Siden slutten av 2020 har topp-hodetelefonen fra Bang & Olufsen vært Beoplay H95. Den er fantastisk, men også langt dyrere enn forgjengeren, Beoplay H9.
Beoplay HX er en ny hodetelefon i det øvre sjiktet av premiumklassen, som prismessig fyller hullet etter H9. X-en i HX skal forøvrig leses som romertallet 10.
Av ytre ligner Beoplay HX den kombinerte gaming/musikk-hodetelefonen Beoplay Portal, som vi nettopp har testet. De eneste synlige forskjellene er mønsteret på øreklokkene og to avlange touch-felter til styring av lydstyrke og in-game-chat, som kun finnes på Beoplay Portal. Ut over det ser de like ut og føles like. Prisen på de to modellene er også eksakt den samme.
Detaljene er også helt som man forventer av en luksushodetelefon til den prisen – og spesielt når den kommer fra Bang & Olufsen: lammeskinnstrukne øreputer i memory-skum, aluminiumhodebøyle og pustende stoff på hodebøylens foring.
Også listen over tekniske data er identisk for Beoplay HX og Beoplay Portal. Det er det ikke noe galt i, da de er glimrende. De har variabel elektronisk støyreduksjon (ANC), og hodetelefonene støtter den ”hi-fi-vennlige” Bluetooth-protokollen aptX Adaptive.
Graden av støyreduksjon kan stilles trinnløst med en skyver i appen (eller på øreklokken). Justeringen går fra full støyreduksjon over et nullpunkt, og derfra videre til å lede lyden fra omgivelsene gjennom og via mikrofonene (Transparency Mode).
Ingen stemmestyring
I motsetning til de fleste andre hodetelefoner – inkludert Bang & Olufsens egne – er det ikke innebygget stemmestyring i Beoplay HX. Det er kanskje for å markere forskjellen i features mellom luksusmodellen Beoplay H95 og den billigere Beoplay HX. Men det virker fortsatt merkelig når Beoplay Portal til samme pris tilbyr både Google Assistant og Amazon Alexa.
Som andre Bang & Olufsen-hodetelefoner skjer betjeningen på metallflaten på høyre øreklokke. Her kan man starte og stoppe avspilling, skifte spor og justere lydstyrke. Betjeningen består av trykk og to forskjellige svepe-bevegelser. Og man må også lære å ikke røre ved metallet når man ikke vil endre noe, men bare vil justere plasseringen av hodetelefonen. To trykknapper brukes til å slå på eller av hodetelefonen samt å slå av eller på støyreduksjonen.
Vindstøy
I testen av Beoplay Portal klagde vi over vindfølsomheten som gjør det veldig vanskelig å bruke hodetelefonen utendørs i vind. Den egenskapen har dessverre også Beoplay HX til felles med sin slektning. Mens trafikkstøy fjernes ganske effektivt, blir vindstøy forsterket av mikrofonene, og ender med å bli mer sjenerende enn den reelle støyen fra omgivelsene.
Det er selvsagt ikke noe problem på bussen, på toget eller på kontoret, hvor Beoplay HX demper støyen av medpassasjerer og kolleger utmerket.
Kontorstøy dempes godt. Også selv om det ikke er på samme nivå som Sony WH-1000XM4 – eller Bang & Olufsens egne Beoplay H95.
Men de er ikke til utendørs bruk! Selv en lett bris forvirrer mikrofonene så vindstøyen ender med å bli forsterket i stedet for å nøytraliseres elektronisk. Det kan argumenteres for at det er en sikkerhetsmessig dårlig idé å sykle eller løpe med hodetelefoner på. Men du må i hvertfall være klar over at det ikke er en mulighet med Beoplay HX når det blåser.
Lyden av Beoplay HX
Lydbildet fra Beoplay HX er velkjent, og ligner Beoplay Portal (det ville undre meg hvis det ikke var de samme driverne som satt i de nær identiske øreklokkene). Varmt og behagelig og uten skarpe kanter eller krasse opplevelser.
Bassen er rund og fyldig, uten å bli for mye. Stemmer gjengis rent og ganske ufarget. Man sitter ikke og teller antallet sangere i koret på Koyaanisqatsi, men balansen er fin, og man kan lytte i timevis uten å bli trøtt. Noe som er viktig for en hodetelefon som er skapt til å bli brukt for å sikre privat arbeidsrom gjennom en hel arbeidsdag mellom kolleger.
Mens den grunnleggende lyden i Beoplay HX er helt på plass, er den automatiske støyreduksjonen blant de mer brutale. Det er normalt at støyreduksjon påvirker lyden av musikken i større eller mindre grad, men her er effekten tydelig på alle nivåer av ANC.
Ved maksimal støyreduksjon dempes overtoner og romklang kraftig, og man får opplevelsen av å lytte i et lokale med tykke tepper på gulv og vegger. Ved mindre kraftig støyreduksjon kommer en del av luftigheten tilbake, men mellomtonen får en noe hul og rungende lyd.
Bivirkningene av den automatiske støyreduksjonen er ikke noe man vil legge merke til hvis man sitter i en larmende buss, og popmusikken dunker i ørene. Men bruker man hodetelefonene som avskjerming i mindre ekstreme miljøer, som på kontoret, hvor man kanskje lytter til en podcast eller en bok, er effekten tydelig hørbar.
Konklusjon
Beoplay HX er tenkt som et nytt alternativ i premiumklassen for støyreduserende hodetelefoner. Den er lett og behagelig, og inkarnerende Bang- og Olufsen-fans bør ha den på sjekklisten. Det er imidlertid riktig mange om benet i prisklassen, og lyd- og funksjonsmessig vil den møte hard konkurranse.
Følsomhet overfor vindstøy er et problem i et produkt de fleste vil bruke til pendling. Og støyreduksjonen tar en større del av musikken enn vi er vant til å høre. Den oppgaven løses både bedre og billigere av for eksempel Sony WH-1000XM4 og JBL Club One. Mangelen på innebygget stemmestyring virker heller ikke gjennomtenkt.
1 hendelser på “Bang & Olufsen Beoplay HX”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Herlig lyd. Et kraftig steg opp fra Sony WH-1000X3 for meg. Men H95 er fremdeles førstevalget mitt.