TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Beyerdynamic Aventho 300

Gode støydempere fra studiokongen

Med de trådløse hodetelefonene Aventho 300 har Beyerdynamic tatt med seg erfaringene fra Lagoon ANC, i et nytt forsøk på å utfordre de etablerte i premiumsegmentet.

Av / 22.01.25 - 09:00
Beyerdynamic Aventho 300

Lyd & Bilde mener

  • Solid bygget, imponerende batteritid, effektiv støydemping. God app og aptX Lossless.
  • Litt mye bass, sibilanter i diskant. Klemmer litt over tid.

Beyerdynamic har lang tradisjon for å lage noen av verdens mest anerkjente hodetelefoner for studiobruk. For noen år siden imponerte den tyske produsenten med de trådløse Lagoon ANC, og har nå returnert med de nye Aventho 300, som skal utfordre de etablerte i premiumsegmentet.

Under panseret sitter de samme Stellar.45-elementene som Beyerdynamic bruker i sine studiomonitorer, deriblant de lukkede referansemodellene DT 700 Pro X og DT 900 Pro X. Dette setter høye forventninger til lydkvaliteten, selv om målgruppen denne gang er bredere enn profesjonelle lydteknikere.

aventho-300-over-ear-kopfhoerer-confi-perspective
Aventho 300 kommer i både svart og grått. Foto: Beyerdynamic

Solid byggekvalitet

Aventho 300 er bygget i aluminium og solid plast, som gjør at de kjennes meget bra ut i hendene. Med en vekt på 319 gram er de tyngre enn både Sony WH-1000XM5 og Bose QuietComfort Ultra, som begge veier rundt 250 gram. Det trenger ikke å bety så mye, for Sennheiser Momentum 4 Wireless er med sine drøyt 290 gram blant de mest komfortable vi vet om. Klemkraften hos Aventho 300 er derimot hardere enn hos konkurrentene, og putene kunne godt vært litt tykkere.

Les også Vi har ikke hørt bedre lyd fra støydempende hodetelefoner Beyerdynamic Lagoon ANC låter bedre på musikk enn andre støydempende hodetelefoner vi har testet.

App og funksjoner

I den oversiktlige appen finner du en 5-bånds equalizer med flere forhåndsinnstillinger. Her kan du også velge Dolby Atmos 3D-lyd og justere støydemping og omgivelseslyd mode i fem steg hver. Medhør under samtaler (heter sidetone i appen) kan også justeres eller skrus helt av.

Aventho300-beyerdynamic-App
Appen er god og funksjonell. Foto: Beyerdynamic

Topp tilkobling

Med Bluetooth 5.4 og støtte for aptX Lossless og aptX Adaptive er det lagt til rette for høy trådløs lydkvalitet. iPhone-brukere er begrenset til AAC, eller du kan bruke USB-C for den aller beste lyden. Har din avspiller vanlig 3,5 mm lydutgang, kan du selvsagt også bruke dette.

Annonse

Imponerende batteritid

50 timer med aktiv støydemping er imponerende, og slås kun av Dyson OnTrac og Sennheiser Momentum 4 Wireless. Ti minutters lading skal dessuten gi hele fem timers lytting!

beyerdynamic aventho 300
Foto: Beyerdynamic

God støydemping

Siste fastvareoppdatering har forbedret støydempingen, og jeg må si jeg er ganske imponert over hvor effektivt den undertrykker støy. Samtidig har Beyerdynamic justert hodetelefonene til å ikke endre klangkarakter merkbart når denne er aktivert.

Det er ikke så stor forskjell mellom de ulike nivåene av støydemping, hvor de fire første har ulik effekt, mens nivå fem er adaptivt. Omgivelseslyd fungerer også bra, og her er forskjellene mellom de fem ulike nivåene av intensitet mer uttalt.

Beyerdynamic Aventho 300 Graabein 2
Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden av Beyerdynamic Aventho 300

Driverne er riktignok de samme her som i studioklokkene, men lyden er ganske annerledes. Det burde ikke overraske, da disse tross alt appellerer til et bredere publikum. Og med innebygd DSP har man mulighet til å manipulere lyden akkurat som man vil. I dette tilfellet betyr det først og fremst mer bass, tidvis i overkant i mine ører, spesielt på låter med mye bass og mellomtone. Som Sivert Høyems Hollow, hvor det store lydlandskapet med lange toner drukner litt.

Les også God lydkvalitet Beyerdynamic lager svært gode hodetelefoner, så det burde ikke komme noen overraskelse at de også kan lage gode, trådløse ørepropper.

Den friske Beyerdynamic-diskanten er fortsatt til stede, men faktisk mindre stikkende enn i DT 700 Pro X. Sibilanter er det likevel, og bassen overdøver overtonene litt for mye. DSP-en later også til å endre lyden når lydbildet blir for mettet. En ellers fet basstromme i metalsjangeren sparker tammere og slappere, enn med hodetelefoner med mer dynamisk overskudd. Rent subjektivt liker jeg likevel godt det jeg hører. Stort sett.

Til sammenligning låter Apple klarere, Sony sprekere og Sennheiser mer balansert. Derimot liker jeg lyden av Beyerdynamic bedre enn Bose, som er mer lineære men samtidig oppleves noe mer grovkornet.

Beyerdynamic Aventho 300 in case
Foto: Beyerdynamic

EQ-innstillinger

Du kan justere lyden i den medfølgende appen, hvor jeg anbefaler å dra ned 1 dB ved 250 Hz for at ikke bass og mellomtone skal overlappe for mye, og litt ned ved 4 kHz for få en litt rundere øvre mellomtone. Jeg ville vært forsiktig med å dempe ved 8 kHz for å redusere sibilanter, da det samtidig fjerner luft i overtonene.

Liker du ikke å skru EQ selv, kan du prøve Neutral, men det fjerner litt for mye bass for min del. Smooth fjerner sibilanter, men også luft og bredde i lydbildet. Men det låter jo behagelig.

Beyerdynamic Aventho 300 LasseSvendsen 1
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Beyerdynamic Aventho 300 byr på et interessant alternativ til de etablerte merkene. De har høyere vekt og hardere klemkraft enn Sony og Bose, men til gjengjeld en solid byggekvalitet. Lyden er kraftig, med mye bass som kan bli litt i overkant – men den gode EQ-en i appen lar deg justere dette. Støydempingen fungerer bra, og med 50 timers batteritid har du lite å bekymre deg for. Beyerdynamic viser at de fortsatt kan utfordre de store aktørene i premium-segmentet, selv om konkurransen er tøffere enn noensinne.

Karakter
Beyerdynamic Aventho 300
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Dyson hodetelefoner imponerer og skuffer

Styr unna ørepropper fra Temu

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Lyd & Bilde