TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sennheiser HD 650

Fortsatt i toppsjiktet

Sennheiser HD 650 begynner å nærme seg klassikerstatus. Selv etter 20 år på markedet hevder den seg godt mot nyere konkurrenter.

Av / 10.06.24 - 12:00
Sennheiser HD 650

Lyd & Bilde mener

  • God klang i hele frekvensområdet, uten overdrivelser. Komfortable å ha på seg lenge. Utmerket bygge- og materialkvalitet. Grei pris.
  • Litt tilbakeholden dynamikk. Mellomtonen kunne vært mer fremtredende.

Sennheiser HD 650 har en ikonisk status innen hi-fi. Den ble lansert i 2003 som en oppgradert versjon av HD 600 fra 1997, med en litt varmere klang. I 2019 kom en alternativ utgave med lavere impedans, nemlig HD 660 S. Men HD 650 er fortsatt i salg og produksjon.

Det er det gode grunner til. HD 650 er håndplukket i par, slik at toleransen mellom venstre og høyre enhet er maksimalt 1 dB. Hodetelefonene har store, komfortable øreputer i velur og en justerbar lærbøyle som smyger seg rundt hodet uten å trykke. Det vil si, det trykket ikke på Lasse, men Gråbein kjente litt press under hvert kjevebein. Hodebøylen er heldigvis i aluminium, som delvis kan bøyes litt på for å tilpasse passformen.

Sennheiser HD 650 cropped
Selv etter 20 år på markedet hevder Sennheiser HD 600 seg godt i tøff konkurranse.

Lyden av Sennheiser HD 650

HD 650 leverer en fyldig og velbalansert bass, som passer rytmene til Lizzo godt. “About Damn Time” mangler bare den siste dynamikken og energien i mellomtonen for å virkelig stikke seg frem. Rytmeseksjonen gjengis en anelse forsiktig. Det er bra energi i det, men opplevelse av hurtighet kunne vært bedre.

Les også Hodetelefoner for musikkelskere De ser ut som før, men lyden er bedre enn noensinne i Sennheisers nyeste hodetelefoner.

Den litt tilbakeholdne dynamikken går igjen i Hoff Ensemble, hvor flygelet til Jan Gunnar Hoff låter veldig fint, men det mangler noen klangnyanser. Kontrabassen er ikke så tydelig som med de beste planarmagnetiske konkurrentene, og perkusjon mangler litt spenst.

Men, du verden, hodetelefonene låter helhetlig veldig bra. Dette er lyd vi virkelig liker, og balansen i lydbildet er det lite å si på. Bare hør på stemmen til Taylor Swift på “Exile”. Fyldig, varm og luftig. Fuglekvitter i bakgrunnen i begynnelsen av sangen kommer fint frem. Rommet er riktignok mindre enn med HiFiMAN og Neumann, og også Sony har kvaliteter i mellomtonen og en romfølelse hvor Sennheiser må se seg slått.

Annonse
Sennheiser HD 650 lifestyle
Foto: Sennheiser

Konklusjon

Sennheiser HD 650 var revolusjonerende da den kom, og holder koken fortsatt. Den gir en balansert, nøytral og klangfull gjengivelse av musikk på tvers av sjangre. Dynamikken er litt avdempet, og lydbildet ikke fullt så stort som de beste. Men med sin gode komfort og hyggelige pris, samt ikoniske status, er HD 650 fortsatt et svært godt valg for den som vil ha åpne hodetelefoner i premiumklassen.

Karakter
Sennheiser HD 650
Premium

Også i denne testen:

Neumann NDH 30

Studiolyd for hjemmebruk

Neumann overrasker med en usedvanlig balansert allrounder, i NDH 30.

Nydelig balanse og god dynamisk kontrast. Spiller bass med kontrollert autoritet, klangfull mellomtone og gjennomsiktig lydbilde.
Litt avslappet på de raskeste transientene.
Les hele testen

FiiO FT5

Forbløffende balansert lyd

FiiOs første åpne planar hodetelefon, FT5, er så tett på perfekt at vi nesten ble overrasket.

Uvanlig fyldig og dynamisk lydbilde. Spiller bass med en autoritet som er sjelden for denne typen hodetelefoner. Solid bygget og komfortable å ha på. Godt utstyrt.
Ikke så luftig og åpen i toppen.
Les hele testen

Audeze MM-100

Litt tam studiovenn

Audeze MM-100 er rettet mot studiobruk, med en nøytral og åpen klang. Vi ønsker bare litt mer dynamikk.

Presise og detaljerte. Låter fint. God komfort.
Litt tam dynamikk. Kropp og trøkk i bassen kommer bare frem med god forsterker.
Les hele testen

Hifiman Edition XS

Som et nyvasket vindu

HiFiMan Edition XS byr på det mest detaljerte og åpne lydbildet i prisklassen.

Fokusert og detaljrikt lydbilde med masse luft og finmaskede nyanser. Nydelig klangbunn og vokalgjengivelsen gir oss gåsehud.
Mangler litt på dynamisk kontrast.
Les hele testen

Sony MDR-MV1

For en dynamikk!

Sony MDR-MV1 innfrir både til generelle lydentusiaster, og til profesjonelle lydteknikere som ønsker ærlige klokker som er lette å drive.

Superbehagelige hodetelefoner med ærlig gjengivelse av musikken. Enkle å drive.
Inntrykket av byggekvalitet står ikke helt i stil med prisen. Ikke like finmasket lyd som med enkelte konkurrenter.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde
[]