TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bowers & Wilkins Px7 S2

Klassens beste lyd

Px7 S2 er rett og slett et fantastisk vellydende par hodetelefoner, som i tillegg har støykansellering.

Av / 13.08.22 - 09:00
Bowers & Wilkins Px7 S2

Lyd & Bilde mener

  • Klassens beste lyd. Komforten er førsteklasses.
  • Støydempingen har blitt bedre, men den er fortsatt ikke på høyde med de beste. Litt lav samtalelyd.

0Da jeg testet Bowers & Wilkins PX7 i 2019, lot jeg meg begeistre av den store, fyldige og kraftige lyden. Spesielt den store, tunge bassen imponerte. Støydempingen var helt ok, og samtalekvaliteten var ikke spesielt god ved lansering – selv om mye ble rettet opp med en senere fastvareoppdatering.

Etterhvert som konkurransen har hardnet kraftig til, er det på tide med en oppdatert utgave. Den har nå kommet, og heter rett og slett Px7 S2. Her har B&W adressert flere av forgjengerens svakheter. Blant annet har den fått multipoint med tilkobling til inntil to enheter samtidig, talekvaliteten skal være enda bedre med siste versjon, og – enda viktigere – støykanselleringen er forbedret.

BW Px7 S2 Grey
Støykanselleringen er forbedret siden sist. Foto. Bowers & Wilkins

Bedre støykansellering

Bowers & Wilkins har utviklet en helt ny digitalprosessor (DSP) til Px7 S2, for å forbedre den aktive støydempingen. Det sitter totalt seks mikrofoner i hodetelefonene, hvor to brukes til tale, og fire til støykansellering.

En mikrofon sitter inne i hver kopp, som lytter til hodetelefonene. En på utsiden av hver kopp lytter til omverdenen, og summen av disse tolkes av DSP-en, som produserer motfasesignalet til støyen – og kansellerer denne best mulig.

Talemikrofonene og de ytre støydempingsmikrofonene er plassert annerledes siden sist, for å bedre plukke opp stemmen og kansellere omgivelsesstøy under samtaler.

Annonse

Resultatet skal være en enda bedre hodetelefon! Blant annet med multipunkt, slik man kan koble til to enheter samtidig. For eksempel mobil og PC.

Støykanselleringen kan reverseres, for i stedet å slippe støyen inn. Såkalt omgivelseeslyd, eller transparens. S2-versjonen har endelig fått en egen knapp til støybehandling, og vær oppmerksom på at støykansellering og omgivelseslyd bare kan slås av eller på – det finnes ingen steg imellom null og maksimal effekt.

BW Px7 S2 Product Blue
Foto: Bowers & Wilkins

Komfort

I den nye modellen går klokkene mer i ett med hengslene som er koblet til hodebøylen, hvor de var lengre på forgjengeren, med en større kurve. Selve hodebøylen ligger også tettere langs hodeformen, og den nye modellen passer til mindre hoder enn forgjengeren. Faktisk brukte min fire år gamle sønn disse på flytur i sommer, og det fungerte helt greit. De er riktignok større enn et par barnehodetelefoner, men ikke veldig mye. Og siden mange kvinner har mindre hoder enn menn, vil Px7 S2 ha en bedre passform hos dem enn flere av sine konkurrenter.

Putene er i premium minneskum, og klokkene sitter meget behagelig på hodet. God akustisk støydemping har vært en prioritet, derfor demper også husene ganske effektivt støy utenfra. Med andre ord trenger du ikke aktivere støydempingen for å nyte musikken i det stille.

BW Px7 S2 Product Macro Blue
Bøylen krummes tettere langs klokkene enn på forgjengeren. Foto: Bowers & Wilkins

Bedre elementer

For å gi bedre lyd, er de 40 mm høyttalerelementene “mye bedre” enn sist, i følge Bowers & Wilkins. Med 20 millimeters spoler skal de holde bedre kontroll på dynamikken, ikke minst i bassregisteret. Membranene er nye, med lavere forvrengning. I praksis betyr det bedre lyd med høyere oppløsning.

Hodetelefonene bruker aptX Adaptive kodek for best mulig lyd over Bluetooth. Dette er det kun Android-brukere som får nytte av, mens Apple-brukere må nøye seg med AAC. Som fortsatt er bedre enn standardkodeken for Bluetooth (SBC).

I tillegg til Bluetooth kan hodetelefonene kobles til med vanlig kabel, og dessuten USB ut fra PC eller Mac. Maksimal oppløsning er da 24-bit / 48 kHz.

BW Music App
Appen har tonekontroll.

App

Bowers & Wilkins Music-appen kan brukes til å påkalle stemmeassistent, og endelig kan man stille bass og diskant. Det er derimot ikke snakk om en multibånds equalizer, for B&W ønsker at du skal høre med lyden de har skrudd seg frem til.

Batteritid og lading

Batteritiden er oppgitt til 30 timer, akkurat som forgjengeren. Men selve ladingen er forbedret, og ladetiden er nå på to timer i stedet for tre, og 15 minutters hurtiglading gir dessuten sju timer spilletid i stedet for fem.

BW Px7 S2 Product angled Grey BW Px7 S2 Product Grey BW Px7 S2 Product Macro 2 Blue BW Px7 S2 Product front Black BW Px7 S2 Product Black
<
>
Foto: Bowers & Wilkins

Lyden av Bowers & Wilkins Px7 S2

Noen små toner fra Auroras nye single A Potion For Love er alt som skal til for å skjønne at dette er hodetelefoner som tar lyden på alvor. Stemmen hennes er fløyelsmyk, samtidig som det er god fylde nedover. Klangen fra gitaren brer seg utover, og når den forsiktige basstromma kommer inn sammen med bassgitaren, er det med en deilig fylde.

Mellomtonen er fyldig og varm, samtidig som vrenggitarene i Rammsteins Zick Zack biter bra fra seg. Stemmen til Till Lindemann har styrken og autoriteten den trenger, dette er underholdende lytting!

Når så pianoet til Alexis Ffrench klinger stort og frodig på Golden, eller kontrabassen til Dieter Ilg på jazz-coveren av Leonard Cohens A Thousand Kisses Deep gjengis kremaktig men samtidig med en sprø og deilig klirring fra den båndløse halsen, er det bare å drømme seg bort.

BW Px7 S2 vs Sennheiser Momentum 3 Wireless freq resp BW Px7 S2 vs Sony WH1000XM4 ANC effect
<
>
Støydemping: B&W Px7 S2 (rødt) mot Sony WH-1000XM4 (blått). Svart kurve er referansestøy, spilt gjennom Dynaudio Evoke 20. Man ser tydelig at WH-1000XM4 undertrykker støy bedre enn Px7 S2. Målt med MiniDSP E.A.R.S. mikrofonhode og REW programvare.

De dyrere Sony WH-1000XM5, som riktignok låter bedre enn sine forgjengere, har også en klangbalanse som heller mot det varme, men har ikke sjans mot dette detaljnivået. Beyerdynamic Lagoon ANC har mye av oppløsningen, men slettes ikke samme tyngde i bassregisteret. Jeg vil helt klart påstå at Px7 S2 truer Apple AirPods Max, uten at jeg vil påstå at de slår dem på alt.

Jeg føler likevel jeg drar kjensel på denne lyden, og det er ikke nødvendigvis forgjengeren PX7 jeg tenker på. Men snarere Sennheiser Momentum 3 Wireless. De har samme fylde i bassen og varme i mellomtonen. Og når jeg dobbeltsjekker mot mine egne målinger av frekvensrespons, så ser jeg at de to følger hverandre meget tett! Sennheiser-klokkene kan spille enda litt høyere og kraftigere, men til gjengjeld er Px7 S2 fastere i bassen. Hvor den kan bli smått pløsete og treg fra Momentum 3. Diskanten virker også mer vektløs gjennom Px7 S2 enn jeg husker fra Momentum 3. Selv om altså selve frekvensresponsen ser til forveksling lik ut.

BW Px7 S2 Graabein 2
Glimrende komfort, enda bedre lyd. Foto: Geir Gråbein Nordby

Støykansellering: God, men ikke best

Bowers & Wilkins har jobbet mye med støykanselleringen, og hevder å kunne måle krefter mot de beste. Og det er klart at S2-versjonen gjør det bedre enn forgjengeren. På et bråkete fly fungerer de helt fint, og undertrykker støy bra nok til å kunne nyte musikken selv ved moderat lydnivå. Bussturer er heller ingen problem.

Men det er fortsatt et stykke igjen. De klasseledende Sony WH-1000XM5 både demper bedre, samtidig som det susende støygulvet er totalt borte på Sonyene. B&W-ene har hørbar susing, selv om jeg ikke skal påstå det er sjenerende.

BW Px7 S2 Product side Black
Foto: Bowers & Wilkins

Jeg har ennå ikke målt støykanselleringen på 1000XM5, derimot gjorde jeg det på 1000XM4. Px7 S2 klarer ikke å fjerne lavfrekvent støy under 100 Hz like godt, så mer av støyen fra en flykabin eller bussmotor slipper inn. Inntil 20 dB mer, faktisk, så man kan ikke si det er bagatellmessig.

Også Bose QC45 og NCH 700 demper støy mer effektivt enn Px7 S2. Er det viktig? Det kommer an på hvor ofte du reiser rundt med støy rundt deg. Hodetelefonene for hånden demper støy absolutt bra nok til å fint kunne brukes i et åpent kontorlandskap, på kafé – og som nevnt funker det fint på fly også. Bare ikke fullt så bra som enkelte andre.

Talekvalitet

B&W har som nevnt jobbet med talekvaliteten med Px7 S2. Og tale fungerer fint. Min stemme låter tydelig og temmelig naturtro gjennom hos mottakeren – selv om man tidvis hører støydempingen jobbe. Men lyden er litt lavere enn med enkelte andre hodetelefoner – som for eksempel nevnte Sony WH-1000XM5, og Bose NCH 700 slår B&W-ene ganske klart. Men disse gjør det de skal, og litt til.

BW Px7 S2 Blue
Foto: Bowers & Wilkins

Bowers & Wilkins Px7 S2: Konklusjon

Når det gjelder lydkvalitet er det få som slår Bowers & Wilkins Px7 S2. Mange konkurrenter vil misunne den fyldige, varme lyden kombinert med et detaljnivå oppover som gjør at musikken svever. Her får du fysikk og fundament, kombinert med høy troverdighet på det du hører.

Komforten er også eksellent, dette er hodetelefoner man kan ha på seg lenge uten å bli sliten.

Støykanselleringen er også god, selv om det finnes konkurrenter som gjør dette bedre. Det samme med talekvalitet. Absolutt god nok.

Med lydkvaliteten på musikk som viktigste kriteriet, er dette blant de aller beste kjøpene du kan gjøre i dag. Og når de er såpass mye lekrere enn de fleste andre, er det bare å løpe og kjøpe.

Karakter
Bowers & Wilkins Px7 S2
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

4 hendelser på “Bowers & Wilkins Px7 S2”

  1. Roald Jørgensen

    Hei! Ville du anbefalt disse over Sennheiser Momentum 4 som du nettopp skrev om? Tenker da i forhold til studiebruk/buss/ellers daglig bruk. Forhåndsbestilte Momentum 4 etter den artikkel, men jeg ble litt i tvil nå? Er glad i god musikk og god bass, men vil allikevel ha en bedre støydemping. Takk på forhånd!

    1. Geir Gråbein Nordby

      Hei! B&W-ene testet jeg og skrev om faktisk før Momentumene, men publiseringen kom i omvendt rekkefølge.

      De har mye ganske likt å by på, Momentum 4 gir dermed mest for pengene av de to.

    2. Roald Jørgensen

      Hei! Tusen hjertelig for et svar! Da blir det momentum. Digger artiklene dine!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde