Om du er i markedet for high-end-hodetelefoner rundt 5.000 kroner, fordi du er en hardbarka musikkelsker som bare må ha den beste lyden, og kanskje vil ha noe skikkelig å mikse musikk på – og du er villig til å betale ytterligere 3.000 kroner for å få dem trådløse, finnes det bare ett alternativ.
Innkapsler ørene
Amiron Wireless er tyske Beyerdynamics første trådløse over-ear hodetelefoner, altså hodetelefoner store nok til å fullstendig innkapsle ørene. Dette gir plass til større elementer, 45 millimeter i dette tilfellet. For å få best mulig kontroll på et element, spesielt ved høyt lydtrykk, er det viktig med en kraftig magnet. Beyerdynamic bruker kraftigere magneter enn de fleste, og Amiron Wireless har over en tesla i styrke, som begynner å nærme seg elementene på store høyttalere. Ikke småtteri, med andre ord!
Der hvor de kablede Amiron Home er av åpen type, så er Amiron Wireless lukkede. Dette for å gjøre dem mer anvendelig på farten. Se på det som en trådløs utgave av de lukkede DT 1770 Pro, som vi fremdeles mener er noe av det beste vi har hørt til under 10.000 kroner.
Hodetelefonene kan styres på høyre ørekopp, hvor man sveiper sidelengs for å bla mellom låter og vertikalt for å skru lyden opp og ned. To lette tapp meg fingeren, og musikken pauser eller starter.
Byggekvalitet og komfort
Amiron Wireless oser byggekvalitet, og komforten er upåklagelig. Det eneste vi savner er muligheten for å folde dem sammen. De er store og temmelig klumpete. Men de ligger som en drøm på ørene, her kan man nyte musikk i timevis uten at det presser mot kraniet, og samtidig dempes støy utenfra effektivt. Aktiv støydemping mangler riktignok, men det er bare et savn når jeg skal fly eller ta kollektiv transport.
Skreddersydd til ørene
Med Amiron Wireless har Beyerdynamic i samarbeid med audiologer lagt til muligheten for å tilpasse lyden til lytterens ører. Last ned en app til mobilen, og din egen individuelle lytteprofil blir automatisk opprettet etter en gjennomført hørselstest. Dermed får du skreddersydd lyden til dine ører. Dette ligner Nuraphone – som gjør mye av det samme, men da helt automatisk ved hjelp av lydmålinger av øret. Du kan i etterkant velge mellom 20 og 100 prosent korreksjon, da fullkorrigert lyd kan bli litt i overkant. Selv syntes jeg det låt mest naturlig ved 60 prosent, da lyden kunne bli litt krass i mellomtonen ved full effekt.
Bluetooth-tilkobling
Bluetooth-tilkoblingen er meget stabil, jeg skrittet opp 25 meter fra min iPhone X før lyden begynte å droppe ut. Bedre lyd med aptX HD støttes og dessuten kort lydforsinkelse med aptX LL. Som iPhone-bruker er bare AAC-kodeken relevant for meg, som også er på plass. Bruker du kabel, kan du nyte høyoppløst musikk i full kvalitet, og paret med en skikkelig hodetelefonforsterker får du også den aller beste lyden, omtrent på høyde med nevnte DT 1770 Pro.
Fantastisk lyd
Lyden av Amiron Wireless er det ikke mange hodetelefoner – verken trådløse eller kablede – som kan måle seg mot. Spesielt sangstemmer, gitarer og celloer gjengis med sånn kremaktig glatthet og varme at man knapt skulle tro det var mulig. Stemmen til Janelle Monáe på hennes drivende RnB-låt I Like That har vel knapt lått bedre. Mellomtoneområdet har en sånn fylde og glød som man bare ikke får med billige hodetelefoner. Og kantslaget på skarptromma er spenstig, men blir aldri skarpt og hardt. Master & Dynamic MW60 har til sammenligning en lysere og mer energisk diskantgjengivelse, hvor kantslaget og hi-hat-en låter mer krispt. Men de kan glemme Beyerdynamics kvalitet og musikalitet.
Klassisk musikk er kanskje favorittkosten til Amiron Wireless, og da aller helst store orkesterverk. Som Stravinskijs brutale ballett Ildfuglen. Med et stort lydbilde, hvor instrumentene plasseres med rikelig plass mellom hverandre, og med overtonestrukturer som på letteste vis skiller bratsjer fra fioliner, og tre fra messing. Kontrasten er glimrende, det samme er kontrollen på bassrekka. Maksimalt lydnivå i trådløs modus er kanskje litt under det jeg kunne tenke meg, spesielt på musikk med høye kontraster i lydbildet og dermed et lavere gjennomsnittsnivå enn vanlig. I slike tilfeller er det godt å kunne bruke kabel sammen med en ordentlig forsterker. Som Chord Mojo, som tryller frem enda mer dynamikk i hodetelefonene.
Annen musikk med mer normalt lydnivå, som pop og rock, låter som en drøm med Amiron Wireless. Med ett unntak: om du er glad i bass, så skal du vite at hodetelefonene ikke er de mest energiske i dypbassregisteret. Ikke for det, de går helt ned i kjelleren, og strukturene i basstonene kommer frem som på få andre hodetelefoner. Men jeg savner det virkelig energiske skyvet i basstromma på Eminems Without Me og perkusjonen på A Perfect Circles über-fete Counting Bodies Like Sheep to the Rhythm of the War Drums. I slike tilfeller kommer man enda lenger med en ekstern forsterker, eller det finnes andre hodetelefoner som fikser akkurat den biffen bedre. Som Nuraphone.
Konklusjon
At Beyerdynamic Amiron Wireless med sin prislapp på hele 8.000 kroner er de dyreste trådløse hodetelefonene vi har testet, er heldigvis også hørbart. For makan til lyd!
Selv om lyden over Bluetooth er komprimert, er det svært god lyd når man kobler til en kilde som støtter enten aptX eller AAC – som er de fleste. Instrumentenes klangstrukturer kommer frem i rikelig monn, og den varme, nærmest kremaktige klangen er få forunt.
Det eneste vi savner er litt mer energi i bassregisteret. Tilhengere av veldig mye energi i diskantområdet vil også ønske mer, men vi forstår godt valget av den varme klangbalansen fremfor overdrevne detaljer.
1 hendelser på “Beyerdynamic Amiron Wireless”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Lyden er bra.Tilkoblingen er stabil.Byggkvaliteten viser seg etter tid vil alle kunne være enige i når vi ikke har muligheten til å foreta ingeniør godkjente undersøkelser.Som de fleste av testene hos lyd og bilde er produktet antageligvis testet i kort tid og i alle andre testsider jeg har lest i Norge og uttalelser hos disse uttaler man seg om at kvaliteten ser bra ut eller et merkenavn sier mye om kvaliteten er god,dette stemmer ikke.Hos mine Amiron har usb kontakten blitt løs,dempingen på hodebøylen er løs og de åpne ledningene har den ytre ledningsbeskyttelsen sprekt.Dette etter ca. et års bruk.Jeg savner hos de fleste testene og brukerkommentarer jeg har lest i Norge mer tekniske undersøkelser om byggkvalitet men dette krever et godkjent testlaboratorium.Det har ikke jeg.