Bowers & Wilkins har pensjonert den beste hodetelefonmodellen i sin prisklasse, nemlig Px7 S2. Hvorfor er ikke godt å si, det var et knakende godt par hodetelefoner. La gå, Sony har fortsatt den beste støydempingen i WH-1000XM5, men Px7 S2 har en lydkvalitet som ingen kan ta fra den.
Nå erstattes den av Px7 S2e, hvor e-en står for evolved, altså videreutviklet. Man har altså ikke hevdet at det er en helt ny modell, og det er bra. For jommen er den lik. Samme høyttalerelementer, samme lydkodeker, samme batteritid. Og samme utseende og passform.
Også hurtigparing med Android er samme som sist, det er i det hele tatt lite nytt her.
Ny DSP
Forskjellen, bortsett fra en helt ny grønnfarge, som dessverre ikke gjelder testeksemplaret, ligger i digitalprosessoren. Altså DSP-en, som er kraftigere og mer avansert nå.
Bowers & Wilkins hevder at den nye DSP-en tvinger enda flere detaljer og mer dynamikk ut av de 40 mm høyttalerelementene (driverne). Som forgjengeren støtter hodetelefonene 24-bit / 48 kHz lyd over USB.
Jeg har derimot en magefølelse på at grunnen til at man bytter til en kraftigere DSP, er at man ønsker å være mer fremtidssikker, slik at man for eksempel på sikt kan oppgradere til å støtte romlig lyd med Dolby Atmos. Jeg er faktisk litt overrasket over at dette ikke allerede er på plass, nå som det er i ferd med å bli standard i premiumklassen.
Appstyring
B&W Music-appen har fått en liten oppfrisking, med bedre funksjonalitet når man spiller musikk direkte i appen. Du kan nemlig koble appen opp til din Tidal- eller Qobuz-konto, og da får du også se den digitale oppløsningen på musikkfilen som spilles. Selv foretrekker jeg likevel å bruke den originale appen fra tjenesten jeg abonnerer på.
Støykansellering og omgivelseslyd
Som hos forgjengeren sitter totalt seks mikrofoner i hodetelefonene, hvor to brukes til tale, og fire til støykansellering.
En mikrofon sitter inne i hver kopp, som lytter til hodetelefonene. En på utsiden av hver kopp lytter til omverdenen, og summen av disse tolkes av DSP-en, som produserer motfasesignalet til støyen – og kansellerer denne best mulig.
Støykanselleringen kan reverseres, for i stedet å slippe støyen inn. Såkalt omgivelseslyd, eller transparens. S2e-versjonen har som forgjengeren en egen knapp til støybehandling, hvor man veksler mellom støykansellering, omgivelseslyd eller ingenting.
Heller ikke på den nye versjonen finnes det noe steg mellom null og maksimal effekt. Her er det full effekt hele veien, og da heller ikke såkalt adaptiv støykansellering.
Komfort
Putene i premium minneskum sitter meget behagelig rundt ørene. Her dempes støy allerede ganske bra rent mekanisk, slik at du godt kan lytte til musikk uten den aktive støydempingen. Dermed trenger du bare å aktivere den om du sitter i støyende omgivelser, for eksempel på et fly eller tog.
Batteritid og lading
Batteritiden er oppgitt til 30 timer, akkurat som begge forgjengerne. Hodetelefonene er fulladet på to timer, og 15 minutters hurtiglading gir hele sju timers spilletid.
Lyden av Bowers & Wilkins Px7 S2e
Lyden er umiskjennelig Bowers & Wilkins. Musikken har en yndig varme over seg, samtidig som det er god kontroll på dynamikken. Det er god hurtighet på transienter, kanskje enda bedre enn før, og til sammenligning låter Sony WH-1000XM5 temmelig grått i forhold.
Bare hør på Mathilde Storms tolking av The September Whens gamle klassiker Cries Like a Baby. Hvor det klinger deilig fra gitarkroppen, og stemmen til Mathilde ligger flott og luftig i midten. Sony-ene får slettes ikke dette frem med samme magi.
Bruce Springsteens flotte ballade Addicted to Romance skildres godt, med den karakteristiske raspingen fra Bruces stemme, men hvor den samtidig ikke får for mye oppmerksomhet. Alle lydbildets “byggeklosser” får liksom sin nødvendige oppmerksomhet, man kan selv bestemme hva man skal fokusere på.
Det er en ekstra fylde i nedre mellomtone her, som er ganske typisk for Bowers & Wilkins. Men jeg synes ikke det går utover hurtigheten. Hvis man da ikke sammenligner den mot de mye dyrere Focal Bathys, som virkelig viser hvor skapet skal stå når det gjelder hurtighet og detaljer.
Begrenset EQ
Noe jeg alltid har savnet på hodetelefonene fra B&W, og hvor også Px7 S2e skuffer, er på EQ-innstillinger. Du får bare bass og diskant her, ingen mulighet for å stille nøyaktige frekvenser. Dermed er man i stor grad låst til B&Ws klangfilosofi. På godt og vondt – mest godt.
Konkurrenter
Jeg har ikke hatt forgjengerne inne til sammenligning, men jeg har derimot sammenlignet mot storebror Px8. Og jeg må si det er veldig tett løp. Klangbalansen er veldig lik, og selv om det nok er noe mer detaljer og vektløshet i toppen på Px8, er det vanskelig å forsvare storebrorens 40 prosent høyere prislapp. Px7 S2e er et mye bedre kjøp.
De nevnte Sony WH-1000XM5 har fortsatt den beste støykanselleringen, men er ikke i nærheten av lydkvaliteten til Px7 S2e. Sennheiser Momentum 4 Wireless er også veldig gode, og har nok enda bedre samtalekvalitet enn B&W-ene. Men musikken har ikke samme magien i mellomtonen som her.
Så har vi jo Bose Quiet Comfort Ultra, som i skrivende stund ennå ikke har funnet veien til redaksjonen.
Konklusjon
Bowers & Wilkins Px7 S2e er som e-en i navnet hinter om, en videreutvikling av Px7 S2. Det er ikke mange nye triks her, men den kraftigere DSP-en gir kanskje enda litt bedre lyd. Det er i hvert fall veldig tett opp til lyden av storebror Px8! Vi har en følelse av at vi får se mer til hvorfor DSP-en er oppgradert på et senere tidspunkt. Får vi kanskje etter hvert støtte for romlig lyd?
Hodetelefonene låter meget bra med Bluetooth, og enda bedre med USB-kabel rett i PC-en. Da får du full lydkvalitet inntil 24-bit / 48 kHz.
Px7 S2e gir en fabelaktig komfort, skikkelig premiumfølelse og en lydkvalitet få andre kan matche. Hvis du da ikke går enda mer opp i pris. Dersom lydkvaliteten er viktigere for deg enn den aller beste støydempingen (som er meget god her og), så er dette antakelig de beste hodetelefonene til prisen akkurat nå.
Hei,
Hva tenker du om lyden her sammenlignet med Apple Airpods Max?