TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bose QuietComfort Ultra Headphones

Bose er tilbake i toppsjiktet

Bose QuietComfort Ultra Headphones er virkelig gode, og støtter dessuten tapsfri lyd over Bluetooth.

Av / 15.12.23 - 12:00
Bose QuietComfort Ultra Headphones

Lyd & Bilde mener

  • Fyldig og flott bass, uanstrengt spillestil. aptX Lossless! Blant den beste støykanselleringen.
  • Tilbakeholden mellomtone. Småtam dynamikk.

Fra å lenge være kongen på haugen blant støykansellerende hodetelefoner med QuietComfort-serien, har Bose tatt baksetet i en periode, mens Sony har vært markedsledende med den aller beste støykanselleringen. Bose har aldri vært veldig langt bak, men har måttet finne seg i å kjempe om 2. og 3. plassen i støykansellering – mens flere andre har gått forbi om vi tar for oss lydkvalitet alene.

Bose QuietComfort Ultra Headphones photo GeirNordby 3
Foto: Geir Gråbein Nordby

Bose QuietComfort Ultra

Denne gangen slår produsenten seg på brystet med QuietComfort Ultra, som skal ha bedre støykansellering enn tidligere, og de tilpasser både lyd og støydemping etter hvordan hodetelefonene sitter rundt ørene, og dessuten til omgivelsene. Man kan veksle mellom ulike funksjoner via Bose Music-appen. Det finnes også en funksjon kalt Self Voice, som lar deg høre din egen stemme høyere gjennom klokkene, under samtaler og videokonferanser.

Multipunkttilkobling gjør det mulig å pare klokkene med to enheter samtidig, for eksempel mobil og PC, og en forhøyet stripe på høyre øreklokke kan berøres for start og pause av lyd, endre lydnivå og utføre samtaler.

Les også Ingen stor overraskelse Bose har ikke tatt noe sjumilssteg med QuietComfort 45.

Tapsfri lyd

På lydsiden smykker de seg nå med aptX Lossless, som skal gi ekte CD-kvalitet over Bluetooth. Dersom du har en Android-mobil som støtter dette. Apple-brukere må nøye seg med AAC som beste kodek.

Immersive Audio

I tillegg har hodetelefonene såkalt Immersive Audio, som i den norske appen har fått en så dårlig oversettelse som «romtilpasset lyd». Dette er en stor hype om dagen, men da helst i form av Dolby Atmos lydformat. Det gjelder derimot ikke her, for Bose bruker sin egen teknologi.

Annonse

Uavhengig av om lydsporet på film eller musikk har Dolby Atmos eller ikke, så vil hodetelefonene bruke stereosporet og skalere det opp til en slags 360-lyd. Jeg tenker selv ikke at 360-lyd i hodetelefoner er noen nødvendighet, men om jeg først skulle hatt det, ville jeg foretrukket at klokkene støttet Dolby Atmos. Når man for eksempel vet at de fleste artistene på Billboards Topp 100-liste spiller inn i Dolby Atmos.

Jeg vil likevel si at funksjonen til Bose har noe for seg, for film og spill får et bedre og mer omsluttende lydbilde enn i stereo. Musikk foretrekker jeg i stereo, fordi attakket og dynamikken er bedre.

Les også Sony WH-1000XM5: Farvel, støy! Sony overgår seg selv med de nye WH-1000XM5. Klasseledende støydemping, bedre lyd, og bedre komfort enn noensinne.

Batteritid

Hvor lang batteritid man trenger på et par hodetelefoner, kan diskuteres. Men det er lenge siden 24 timer var standard, og nå er de fleste oppe i 30 timer og oppover. Bose nøyer seg derimot med 18 timer med Immersive Audio-funksjonen aktivert, og 24 timer ellers. Det holder jo egentlig, men jeg må innrømme jeg hadde håpet Bose skulle smelle neven hardere i bordet her, med den nye toppmodellen.

Bose QuietComfort Ultra Headphones GeirNordby
Brillebruker? Ikke no’ problem. QuietComfort Ultra er meget komfortable. Foto: Geir Gråbein Nordby

Komfort og design

Den nye toppmodellen markerer et skritt opp i design sammenlignet med sine forgjengere. Den er mer elegante enn de mer industrielle QC35 og QC45, samtidig som den er sammenleggbar – noe man ikke kan si om NCH 700.

Når det kommer til komfort, setter QuietComfort Ultra en høy standard. De er eksepsjonelt behagelige å ha på seg, de har en fast passform, men klemmer ikke. De er dessuten meget lette, og kan fint brukes gjennom en hel arbeidsdag.

Lydkvalitet

Hodetelefonene skinner i et bredt spekter av musikalske sjangre. Caroline Polacheks Crude Drawing of an Angel demonstrerer hodetelefonenes evne til å gjengi et rikt elektronisk lydlandskap, og stemmen til Polachek er både klar og luftig. Jeg får ikke kontrollert at det faktisk er aptX Lossless som spilles fra min Asus Zenfone 9, for kodeken er gjemt inne i aptX Adaptive-protokollen. Men det låter veldig bra, og bedre enn fra min iPhone 15 Pro Max, som bare støtter AAC.

Mellomtoneområdet oppleves som noe tilbakeholdent, med begrenset dynamikk, men lydkvaliteten er det beste jeg har hørt fra Bose, og jeg vil påstå at dette er bedre enn erkefienden Sony WH-1000XM5, som er litt mindre strukturert i klangen. Sony-klokkene er mer frempå i mellombassområdet. Bose har derimot en mer naturlig fylde i bassen, med bra med luft rundt seg, hvor Sony smører litt for tjukt på og låter mer farget. Bose-klokkene håndterer også klassisk musikk med klarhet og dybde.

På den andre siden blir Bose-hodetelefonene litt vel rolige på mer aggressiv musikk, som for eksempel sangen Wish (Skazi Edit) av Infected Mushroom. Her er det mye tunge og kjappe trommer, og her synes jeg faktisk Sony WH-1000XM5 henger bedre med.

En 3-bånds equalizer i Bose Music-appen lar deg tilpasse lyden etter egen smak, og på mye musikk synes jeg det blir enda bedre av å dra opp mellomtonen et par hakk. Men ikke hvis jeg skal spille høyt, da er det mest behagelig uprosessert.

Bose QuietComfort Ultra Headphones photo GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Støykansellering

Bose har alltid hatt godt kontroll på støydempingen, og det samme gjelder for QuietComfort Ultra. Jeg kan derimot ikke si meg sikker på at de er noe bedre på dette enn sine forgjengere. Den svake susingen man hører når støydempingen er aktivert er nok enda et hakk lavere, men ikke fullt så tyst som Sony WH-1000XM5. At Bose i likhet med Sony tilpasser støydempingen etter passformen, er bra. Men Sony-ene demper likevel enda bedre enn Bose-klokkene. Fremdeles er Sony altså kongen på haugen innen støydemping. Noe jeg kan tenke meg er småbittert for Bose å måtte medgi.

Bose QC Ultra Heapdhones vs Sony WH-1000XM5 - ANC levels
Støykansellering: Bose QuietComfort Ultra (rød graf) og Sony WH-1000XM5 (lys grønn) ble målt på ulikt tidspunkt, med ulike høyttalere til å spille av støy. Sony ble målt med Dynaudio Evoke 20 (mørk grønn), mens Bose ble målt med JBL 4411 (oransje). Du ser likevel at lydnivået på høyttalerne er så å si likt, og de følger hverandre greit nok til å sammenligne støydempingen. Sony WH-1000XM5 slipper igjennom klart mindre støy, flere områder rundt 15-20 dB mindre. Målt med miniDSP E.A.R.S. mikrofonhode og REW programvare.

Bose mot konkurrentene

Totalt sett liker jeg bedre å spille musikk gjennom Bose-klokkene enn Sony. Derimot er det et stykke igjen til Bowers & Wilkins Px7 S2, som har en klangbalanse som minner om Bose, men som likevel låter renere og mer «hi-fi» i mine ører. En annen fordel med B&W er at de har USB-DAC-funksjon, så man kan plugge en kabel i PC-en eller mobilen og få enda bedre lyd enn hva som er mulig med Bluetooth. Bose mangler denne funksjonen, og det går ikke an å skru på hodetelefonene når kabelen er plugget i.

Talekvaliteten på brukerens stemme under samtaler er godt ivaretatt med QuietComfort Ultra Headphones. Men stemmen blir hardt komprimert og låter prosessert, så her er Sennheiser Momentum 4 bedre. Og aller best er Sony WH-1000XM5, hvor stemmen låter både klart og kraftig. Men Sony drar fra Bowers & Wilkins Px7 S2 her.

Bose QuietComfort Ultra Headphones lifestyle AI expanded 2
Foto: Bose

Konklusjon

Bose QuietComfort Ultra er en vellykket, ny toppmodell fra Bose. Her har man lagt fokus på lydkvalitet, støykansellering og brukertilpasning. Selv om de ikke nødvendigvis setter nye standarder på alle områder, representerer de en betydelig innsats fra Bose for å holde tritt med og i noen tilfeller overgå konkurransen. Et godt valg for de som søker kvalitet og pålitelighet i sitt lydutstyr.

Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite 2 Bose QuietComfort Ultra Headphones_black Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite Bose QuietComfort Ultra Headphones_black 2 Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite 3 Bose QuietComfort Ultra Headphones_black 3 Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite in case Bose QuietComfort Ultra Headphones_black in case Bose QuietComfort Ultra Headphones lifestyle AI expanded
<
>
Foto: Bose
Karakter
Bose QuietComfort Ultra Headphones
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde