TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Pioneer SC-LX88

Kraft og kontroll

Pioneer har kanskje den mest nøytrale klangkarakteren i klassen. Her er bra med trøkk og mange funksjoner.

Lyd & Bilde mener
+Lyden er gjennomsiktig og luftig, med store kraftressurser. God brukervennlighet trekker opp.
-Klangkarakter på høyttalerne må velges før autokalibrering. Fire Atmos-kanaler forutsetter maks. fem høyttalere ved siden av, hvor resten kan bruke inntil sju.
Spesifikasjoner
  • HDMI: 8 inn (MHL i front), 3 ut
  • 3D og 4K oppskalering (HDMI 2.0)
  • HD-lyd og Dolby Atmos (5.2.4/7.2.2)
  • 9 x 130 W (8 ohm, 1 kanal)
  • MCACC høyttalerkalibrering
  • Nettverk: Wi-Fi og Ethernet
  • AirPlay og Spotify Connect
  • DLNA og Bluetooth
  • Platespillerinngang
  • Fjernkontrollapp for iOS og Android
Veil. pris 19995

Mens konkurrentene kan koble til fire Atmos-høyttalere pluss sju vanlige høyttalere (forutsett ekstra effektforsterker), er Pioneer SC-LX88 begrenset til to pluss sju, eventuelt fire pluss fem.

Bluetooth er innebygd med aptX-støtte for bedre lyd, det samme er trådløs Wi-Fi. Høyoppløste musikkfiler kan spilles via hjemmenettverket (DLNA), og har du DSD-filer, kan disse spilles av fra PC eller Mac via USB-inngangen. AirPlay og Spotify Connect er på plass, for enklest mulig tilgang til musikken.

 

Pioneer_SC-LX88_app
Appen til Pioneer er avansert. Men plagsomt med ikoner som danser hulter til bulter, hvis man ikke velger å låse dem.

 

Brukervennlighet
Fjernstyringsappen iControlAV5 gir tilgang til alt av funksjoner. Med en smartmobil jobber man da i mange lag, mens skjermstørrelsen på iPad er godt utnyttet for å gi bedre oversikt. Men jeg fatter ikke hvorfor noen funksjoner har animerte knapper, som flytter seg hele tiden. Man kan låse dem, men i utgangspunktet danser de rundt på skjermen.

Oppkoblingen går lekende lett i samlag med en steg-for-steg grafisk bruksanvisning innebygd i receiveren, som du får tilgang til direkte via nettleseren på din datamaskin.

Autokalibrering av høyttalerne korrigerer for både lydnivå, avstand delefrekvens, innbyrdes fase og stående lydbølger.

 

Pioneer_SC-LX88_bak
Pioneer har ikke dekoding for flere enn ni kanaler pluss subwoofer. Derimot har den USB-DAC-inngang som støtter både DSD og høyoppløst PCM.

 

 

Lydkvalitet
Dynamikken er gnistrende bra. Her smeller det med full kontroll i alle kanaler! Dialogene på film er distinkte, og lydlandskapet omringer oss. Når et helikopter svever over en maisåker på Atmos-lydsporet til Transformers 4, føler man propellen godt over hodet. Et 5.1-oppsett med fire Atmos-kanaler gir en mer romslig og sømløs gjengivelse, enn med to Atmos-kanaler sammen med et 7.1-oppsett. Det hadde blitt enda mer omringende med 7.1 og fire høyttalere, men det støtter ikke prosessoren.

Økes lydnivået for mye, blir det imidlertid litt skarpt, så hvis du insisterer på å øse på med full rulle i lengre tid om gangen, så finnes det mer behagelige alternativer.

Musikk i surround forfører. Den norske klassiskutgivelsen Magnificat på Blu-ray flytter klangen fra Nidarosdomen inn i testrommet på overbevisende måte. Det låter mest oppløst og rent i Pure Direct. Sett for eksempel til Dolby Surround, og takhøyttalerne aktiveres. Da blir det mer omringende, men samtidig litt mer diffust, da innspillingen ikke har Atmos-lydspor. Den har imidlertid Auro 3D, men det støtter ikke receiveren.

Musikk i stereo gjengis med en stram og fin bass, og uansett musikk kommer den klare, distinkte mellomtonegjengivelsen godt med. Men her er ingen tillagt mykhet og varme: Lyden er stram, frampå og analytisk.

 

Konklusjon
Pioneer SC-LX88 tegner opp et åpent lydbilde, med klare dialoger og sangstemmer. Her er glimrende dynamisk kontrast, og Dolby Atmos løfter det hele ytterligere, med mer omringende lyd fra oven. Vi kunne imidlertid ønske oss ytterligere et par Atmos-kanaler.

Ellers er det bra med funksjoner og bruksområder, fra strømming til nettverksfjernstyring, alt i en brukervennlig innpakning. Fjernkontroll-appen iControlAV5 har mange funksjoner, som får best oversikt over på en iPad.

 

 

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Også i denne testen:

Yamaha RX-A3040

Sammenlagtseier

Yamaha graver frem gullet fra lydsporet, enten det er film eller musikk, og gir kraft og eleganse i en brukervennlig innpakning.

Dette er en av de kraftigere receiverne i klassen, og med en varm og fyldig klang kan man dessuten spille høyt uten å bli sliten i ørene. Brukervennligheten er også meget god.
Noen vil foretrekke en mer nøytral lyd og enda kjappere bass.

Denon AVR-X5200W

Mye for pengene

Testens rimeligste receiver går ikke av veien for å tegne opp et megastort lydbilde. Brukervennlig er den også.

Med 11-kanals prosessering og meget god lydkvalitet får du masse for pengene her. Brukervennligheten er også i toppsjiktet.
Receiveren har ikke kraften til de største muskelbuntene. Fjernkontroll-appen er litt vel enkel.

Onkyo TX-NR3030

Vanvittig trøkk

Ingen kan stille opp med Onkyos kraft i hjemmekinoen. Med 11 forsterkertrinn har den også full kraft til samtlige kanaler.

Her har man muligheten for et fullt 7.2-oppsett med fire Atmos-kanaler i tillegg, uten behov for ekstra effektforsterker. Lyden er dessuten vanvittig kraftig, med masser av detaljer.
Vi er ikke helt bekvemme med romkorreksjonen. Trådløst nettverk krever gammeldags passordinntasting.

Marantz SR7009

Forfinet nytelse

Marantz lages på samme plattform som Denon. Men noen grep er gjort for enda renere lyd.

11 kanals prosessor er sjelden kost til prisen. Lyden er meget god, spesielt falt vi for oppløsningen i overtoneområdet. Meget god brukervennlighet.
Marantz-receiveren mangler kontrollen til de aller kraftigste. Fjernkontroll-appen kunne hatt flere valg.

Legg igjen en kommentar

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.