Tilbudet innen trådløse ørepropper er kolossalt, og JBL gjør ikke valget enklere ved å tilby hele tre varianter av sine Live 3 premium-propper. JBL Live Buds 3 er den ”klassiske” øreproppen som sitter diskré helt inne i øret.
Proppene er forholdsvis små og ovale, med JBLs logo smakfullt diskré på hver ørepropp.
Passformen er fin, og proppene sitter stabilt i øregangen når de først er vrikket på plass. Siden de er så små, er det litt vanskelig å merke helt nøyaktig om de vender riktig uten å ta et speil til hjelp.
Paring med mobil eller datamaskin begynner så snart man åpner etuiet første gang. Det betyr at man må være oppmerksom på hvor de først registreres hvis man har flere enheter i nærheten. Det er naturligvis mulig å gjenta paringsritualet senere, men da må man ta manualen til hjelp for å finne metoden.
Etuiet klarer det meste
Betjeningen av helt trådløse ørepropper er ikke lett. Det er av innlysende årsaker ikke plass til annet enn de enkleste kontrollerne på selve proppene, noe som betyr et enkelt touch-felt. Og det er stort sett umulig å rette på proppene uten at man samtidig slår ANC på eller av, skifter låter og bestiller en calzone-pizza ved en feiltakelse.
Her kommer ladeetuiet inn som en nær perfekt løsning. Utover å kunne lade øreproppene tre ganger, noe som gir opptil 36 timers samlet spilletid med ANC slått på, rommer etuiet også en touch-skjerm hvor man kan styre alle de nyttigste funksjonene, som å skifte spor, justere lydstyrken og skifte mellom ANC, omgivelseslyd (hvor man kan høre omgivelsene) mens musikken fortsetter, og ”TalkThru”, hvor musikken pauses slik at man kan føre en samtale.
Kortfattet informasjon
Skjermen på etuiet kan også vise beskjeder og meldinger fra mobilen. Det er fikst, men bare begrenset brukbart da tekstene bare ruller over den lille skjermen i det øyeblikket de mottas, og man ikke kan bla tilbake.
Etuiet har også noen funksjoner som ligner litt på sløsing med god skjermplass: Skjermen kan brukes som lommelykt, men det kan enhver mobil gjøre bedre. Og valg av menyspråk kan like godt foregå i appen. Behovet for spontant å kunne skifte mellom engelsk og kinesisk tekst er bare en invitasjon til ertekroker og klønete fingre.
Etuiet kan lades med både USB-C og trådløst.
Omfattende app
Mobilappen til JBL Headphone er ganske enkelt blant de beste styre-appene jeg har sett til trådløse hodetelefoner. Ikke bare er den virkelig omfattende, men de mange funksjonene er lette å finne frem i.
Funksjonen Check My Best Fit gjør akkurat det den skal: Med en testtone avgjør den på få sekunder om øreproppene sitter tett nok i øregangen til å gi en optimal frekvensgang i bassområdet.
Tester hørselen din
Funksjonen Personi-Fi er virkelig smart – og også litt skremmende, da den tester brukerens hørsel, og deretter prøver å korrigere lyden slik at den passer til resultatet. Målingen skjer ved hjelp av en rekke testsignaler ved forskjellige frekvenser, som blir svakere inntil man angir at man nå ikke lenger kan høre lyden.
Lyden etter Personi-Fi-målingen ga avgjort mer nivå i den høyeste diskanten, men jeg er ikke sikker på at jeg er overbevist om at det var mer tilfredsstillende. Jeg er imidlertid helt overbevist om at vi kommer til å se flere høreforbedrende funksjoner i fremtiden. Og at grensene mellom hodetelefoner og høreapparater blir mer diffuse.
Noe som til gjengjeld umiddelbart kan høres som en forbedring, er muligheten til å skifte til den høyoppløste LDAC i stedet for den vanlige A2DP Bluetooth-protokollen. Det gir hørbart renere og mer veloppløst lyd – også i et par mellomklasse-ørepropper som JBL Live Buds 3.
Velger man LDAC, gir man samtidig avkall på noen av de andre lydfunksjonene i appen. Inkludert romlig lyd, som etterligner opplevelsen av å lytte til høyttalere. Det gjelder også Adaptive EQ, som fungerer litt i stil med den gammeldagse loudness-funksjonen fra forsterkere ved å heve bass og diskant når de spilles ved lavere nivå.
Variabel støyreduksjon
Støyreduksjonen i JBL Live Buds 3 er variabel på flere måter. Man kan velge å justere den manuelt på en skyveknapp, eller man kan overlate til øreproppene å tilpasse graden av demping til støynivået i omgivelsene.
Enhver automatisk støyreduksjon vil uunngåelig påvirke lydkvaliteten, og jo mer reduksjon jo mer går det utover lyden av musikken. Derfor er det ingen grunn til å bruke kraftig ANC i rolige omgivelser. Dette fungerte glimrende i praksis.
Lydkvaliteten
JBL Live Buds 3 er langt fra selskapets billigste modell, men prisen er fortsatt på et nivå der de fleste kan være med. Også på et lommepengebudsjett.
Og det er faktisk ganske imponerende hva man får til prisen.
Lyden er ren, og balansen mellom toneområdene er fin. Bassen er fyldig og passe tung, stemmer virker naturlige og diskanten ganske veloppløst. Det er rett og slett helt etter boken.
Øreproppene er lyttet til i den mest nøytrale Studio-innstilling på equalizeren. Ønsker man heller tung bass, er det en Bass-innstilling til det. Og i tillegg en Extreme Bass hvis det fortsatt ikke er tungt nok. Jeg opplevede ikke akkurat behovet, men man kan få det som man vil. Og det er også mulig å lage sine helt personlige equalize-kurver.
At jeg ikke har noe å utsette på lyden i JBL Live Buds 3, betyr ikke at de er de definitive musikkgjengiverne, og at all jakt etter naturlighet opphører etter det. Jeg har helt klart hørt trådløse hodetelefoner som avslørte flere tekniske detaljer i opptaket, men som et par rimelige ørepropper som skal gi underholdning og fred fra omverdenen på turen, er alt som det skal være.
Sammenlignet med de to andre utgavene av JBL Live 3 er Live Buds 3 nok den som passer til de flestes behov.
Utvalget av konkurrenter er gigantisk, og man får bedre støyreduksjon hos for eksempel Sony WF-1000XM5, som imidlertid er litt dyrere. Kan man gi en tredjedel mer, har Sennheiser Momentum True Wireless 4 bedre lyd. Ingen av disse har likevel den virkelig praktiske touch-skjermen på ladeetuiet som JBL har.
Konklusjon
JBL Live Buds 3 er glimrende helt trådløse ørepropper i mellomprisklassen. Lyden er upåklagelig så lenge man ikke er villig til å ty til økonomiske ytterligheter. Appen er blant de beste og mest omfattende på markedet. Og ladeetuiet som samtidig fungerer som fjernkontroll, tar det hele hjem. Om det skal være disse eller en av de andre to versjonene av Live 3-proppene, er en smakssak, men Live Buds 3 vil nok treffe de flestes behov.
Også i denne testen:
JBL Live Beam 3
JBL-propper med mikrofonstang
En stang til mikrofonen gir litt bedre tale – og gjør det lettere å vende proppene riktig.
JBL Live Flex 3
Konkurrent til Apple AirPods
JBL Live Flex 3 er åpne ørepropper med ANC – ikke ulike et produkt fra Cupertino.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser