Bragi var tidlig ute med ideen om helt trådløse propper da de lanserte sin Kickstarter-kampanje for The Dash allerede i 2014. Men det er ikke før i år de har blitt tilgjengelige i butikkene. Proppene er blant de større i testen, og gjør ikke stort vesen av seg designmessig. Ingen kommer til å se at du har et par high-tech-propper på deg. Batteritiden er som gjennomsnittet, noe som holder til daglig bruk, og gjør man det bare til en vane å legge dem i etuiet regelmessig, trenger man ikke lade spesielt ofte.
Etuiet er et av de bedre. Det er av skikkelig metall, med et beskyttende skall som er utstyrt med et spor, slik at man likevel kan se lampenes farge, som signaliserer ladenivå. Proppene kneppes fast med magneter slik at man ikke legger dem i feil. Installasjonen er imidlertid kronglete, med en manuell paring som må utføres for lyden, og en for datatilkoblingen. Det er også en mengde trykk og sveip som betyr forskjellige ting på venstre og høyre propp. Du må regne med å måtte konsultere instruksjonene.
Skal man ut og drive med sport, kan man laste inn musikken direkte i proppene. Og sport er også en av de tingene som Bragi legger stor vekt på som en fordel. Men tilkoblingen til mobilen krangler ofte, pulsmålingen er utilfredsstillende, og appen er frustrerende å bruke. Da faller liksom hele ideen. Takket være den gummierte beskyttelsen man setter over proppene, holder de seg godt på plass i ørene. De er imidlertid ganske store, så etter lengre tids bruk føler man virkelig at de sitter der.
Selv når det gjelder samtaler, har Bragi gitt dem litt ekstra luksus med medhøring og avanserte mikrofoner. Men selv der er sluttresultatet en skuffelse. Det viktigste med hodetelefoner er likevel hvordan musikk låter. Bassen er relativt bra, den går dypt, men dominerer ikke for mye når man spiller roligere musikk. Derimot er lyden ubalansert, og helt klart skrudd på for å passe noens smak. Resultatet er at mellomregisteret låter uklart, instrumentene flyter i hverandre, og sluttinntrykket er at de låter trist.
Konklusjon
Bragi dro i gang hele hypen om helt trådløse hodetelefoner, men når de til slutt slipper produktet, har konkurrentene tatt dem igjen. De er så fullproppet av finesser at de blir vanskelige å bruke, og halvparten fungerer ikke som lovet. Men fremfor alt er tilkoblingen litt ustabil, og lydkvaliteten ikke i nærheten av hva den burde være i denne prisklassen. Det føles som et uferdig crowdfunding-produkt, hvor man har lovet mye, men ikke kunnet levere. Men de har tross alt hatt to år på seg. Ikke bra nok.
Også i denne testen:
Samsung Gear IconX
En kort fornøyelse
IconX er fullproppet av funksjoner, og låter bra, men batteritiden er for dårlig.
Onkyo W800BT
Klumpete og utilstrekkelige
Risikoen ved å være tidlig ute er at man fort kan bli forbikjørt av konkurrentene.
Jabra Elite Sport
Sporty og musikkvennlige
Tross smarte finesser som pulsmåling har man ikke glemt lydkvaliteten.
Earin
Vellydende, men kranglete
Earin byr på utmerket lyd med helt trådløs frihet. Når alt fungerer.
Apple AirPods
Perfekt for Apple-fans
Viser veien med bra batteritid og enkel håndtering – om man har Apple-ting.