funksjoner

Øreproppene har berøringsfunksjoner, som kan tilpasses etter egne ønsker gjennom mobilappen. Her finner du også en 6-bånds grafisk EQ, om du ønsker å tilpasse lyden.

Du kan velge mellom støydemping eller omgivelseslyd, men ikke deaktivere begge. Jeg skulle gjerne hatt muligheten til å slå støyprosesseringen av, for å bruke all forsterkerkraften til å gjengi musikk på mest mulig dynamisk vis.

Gemini II er som de fleste andre trådløse ørepropper IPX4-klassifisert for vann- og svettemotstand. Ørepluggene støtter Bluetooth 5.2 med aptX lydkodek for å gi Android-brukere bedre lyd. Dette kan i noen tilfeller være bedre enn AAC som iPhone-brukere er bundet til. Men i denne kvalitetsklassen skulle vi gjerne sett aptX Adaptive eller til og med aptX Lossless, som skilter med tapsfri CD-kvalitet over Bluetooth. LDAC er også veldig tett på CD-kvalitet, noe som også savnes.

Devialet Gemini App
Appen byr blant annet på ulike EQ-innstillinger. Skjermbilde: iOS

Ikke romlig lyd

Nå om dagen snakker alle om immersive eller spatial audio, eller romlig lyd, om du vil. Kort fortalt gir det en slags 3D-effekt til lydbildet fra et par hodetelefoner. Devialet-proppene har derimot ingen slik funksjon. For min del er det ikke noe savn, annet enn kanskje når man skal se film på mobilen. Musikk foretrekker jeg uansett i ren stereo, men for noen vil nok dette oppleves som en mangel.

Batteritid

Gemini II-øreproppene er oppgitt med en batteritid på inntil 5 timers kontinuerlig avspilling per lading. Ladeetuiet gir ytterligere 17 timer, for en total brukstid på 22 timer. Dette er noe ned fra forgjengeren, antakelig diktert av det mer kompakte formatet. Det er fremdeles en helt normal batteritid for premium ørepropper i dag. Dog har enkelte konkurrenter over 30 timers total brukstid med etuiet.

devialet-gemini-2-black
Tøff i soft. Foto: Devialet

Krystallklar lyd

Når det gjelder lyden leverer Gemini II en imponerende åpenhet, detaljering og balanse. Man hører straks proppene er satt inn i øret, at klangen justerer seg inn på brukerens øreganger. Det gir en vanvittig god tonalitet, og dessuten et sentrum i lydbildet som er få ørepropper forunt.

Bassen på Caroline Polacheks Crude Drawings of an Angel går dypt, som å ha en subwoofer rett i øret. Men den maskerer ingenting oppover, i stedet er mellombassområdet meget godt avstemt med en flott klang og en gjennomsiktighet av det sjeldne. I så måte minner de vagt om Jabra Elite 10, bare at Jabra-ene er slankere i dypbassen.

Både Bowers & Wilkins Pi7 S2 og Sony WF-1000XM5 har en varmere og fyldigere bass, men den er også «tettere» og mindre oppløst enn gjennom Gemini II.

Les også Deilig, trådløs premium fra Devialet Devialet Gemini er et par ørepropper som kjemper i toppen mot de aller beste.

Mellomtoneområdet klinger aldeles utmerket, og enten det er dypere mannsstemmer eller kvinnelige sopraner som står på menyen kommer de gjennom med stor dynamikk og en masse detaljer. Det er i det hele tatt vanskelig å komme på noen svakheter, så la det være sagt først som sist at hva slags kodek som brukes er slettes ikke det viktigste. Gemini II er et levende bevis på at det fortsatt er mye god kvalitet å hente ut av komprimerte lydformater.

Devialet Gemini II 1
Foto: Devialet

Verre med rock

Alt av akustisk musikk låter så bra jeg kan huske å ha hørt noen trådløse ørepropper. Rett og slett fabelaktig bra. I motsetning til forgjengeren synes jeg dessuten Gemini II spiller mer enn høyt nok. Jeg savner i det hele tatt ingenting.

Men det er inntil jeg setter på hard rock. Rock og metal har som regel et mye mer tettpakket lydbilde enn akustisk musikk, og her er det nesten like mye energi i alle frekvensområder – samtidig. Her virker det som en limiter eller kompressor aktiveres i øreproppene, for lyden blir mye tammere, og plutselig synes jeg ikke lenger det blir høyt nok heller. Når jeg spiller metal vil jeg ha det høyt, men EU-regelverket ødelegger moroa her. Av den grunnen foretrekker jeg kablede hodetelefoner til metal.

Dette er selvsagt ikke Devialets feil, i stedet kan man si det er en smart ting å automatisk tilpasse lydnivået til innholdet. Når man får alle frekvenser på én gang kan man lettere bli hørselsskadet, enn når en enkel pianotone eller en kontrabasstreng står ut av et ellers stille lydbilde. Men det finnes ørepropper med mer guffe på rock, blant annet Sony og JBL, og spesielt Denon PerL (arvtakeren til Nura NuraTrue, test kommer) har vesentlig mer kraft.

Jeg fant en hack på Gemini-forgjengeren, ved å kunne justere opp alle frekvenser på EQ-en i appen. Da ble det høyere. Det gjør det ikke på Gemini II, som hele tiden overvåker lyden og ikke tillater den til å gå høyere. Akk, ja.

Devialet Gemini II 2
Foto: Devialet

Samtalekvalitet og støykansellering

Til slutt et ord om støykansellering og samtalekvalitet. Ifølge Devialet går de hånd i hånd, da samtalekvaliteten drar fordel av den effektive vindreduksjonen. Og vindstøy er det faktisk svært lite av, noe jeg ble vitne til under en tur ute i vintervinden. Støykanselleringen er også generelt meget god. Kanskje ikke like effektiv som hos Sony WF-1000XM5, men likevel absolutt effektiv nok, og altså svært funksjonell utendørs.

Samtalekvaliteten er derimot en annen sak. Mottakeren i andre enden vil riktignok oppfatte hva brukeren sier, men stemmen låter hermetisk og digitalt, med en for tynn mellomtone. Dette deler riktignok Devialet med mange andre ørepropper, men må blant annet se seg slått av Sony WF-1000XM5 med en mye mer naturlig stemmegjengivelse. Også Bang & Olufsen Beoplay EX har bedre talegjengivelse enn Devialet Gemini II.

Devialet Gemini II spread 2
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Devialet Gemini II er et fantastisk veldreid par ørepropper. Kanskje ekstra elegant i gull, som i denne testen, men selv om du nekter å betale 50 prosent over standardprisen har du lekre saker i vente.

Øreproppene imponerer med sin åpne og detaljerte lyd, effektive støydemping og elegante design. Akustisk musikk låter bedre enn omtrent alt annet på markedet. Rock med veldig mettet lydbilde virker derimot å holdes igjen av automatisk volumbegrensning. Det finnes konkurrenter med mer slagkraft i rock/metal.

Av den grunnen får Devialet Gemini II vår varmeste anbefaling til klassisk, jazz, pop og vise, med andre ord alt annet enn der hvor lydbildet er mettet med en vegg av vrenggitarer.

Karakter
Devialet Gemini II
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord