Nå når stadig færre mobiler har hodetelefonuttak, er det flere og flere som tar steget over til trådløse hodetelefoner. Enten store hodetelefoner med klokker eller små propper med en ledning mellom. Er man ute etter maksimal smidighet, er det imidlertid ikke noe som slår helt trådløse propper. De har ingen ledning overhode, men kommuniserer trådløst seg imellom. Slike som Apple revolusjonerte med AirPods i 2017. Det var de første som hadde skikkelig batteritid, bra tilkobling og var enkle å bruke. Men konkurrentene jager for å komme ajour, og årets modeller er bedre enn noensinne.
Tenk på dette
Det finnes mange parametere å ta hensyn til når man velger trådløse propper. Hva som er viktig for andre, passer kanskje ikke deg i det hele tatt. Så her kommer noen gode råd fra oss som har testet dusinvis av propper.
Med tanke på hvor små proppene er, blir det ikke plass til noe stort batteri. Avhengig av hvor strømbesparende produsenten har lykkes med å lage elektronikken, varierer derfor batteritiden kraftig. Vi har sett alt mellom tre og seks timers lytting per lading. Skal man sitte og lytte på en lang togreise eller en hel arbeidsdag, er det selvfølgelig irriterende om man må bryte av for å lade midt i. Men skal man bare lytte på vei til jobben, eller kanskje på treningssenteret om kvelden, er det et mindre problem. Oppbevaringsetuiene til proppene har nemlig et innebygget batteri som kan lade opp proppene 2–3 ganger. Mange har dessuten hurtiglading slik at man kan få ut ytterligere en time eller to etter bare 5–15 minutters lading.
Med tanke på at alle ører er ulike, er passformen veldig varierende. Jo flere størrelser og former på øreputene som følger med, desto bedre. Pleier du å ha problemer med at proppene faller ut, bør du kjøpe propper som også bruker «vinger» som griper tak i ytterøret. Mange føler ubehag av propper som går inn i øregangen. Da er ørepropper som bare sitter i ytterøret et alternativ. Et eksempel på dette er Apples og Urbanistas modeller i denne testen.
Skal du først og fremst bruke hodetelefonene til å snakke i telefonen, er det viktig at de våkner og kobler opp raskt, at de er enkle å putte inn i øret, og er lette å bruke. Støyredusering av mikrofonen er også praktisk om det er bråk fra omgivelsene. Du vil trolig også ha en app til mobilen slik at du kan tilpasse equalizeren.
Testkriterier
Vi ba produsentene om testeksemplarer av årets modeller av helt trådløse ørepropper. Vi bedømte så proppenes passform og komfort, håndtering og funksjoner. Batteritiden og ladetid ble også notert. Til slutt spilte vi en variert musikkliste med ulike sjangre, alle i best tilgjengelige innspillingskvalitet.
Urbanista Stockholm
Stilfull AirPods- kloning
Til forskjell fra Urbanistas utmerkede hodetelefoner er Stockholm mer utseende enn innhold.
Skullcandy Indy
Ikke godteri for ørene
Et uinspirert forsøk fra Skullcandy som tross den lave prislappen ikke føles verdt prisen.
Samsung Galaxy Buds
Endelig bra Samsung- propper
Har du allerede en Samsung-mobil, er Buds det selvfølgelige valget av trådløse propper.
Jaybird Run XT
Jaybird viser hvordan det skal gjøres
Utmerket holdbarhet og passform, med bra finesser og tiltalende lydkvalitet.
Huawei Freebuds Lite
Robuste, men kjedelige
Freebuds Lite har få betydelige ulemper, men lykkes ikke å skille seg ut fra mengden.
Apple AirPods with Wireless Charging Case
AirPods smidigere enn noensinne
De mest populære trådløse proppene er nå raskere, bruker mindre strøm og låter bedre.