ACS er et ukjent merke for folk flest, fordi de først og fremst henvender seg til profesjonelle musikere som skal høre seg selv på scenen. Bandmedlemmer fra U2, Black Sabbath, Muse og Travis er blant dem som sverger til monitorer fra ACS. Og om du ikke har hørt om merket, så har du kanskje hørt om de som lager innmaten, nemlig Etymotic Research.
Evolve Studio lages i to varianter: universalversjonen som vi tester her, og en spesialtilpasset Custom-versjon laget etter avstøpninger av øregangene. Sistnevnte krever at en hørselsspesialist tar avstøpning av ørene dine, dessuten koster de nesten 3.000 kroner mer. For vanlige musikkelskere virker det lite hensiktsmessig, men for musikere som skal stå på scenen er det en forsikring mot at de faller ut.
Evolve har totalt seks par øreputer fordelt på tre størrelser, alle i minneskum som former seg etter øregangen. Det er ingen mikrofon eller fjernkontroll på kabelen, som heller ikke er utskiftbar. Et hendig reiseetui følger med, som akkurat går ned i en vanlig bukselomme.
Husene er litt dårlig merket med høyre og venstre, man ser så vidt innrissingene L og R. Dette er videre den eneste modellen i denne testen uten ørebøyle, som betyr at proppene lettere kan falle ut. Det skal sies at det er ny versjon på vei med svart og for mange mer appellerende utseende enn de gjennomsiktige som vi har fått, det gjenstår å se om de er bedre merket – og om de får ørebøyle.
Lydkvaliteten
Det er straks klart at vi her befinner oss i proff- og studioland. For lyden av ACS er mye tørrere enn den fra Sony N3Ap og AKG N40. Bassrytmer på elektropop og hiphop låter slankere, og det er heller ikke like mye energi helt oppe i overtoneområdet. På mange typer musikk oppleves Evolve Studio hakket kjedeligere. Men koble til en skikkelig forsterker som den bærbare RHA Dacamp L1, og sett på musikk med skikkelig dynamikk. Hva som helst av jazz og klassisk, eller for eksempel Lambchops rolige, elektroniske album FLOTUS fra 2016. Med tung og fin bass, en vokal med en merkelig vokoder-effekt står ut fra et ryddig lydbilde, og det er en masse detaljer i toppen. Min iPhone 6S Plus får ikke frem det fulle potensialet, men det gjør RHA-forsterkeren til gagns. Da skjønner man poenget med slike propper.
Konklusjon
Proppene fra ACS forteller sannheten. En del musikk låter litt kjedelig og flatt, fordi proppene er så avslørende, spesielt i mellomtonen. En bærbar forsterker hjelper med å få frem livet og gnisten, men viktigst er det med musikk som faktisk låter bra.
Nå henvender ACS seg først og fremst til musikere og teknikere, og Evolve Studio er et meget godt verktøy for den som trenger in-ear-monitoring på scenen. Beveger du deg mye på scenen, kan du vurdere den dyrere Custom-versjonen, laget etter avstøpninger av øregangene.
Også i denne testen:
Audiofly AF180
Perfekt balanse
Vårt første møte med Audiofly blir garantert ikke det siste. Her får du lyd i perfekt balanse.
RHA CL1
Dette er bare for drøyt
Alt med RHA oser av kompromissløshet. Lyden også. Men i prosessen har prisen blitt i stiveste laget.
Sony XBA-N3AP
Den beste bassen
At Sony-proppene er de rimeligste i testen er umulig å høre.
AKG N40
Skreddersydd vellyd
AKG lar deg skreddersy N40 med tre ulike filtre. På sitt beste låter de meget musikalsk og oppløst.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser