Det er ingen hemmelighet at hodetelefonene som følger med mobilen bare er noe skrap. Lydkvaliteten er dårlig, de savner dybde i bassen og diskanten er skingrete, det er vanskelig å skille ut instrumentene samt at det blir forvrengning når man prøver å dra på volumet. Dessuten passer de ofte dårlig, noe som er både ubekvemt og svekker bassgjengivelsen ytterligere. Og i tillegg til dette er byggekvaliteten under all kritikk og de går fort i stykker. Vi anbefaler derfor absolutt at man bruker minst et par hundrelapper for å få noen greie.
I denne testen tar vi imidlertid det hele et skritt videre. Vi nøyer oss ikke med en gjennomsnittlig bra nok kvalitet på lyd og konstruksjon. Dette er hodetelefoner for de som ofte lytter på musikk i hodetelefonene, som vil kunne oppfatte nyanser i musikken og som vil ha et produkt som holder og som man faktisk liker. Da havner man et sted i prisklassen tusen kroner, selv om de selvfølgelig kan finnes billigere ute i butikkene.
Den viktige passformen
Når det gjelder hodetelefoner man putter inn i øret (in-ear som det så tydelig heter på engelsk) er det meget viktig at de passer så bra som mulig i øret. Ikke bare for at de da blir værende og for at det er mer bekvemt i lengden, men fordi det påvirker lyden. En bedre isolering stenger ute mer av forstyrrende omgivelser slik at du bare hører musikken. Men det gir deg også en betydelig bedre bassgjengivelse og bedre balanse i lydbildet. Det er derfor vi er nøye med å informere om hvor mange puter man får med i kartongen slik at du vet at du har valgmuligheter. Det beste er selvfølgelig om du har mulighet til å prøve selv at det finnes en størrelse som passer akkurat dine ører.
Da disse hodetelefonene er ment å kunne benyttes med mobiler har de selvfølgelig fjernkontroll på ledningen. Foruten volumkontroll finnes det ofte noen knappekombinasjoner som hopper til neste eller foregående låt. De har også en knapp for pause og gjenoppta musikken, som også benyttes for å svare og legge på om det ringer. Da mikrofonen sitter i fjernkontrollen bør den ikke være altfor langt ned på ledningen om noen skal høre deg når du prater i telefonen.
Testkriterier
Vi ba produsentene om in-ear hodetelefoner med mikrofon og fjernkontroll i tusenkronersklassen. Hodetelefonene ble testet på en iPhone 5 med ukomprimert musikk i beste mulige kvalitet og i flere ulike sjangre. Utover å bedømme byggekvalitet, passform, tilbehør og håndtering var det lydkvaliteten som var det viktigste kriteriet.
JBL Synchros S100a
Basstunge og praktiske
Med mye tilbehør og en meget kraftfull bass kan de være det rette valget for tung musikk.
Bose Soundtrue In-Ear
Bekvemme og sitter fast
Til tross for at de ikke går inn i øret sitter de fjellstøtt og leverer overraskende tung bass.
Samsung Level In EO-IG900
Sjenerøse og tiltalende
Samsungs mest påkostede ørepropper har høye ambisjoner, men når ikke hele veien opp.
Vain Sound No2
Pene og smarte
Fiffige funksjoner og elegant design, men dessverre holder ikke lyden samme klasse.
Beyerdynamic MMX 102 iE
Raffinerte og vellydende
Ukompliserte kvalitetspropper som helt enkelt spiller rent og engasjerende uten å skryte.
Marshall Headphones Mode EQ
Holdning og bassdunk
Et par rockete propper hvor man kan velge om man vil ha mye eller kjempe mye bass.
Sennheiser Momentum In-ear
Engasjerende og lekre
Både formgivning og lyd skiller seg ut og passer derfor ikke alle kresne lyttere.
Audio-technica ATH-CKX9iS
Ambisiøst, men mislykket
Smart konstruksjon, men verken komfort eller lyd oppfyller målsetningen.