TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Apple AirPods 4

AirPods 4 med støydemping

Apples AirPods 4 med støyreduksjon er virkelig et godt kjøp, men passer ikke for alle.

Av / 04.10.24 - 12:01
Apple AirPods 4

Lyd & Bilde mener

  • Knallgod støydemping. Balansert og fyldig lydbilde. Romtilpasset lyd fungerer utmerket. God samtalekvalitet fra mikrofonene. Høyttaler som piper i etuiet når du aktiverer finn mine AirPods.
  • Bærekomforten kan bli utfordrende for noen. Du kan ikke styre volumet fra proppene. Moderat batteritid.

Med hørbart bedre lyd, aktiv støydemping og bedre passform, er AirPods 4 blitt et par ørepropper å regne med. Selv for de av oss med kresne ører. 

For la oss være ærlige, det har hendt at vi har lurt på hvorfor alle skal ha Apples hvite ørepropper, for ingen av oss i redaksjonen har vært overbegeistret for lyden fra Apples AirPods. Det endret seg med forrige generasjon AirPods, og dagens utgave av AirPods Pro, er faktisk et strålende sett ørepropper med både god lyd, og glimrende støydemping.

Les også AirPods 3 treffer blink på det viktigste AirPods 3 burde vært sånn fra dag én, men når de endelig er her, er vi begeistret.

AirPods 4 er nyeste utgave i rekken av AirPods fra Apple, og finnes både med og uten støydemping. Vi har valgt å teste versjonen med støydemping, som koster litt mer enn versjonen uten, fordi vi tror at det er det de aller fleste vil velge.

Apple AirPods 4 1
Foto: Lasse Svendsen

Hvis man ikke trenger støydemping overhodet, er AirPods 4 uten støydemping i bunn og grunn identisk, med noen unntak.

Den vesentligste forskjellen på AirPods 4 med og uten støydemping, er at utgaven uten støydemping heller ikke har adaptiv lydtilpasning eller medhør. Den støtter heller ikke samtaleoppfatning, som demper musikken når du begynner å snakke.

Annonse

Den har dessuten bare USB-C-lading – ikke trådløs lading, og heller ikke den lille høyttaleren på innsiden som piper når du aktiverer finn mine AirPods.

Apple AirPods 4 2
AirPods 4 med støydemping har QI lading. Foto: Lasse Svendsen

Resten er likt. Den har adaptiv equalizer, som betyr at den tilpasser lyden til ørene dine. Begge utgavene av AirPods har opptil fem timers batteritid, fire timer når støydemping er på, og totalt 30 timer batteritid i etuiet, eller 20 for utgaven med støydemping, med støydemping på. 

En fem minutters kort ladeøkt, gir deg cirka én time med musikk, eller 45 minutter samtale. Og når vi snakker om samtale. Mikrofonene i AirPods 4 gir klokkeklar samtalelyd, bedre enn fra de aller fleste ørepropper vi har testet.

Apple AirPods 4 3
Foto: Lasse Svendsen

Apple har redesignet det hvite plasthuset på AirPods 4. Stilkene er litt kortere og formen på selve øreproppen er formet for å sitte bedre i de flestes ører. Personlig har jeg ikke vært overbegeistret for AirPods uten silikon propper. Men AirPods 4 er slankere i profilen og stilken plassert lengre unna den ovale proppen. Det gir en mer behagelig og samtidig med tillitvekkende passform. Vri dem litt frem og tilbake for å få proppene til å sitte, og du vil ikke ha noe problemer med å få dem til å sitte på plass under en treningsøkt. Som ikke involverer trampoline eller saltomortale.

Apple AirPods 4 4
Foto: Lasse Svendsen

Men volumjustering?

Man kan styre musikken med berøring på øreproppene, eller bruke Siri for talekommandoer. Men merkelig nok er det ikke mulig å justere volumet på øreproppene. Da må iPhonen opp av lomma. Som de fleste iPhone brukere allerede vet, kan man få meldinger opplest i øret, og man kan snakke inn beskjeder eller legge til varslinger med Siri. 

Apple AirPods 4 5
Foto: Lasse Svendsen

Både øreproppene og etuiet er vanntett til IP54-standarden. 

I motsetning til AirPods Pro, har ikke AirPods 4 eller forgjengerne silikonpropper som man kan bruke for å tilpasse passformen i ørene. Man mister også fordelen silikonpropper har for støydempingen, men Apple har forbausende nok lyktes med både passformen og støydemping på AirPods 4. 

Nå du pakker opp AirPods 4 for første gang og kobler den til mobilen, kan man gå inn i Bluetooth-menyen og velge AirPods 4. Der har man muligheten til å justere eller stille inn hva som skal kontrolleres med hodebevegelser, hva slags type støydemping du helst vil ha. Full støydemping eller støydemping med lydfremheving. Støydempingen kan også slås av i menyen, og du kan selv velge om AirPodsene skal dempe musikken og bakgrunnsstøy, hvis du skal snakke sammen med noen. 

IMG_1293 IMG_1294 IMG_1295 IMG_1296 IMG_1297 IMG_1298
<
>

Aktiv støydemping

Det er nesten oppsiktsvekkende hvor godt den aktive støydempingen fungerer i AirPods 4. Men samtidig er det gledelig også. Vi har lenge etterlyst støydemping i Apple AirPods, og når vi endelig får det, så har de faktisk gjort en kanongod jobb. Støydempingen er kanskje ikke helt på nivå med Sonys WF-1000XM5, som kanskje er klasseledende på akkurat dét området, men til å være ørepropper uten silikon propper på tuppen, kan vi bare ta oss av oss hatten for Apples støydemping i AirPods 4.

Les også Glimrende støydemping Sony WF-1000XM5 har fortsatt blant den beste støykanselleringen på markedet. Men konkurransen har hardnet.

Dolby Atmos

Spatial Audio, eller romtilpasset lyd, fungerer når du hører på musikk med Dolby Atmos i Apple Music eller Tidal, ser på film eller TV-serier, til og med når du gamer eller har en FaceTime time samtale. 

Apple AirPods 4 6
Foto: Lasse Svendsen

Hvis du er en Apple- bruker med flere enheter, vil AirPodsene automatisk knytte seg til den nærmeste enheten og du kan sømløst bytte mellom iPad, iPhone og en Mac. Sånn at du kan se film på iPaden, og svare på en samtale via mobilen med AirPodsene på, uten å måtte trykke på noe annet enn svarknappen.

Alt dette er mulig takket være en helt ny H2-chip, som Apple har plassert i stilken på øreproppene. Den styrer stort sett det meste som foregår på innsiden, også tilkobling til Apple enheter, og sist ikke minst – den bidrar til at AirPods 4 lyder enda bedre enn AirPods 3 gjør på musikk. 

Lydkvaliteten

Musikk på AirPods har ikke alltid vært en stor opplevelse. Mer blandet vil jeg si, men AirPods 4 er for de aller fleste ører, nesten like bra som et par AirPods Pro, koster mindre og har fenomenalt god støydemping, for et par ørepropper uten silikonpropper. Som hermetisk lukker lyden inne i øret.

Apple AirPods 4 7
Både øreproppene og etuiet er vanntett til IP54-standarden. Foto: Lasse Svendsen

Smooth jazz, som Kirk Whalums album Epic Cool, er et medrivende rytmeshow med sax som hovedinstrument, hvor lyden av messing klinger varmt og fyldig i øret. Aldri tynt eller skarpt.

Les også AirPods Pro er de smarteste øreproppene Det er ikke bare USB-C lading som er nytt, AirPods Pro er blitt smartere også.

Det er også godt med liv i bassen her. Den er ikke riktig like dyp som i AirPods Pro, men tatt i betraktning at AirPods 4 er åpne nesten uansett hvordan man passerer dem i øret er bassen definitivt godkjent. Det hadde jeg egentlig ikke ventet. Sett på Lady Gaga og Bruno Mars Die With A Smile, og det lyder aldri skarpt eller ubehagelig, men så er det jo heller ikke mulig å spille kjempehøyt i ørepropper som har volumbegrensning.

Les også Den beste lyden Technics lover klarere samtaler og bedre støydemping enn noensinne, med flaggskip-øreproppene EAH-AZ80.

Bildet er åpent, ikke helt på nivå med AirPods Pro, det skal sies. Du får også bedre lyd i et par Technics EAH-AZ80, men da er vi i en litt annen prisklasse igjen. Holder vi oss i tilsvarende prisklasse som AirPods 4, er Jabra Elite 8 alternativ som ikke låser deg til Apple-universet. Med sine silikonpropper har de allerede mekanisk støydemping, dessuten har de god lyd, men de mangler de fleste av funksjonene som gjør AirPods 4 så bra sammen med en iPhone.

Apple AirPods 4 8
Foto: Lasse Svendsen

16-bit/48 kHz?

Litt nerding. AirPods 4 støtter AAC, AAC-ELD, SBC Bluetooth og 16-bit/48 kHz oppløsning. I papirene fra Apple står det at det gjelder samtalelyd på FaceTime, men siden H2-chipen til Apple allerede støtter 16/48, leder det meg til å tenke at det kan bli mulig med 16/48 lydfiler fra en iPhone i fremtiden. Eller kanskje ikke. Uansett er det interessant at øreproppene faktisk støtter 16/48. Så får vi se om det betyr at man kan få bedre lydkvalitet med Bluetooth fra en iPhone, enn tilfelle er i dag.

Konklusjon

Som nevnt er AirPods 4 uten støydemping i bunn og grunn de samme øreproppene, med de samme forbedringene som AirPods 4 med støydemping. Man sparer noen hundrelapper på å velge AirPods 4 uten, men vi vil anbefale å legge de ekstra pengene i AirPods 4 med støydemping. Rett og slett fordi det er et bedre sett AirPods. Man får bedre lyd flere funksjoner som faktisk er nyttige enn man kanskje tror, og siste men ikke minst, med støydemping får man bedre lyd.

Det blir mer musikk og mindre støy med aktiv støydemping på. Det er god nok grunn til å velge på AirPods 4. Med støydemping.

Karakter
Apple AirPods 4
Basic
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde