TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: JBL Live Flex 3

Konkurrent til Apple AirPods

JBL Live Flex 3 er åpne ørepropper med ANC – ikke ulike et produkt fra Cupertino.

Av / 26.01.25 - 14:01
JBL Live Flex 3

Lyd & Bilde mener

  • Sitter lett og behagelig i øret. Lukker deg ikke inne i en akustisk boble. Touch-skjermen på etuiet er en stor hjelp.
  • God bass i åpne propper er ikke mulig. Støyreduksjonen kommer og går alt ettersom vinden blåser.

Det er umulig å se på JBL Live Flex 3 uten å nevne A-ordet. For selv om den ikke finnes i en hvit variant, er det ingen tvil om at JBL har hentet inspirasjonen fra Apples AirPods.

JBL Live Flex 3 er den tredje varianten av JBL Live-øreproppene. I motsetning til Live Buds 3 og Live Beam 3 er Flex av den åpne typen. Det vil si at de ikke forsegler øret hermetisk med silikonproppen, men bare sitter i det ytre øret med den avlange staven som huser mikrofonen pekende nedover.

Da proppene ikke sitter hermetisk tett i øregangen, er det lettere å ta dem på enn de andre Live-modellene. Og frykten for at de skulle falle ut viste seg å være stort sett ubegrunnet, selv om man må rette litt på dem en gang imellom.

Paring med mobil eller datamaskin begynner når etuiet åpnes for første gang. Vær oppmerksom på hvilken enhet de først kobler til hvis det er flere i nærheten. Paring kan gjentas senere ved å følge manualen.

JBL Live Flex 3 1
(Foto: JBL)

Etuiet klarer det meste

Betjening av helt trådløse ørepropper er utfordrende. På grunn av begrenset plass er det bare mulighet for de mest basale kontrollene på selve proppene, noe som betyr et enkelt touch-felt hvor en tilfeldig berøring vil aktivere eller deaktivere ANC, skifte låter eller lignende.

Annonse
Les også Glimrende propper til fin pris JBL Live Buds 3 leverer alt de fleste kan ønske seg av trådløse ørepropper. Og etuiet tar stikket hjem.

Her kommer ladeetuiet inn som en nær perfekt løsning. I tillegg til å kunne lade øreproppene tre ganger, som gir opptil 28 timers samlet spilletid med ANC slått på, rommer etuiet også en touch-skjerm. Fra skjermen kan man kan styre alle de mest vanlige funksjonene som å skifte melodi, justere lydstyrken og skifte mellom ANC, omgivelseslyd (hvor man kan høre omgivelsene, men musikken fortsetter) og ”TalkThru”, hvor musikken pauses så man kan føre en samtale.

Kortfattet informasjon

Etuiets skjerm kan vise beskjeder og meldinger fra mobilen. Selv om ideen er fin, er funksjonaliteten begrenset, da tekstbeskjeder bare vises kortvarig ved mottak, og at man ikke kan bla tilbake.

Det er også andre funksjoner ved etuiet som ikke er hensiktsmessige på den lille skjermen: Skjermen kan brukes som lommelykt, noe de fleste mobiler kan gjøre mer effektivt. Og valg av menyspråk hører bedre hjemme i appen.

Behovet for spontant å kunne skifte mellom engelsk og kinesisk tekst er bare en invitasjon til ertekroker og klønete fingre.

Etuiet kan lades med både USB-C og trådløst.

JBL Live Flex 3 2
(Foto: JBL)

Omfattende app

JBL Headphone-mobilappen er uten tvil blant de mest avanserte og brukervennlige styringsapper som finnes til trådløse hodetelefoner. Appen er ytterst omfattende, og dens mange funksjoner er lette og intuitive å navigere rundt i.

Funksjonen Check My Best Fit avgjør ved hjelp av en testtone, om øreproppene sitter tett nok i øregangen til å oppnå optimal frekvensgang i bassområdet. Men der det var ganske lett å oppnå en tett forbindelse med Live Beam 3 og Live Buds 3, var det ikke mulig med de åpne Live Flex 3.

Samme problem opplevde jeg med Personi-Fi, som tester brukerens hørsel, og deretter prøver å korrigere lyden i øreproppene slik at den passer til resultatet. Da proppene ikke holder omgivelseslyden ute, er det vanskelig å oppnå en korrekt måling.

Appen gir mulighet for å skifte til LDAC i stedet for A2DP Bluetooth-protokollen. Det gir en renere og mer detaljert lyd.

Ved å velge LDAC mister du noen lydfunksjoner i appen, som romlig lyd og Adaptive EQ, som hever bass og diskant ved lav lydstyrke. Det er et glimrende bytte.

Variabel støyreduksjon

JBL Live Flex 3 har variabel støyreduksjon som kan konfigureres på flere måter. Akkurat som de andre Live 3-modellene. I praksis var det imidlertid mer enn vanskelig å få støyreduksjonen til overhodet å fungere. På grunn av det åpne prinsippet er det ikke noen tett og fast grense mellom det lukkede rommet inne i øreproppene og den støyende omverdenen. Så ANC-funksjonen slo seg hele tiden av og på.

JBL Live Flex 3 3
(Foto: JBL)

Lydkvaliteten

JBL Live Flex 3 har nøyaktig samme anbefalte pris som de to andre Live 3-modellene, men selv om også elektronikken er tilsvarende, får man ikke samme lydkvalitet for pengene.

Det handler om teknologien. For å oppnå en god (dyp) bassgjengivelse i ørepropper – og for den saks skyld også i fullvoksne hodetelefoner – er det nødvendig å forsegle rommet det spilles i. Hvis luften og dermed lyden kan slippe unna, går det utover bassen.

Mellomtone og diskant er fortsatt utmerket; stemmer fremstår naturlige, og diskanten er detaljert og veldefinert. Men tyngden mangler.

Appen inneholder mulighet til å korrigere for utettheten, og man kan velge mer bassrike innstillinger i equalizeren. Men det utgjør ikke den store forskjellen. Det er rett og slett langt mindre bass.

Hvis du bruker øreproppene til lydbøker eller til å følge med på den siste sesongen av yndlingspodcasten din, trenger ikke dette å være noe problem. Men dubstep-entusiaster vil oppleve at de mangler gnisten i livet.

JBL Live Flex 3 er den av de tre Live 3-variantene som skiller seg mest ut. Den åpne konstruksjonen gir noen tydelige begrensninger, både i lydkvalitet og i støyreduksjonen. Så lydmessig står den svakest.

Les også Propper med styrepinne En stang til mikrofonen gir litt bedre tale – og gjør det lettere å vende proppene riktig.

 

Konklusjon

JBL Live Flex 3 har samme grunnleggende teknologi som Live Buds 3 og Live Beam 3. Men karakteren blir likevel bare et lunkent firetall. Det skyldes at det åpne prinsippet uten tett forsegling av øregangen gir noen begrensninger i lydkvaliteten. Selv om JBL har prøvd å kompensere i appen, er det fysisk umulig å få like god bassgjengivelse i åpne ørepropper som i vanlig lukkede. Noe som imidlertid ikke har forhindret Apple i å selge ufattelige mengder av akkurat like så åpne AirPods.

Hvis ørene dine er uforenelige med tettsittende ørepropper, eller du ikke liker følelsen av å være hermetisk isolert fra omgivelsene, kan JBL Live Flex 3 være et alternativ. Men ellers får man langt bedre og mer stabil lydkvalitet i Live Buds 3 og Live Beam 3.

Karakter
JBL Live Flex 3
Premium

Også i denne testen:

JBL Live Buds 3

Det sikre valget for de fleste

JBL Live Buds 3 leverer alt de fleste kan ønske seg av trådløse ørepropper. Og etuiet tar stikket hjem.

De låter veldig bra, og bassen er fyldig og varm. Den mest diskré og kompakte av de tre Live 3-modellene. Touch-skjermen på etuiet er en stor hjelp.
Prisen for den kompakte størrelsen er en marginalt kortere batteritid.
Les hele testen

JBL Live Beam 3

JBL-propper med mikrofonstang

En stang til mikrofonen gir litt bedre tale – og gjør det lettere å vende proppene riktig.

De låter meget bra, og bassen er fyldig og varm. Stangformen hjelper både samtalelyden og tilpasningen i øret. Touch-skjermen på etuiet er en stor hjelp.
Litt større enn Live Buds 3. Ikke fullt så diskré.
Les hele testen
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Tyske hodetelefoner med tapsfri lyd

Dyson hodetelefoner imponerer og skuffer

Styr unna ørepropper fra Temu

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Lyd & Bilde
[]