TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony Bravia Projector 8 (VPL-XW6100ES)

Hjemmekino på steroider

Hvis du trodde filmopplevelsen var best på kino, har du ikke opplevd denne hjemmekinoprojektoren for feinschmeckere. Si hei til Sony Bravia Projector 8.

Av / 19.12.24 - 09:00
Sony Bravia Projector 8 (VPL-XW6100ES)

Lyd & Bilde mener

  • Sylskarpt og detaljrikt bilde, høy lysstyrke, endelig fungerende HDR tone mapping, god til gaming. Nesten perfekt kalibrert ut av esken!
  • Ikke like god kontrast som konkurrentene, høy pris.

Da Christopher Nolan slapp sin storslåtte Oppenheimer på kino i sommer, mente mange at dette var en film som måtte oppleves på kinolerretet. Men etter å ha sett den gjennom Sonys nye flaggskipprojektor, kan jeg herved avkrefte dette. For med et skikkelig lerret og et helt mørklagt rom, kan en hjemmekinoprojektor av dette kaliberet faktisk overgå kinoopplevelsen.

Sony Bravia Projector 8
Med det motoriserte objektivet kan projektoren enkelt tilpasses ulike lerretstørrelser. Foto: Geir Gråbein Nordby

Med en prislapp på 200.000 kroner skal man ikke forvente noe mindre enn magi fra Sony Bravia Projector 8. Og på mange måter leverer den nettopp det. Den nye XR-prosessoren har endelig fått full kontroll på HDR-visning, der hvor forgjengerne brant fullstendig ut i hvitt, om man da ikke skrudde ned lysstyrken så mye at det ble vanskelig å se detaljene. I siste generasjon gjør projektorene endelig det Sony faktisk hevdet at de gjorde forrige gang også: analyserer bildet i sanntid, og korrigerer på upåklagelig vis med dynamisk tone mapping.

Les også Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV? Drømmer du om en gigantisk TV-skjerm, men har ikke plass? Da kan en ultranærprojektor være løsningen. Her er vår dom over fire slike!

Projektoren bruker Sonys velprøvde SXRD-teknologi med ekte 4K paneloppløsning på 4096 x 2160 piksler – uten pikselskifting. Sammen med den nye Advanced Crisp Focus-optikken (ACF) med 13 linseelementer skal dette gi knivskarp bildegjengivelse over hele bildeflaten. De innerste linseelementene er i glass, de ytterste i plast. Sony mener dette gir et mer unisont lys, enn om hele linsen var i glass – om ikke optikken skal koste altfor mye penger.

Det motoriserte objektivet med zoom, fokus og linseforskyvning gjør projektoren svært fleksibel ved montering.

Sony Advanced-Crisp-Focused-ACF-Lensjpg
Advanced Crisp Focus-optikken (ACF) med 13 linseelementer skal gi et knivskarpt bilde. Ill: Sony

Blå laser

Som sin forgjenger bruker den blå laser som lyskilde. Her får vi hele 2700 lumen i lysstyrke, noe som er imponerende for en hjemmekinoprojektor. Det gjør at du ikke trenger et totalt mørklagt rom for å få glede av projektoren, selv om jeg ikke kan fatte hvem som skal bruke så mye penger på en, om de ikke har tenkt å plassere den i optimale omgivelser. Laseren har en forventet levetid på 20.000 timer uten vedlikehold.

Annonse
Les også Blås i ekte 4K. Dette er den beste projektoren under 50.000 kroner Dette er den beste projektoren du får i dag under 50.000 kroner [oppdatert med video].

XR-prosessoren inkluderer flere avanserte bildeteknologier: XR Dynamic Tone Mapping for optimal HDR-gjengivelse, XR Deep Black for dypere svartnivå, og XR Clear Image for skarpere 4K-oppskalering. Den dekker også 95 % av DCI-P3 fargerommet, takket være Sonys Triluminos Pro-teknologi.

Av tilkoblinger finner vi to HDMI 2.1-porter med full 48 Gbps båndbredde, som begge støtter 4K/120Hz med bare 12ms forsinkelse for gaming. Auto Low Latency Mode (ALLM) sørger for at projektoren automatisk går i spillmodus når en konsoll kobles til.

Sony-VPL-Dynamic-HDR-Enhancer
Kunstig fremstilling av dynamisk HDR tone mapping. Ill: Sony

Strøken rett ut av esken

Vårt testrom er mørkt, men ikke beksvart. Blant annet er taket hvitt. For å skille klinten fra hveten når en projektor av dette kaliberet skal testes, tar jeg den derfor med meg til AV Shop, som har skikkelige fasiliteter – og en eminent kalibratør i teamet, nemlig Gorm Sørensen.

Gorm har kjørt målinger på projektoren med et høyoppløst spektroradiometer, og resultatene i Reference-modus er oppsiktsvekkende bra. Faktisk så nær referanseverdiene at en profesjonell kalibrering knapt er nødvendig. Det eneste merkbare avviket er en lett overmetting i blått, noe som sannsynligvis skyldes den blå laseren. Dette er likevel så marginalt at det ikke påvirker den visuelle opplevelsen.

Sony Bravia Projector 8 - SDR - pre colorchecker kopi Sony Bravia Projector 8 - SDR - pre Sony Bravia Projector 8 - HDR - pre
<
>
Sony Bravia Projector 8: Fargerom i SDR. Ørlite oversaturert i blått, ellers ingenting. Kalibrering ikke nødvendig. Ill: Calman

Sony gjorde et poeng under lanseringen av at de har jobbet hardt med fabrikkalibreringen på de nye projektorene, og målingene våre bekrefter dette. Med en gjennomsnittlig deltaE på bare 1,0-1,4 og maksimal deltaE på 2,3-4,6 (avhengig av måling), er dette noe av det mest presise vi har sett fra en projektor rett ut av esken.

Merk at for å måle korrekt på projektorer med blå laser, kreves det et høyoppløst spektroradiometer som måler ned til 2nm båndbredde. Dette er fordi den blå laseren skaper en ekstremt smal topp i det blå spekteret som enklere måleutstyr ikke fanger opp korrekt.

Nesten magisk bildekvalitet

Rett ut av esken og med Sonys anbefalte HDR Tone Mapping Mode 3 for mørke rom, får projektoren vise hva den er god for. Filmen Oppenheimer fullstendig overvelder oss med sitt sylskarpe bilde, og Sony har full kontroll på både lys og farger. De svart-hvite scenene blir gjengitt med en presisjon og en ekstraordinær detaljrikdom. Hver eneste lille detalj blir fremhevet med en autoritet som er sjelden vare fra en projektor. Dette er langt bedre enn på kino, og veldig mye bedre enn det aller meste jeg har sett av hjemmeprojektorer.

JVC DLA-NP5B
JVC DLA-NP5 gir Sony-projektoren beinhard konkurranse, til en femtedel av prisen. Foto: JVC

Overraskende konkurranse

Det er i hvert fall førsteinntrykket, før projektoren får måle muskler med noen. Ved siden av står nemlig en JVC-projektor, nemlig DLA-NP5. Den koster vesentlig mindre, “bare” 60.000 kroner og er en utgående modell, men den gjør nytten som en referanse.

Til min store forbauselse ser jeg at JVC-en overgår Sony-en på enkelte områder. Først og fremst gir den enda bedre kontrast og dybde i bildet. Til sammenligning fremstår Sony-bildet plutselig smått flatt i mørke scener, hvor JVC-en gir mer tredimensjonalitet i skyggepartiene.

Den økte kontrasten til JVC gjør at metallgjenstander glinser mer på JVC-en, og en våt tåre nedover et kinn blir mer virkelighetstro.

Sony Bravia Projector 8 2
Sony Bravia Projector 8, også kjent som VPL-XW6100ES. Foto: Geir Gråbein Nordby

Imponerende kontraster i mørket

For å virkelig teste projektoren, setter vi på The Batman. I de mange mørke scenene kommer forskjellene tydelig frem. Når kameraet zoomer inn på et metallhjul på en safe, ser vi at JVC-projektoren gir mer glans og dybde i metallet. Det samme gjelder når en pistol kommer i nærbilde – våpenet får en mer tredimensjonal kvalitet gjennom JVC-en. Selv karbonfiberen i Batman-drakten fremstår med mer tekstur og dybde.

Dette betyr ikke at Sony-projektoren gjør en dårlig jobb – bildekvaliteten er fortsatt eksepsjonell. Og optikken gir mindre vignettering – altså et jevnere svartnivå i hjørnene av bildet. Men det er påfallende at en så mye rimeligere konkurrent rent subjektivt ser bedre ut i disse krevende scenene.

Den første timen må man også leve med et moderat grønnstikk fra laserlyskilden i Sony-projektoren. Dette forsvinner når projektoren er ordentlig varm, men er verdt å være klar over. Sony er ikke alene om dette, det er typisk for projektorer med blå laser.

Sony Bravia Projector 8 vpl-xw6100w_es_3q_240606_08-Mid (1) (1)-enhanced Sony Bravia Projector 8 vpl-xw6100b_es_3q_2400606_01-Mid (1) (1)-enhanced
<
>
Sony Bravia Projector 8 (VPL-XW6100W). Foto: Sony

Brukervennlig og fleksibel

Det motoriserte objektivet med zoom, fokus og linseforskyvning gjør projektoren svært fleksibel ved montering. De fem linseminnene lar deg lagre ulike innstillinger for forskjellige bildeformater – praktisk hvis du har et ekstra bredt lerret og vil veksle mellom ulike kinobredder og 16:9.

For første gang har Sony også inkludert keystone-korreksjon, for dem som må montere projektoren skrått. Dette påvirker riktignok oppløsningen negativt, men er praktisk i rom med begrensede monteringsmuligheter. De fleste som handler en projektor til 200.000 kroner har nok rommet i orden, men det kan jo være at du har noen rare vinkler på vegger eller tak, og likevel søker et så kompromissløst bilde som mulig.

Sony Bravia Projector 8 (VPL-XW6100ES) 1
Den kraftige XR-prosessoren løser endelig HDR-problemene til forgjengerne. Ill: Sony

Perfeksjonisme har sin pris

Sony har lagt mye arbeid i å oppnå et mer jevnt lys over hele bildeflaten. Der hvor JVC-projektoren har synlig vignettering med lysere svart i hjørnene når den skal vise et helt svart testbilde, er Sony-projektoren mer uniform. Dette er imponerende ingeniørarbeid, og noe av grunnen til at prislappen blir høy. Men spørsmålet er hvor viktig dette er i praksis – når man ser på film legger man knapt merke til denne forskjellen.

JVC har også en projektor i samme prisklasse som Sony, nemlig DLA-NZ800. Den byr på de samme laserfordelene som Sony, men har i tillegg 8K pikselskifting og et objektiv i rent glass. Dette skal gi enda bedre skarphet.

Les også Skremmende realistisk kinobilde Sony tar laserkino til nye høyder, med en high-end-projektor som får kjeven til å falle i gulvet.

Gamingklar

Med HDMI 2.1 og støtte for 4K/120Hz med lav input lag på bare 12ms, er Sony Bravia Projector 8 en habil gamingprojektor. Auto Low Latency Mode sørger for at projektoren automatisk går i spillmodus når en konsoll kobles til. Jeg har tidligere fått testet dette sammen med en PlayStation 5, og det gir virkelig en heftig opplevelse.

Sony Bravia Projector 8 (VPL-XW6100ES) 2
Foto: Sony

Konklusjon

Sony Bravia Projector 8 er en imponerende hjemmekinoprojektor som endelig løser HDR-problemene til forgjengerne. Den byr på høy lysstyrke, god brukervennlighet og et skarpt, detaljert bilde.

Likevel er den høye prislappen litt vanskelig å forsvare når selv en konkurrent til en tredjedel av prisen matcher den på flere områder. Men slettes ikke på alle, og det er ingen tvil om at Sony har gått den ekstra milen, for å grave gullet ut av bildematerialet. Et enda dypere svartnivå hadde gjort magi, men projektoren står seg uansett meget godt. Er du heldig nok til å ha denne i hjemmekinoen, har du mange år med ren nytelse foran deg.

Karakter
Sony Bravia Projector 8 (VPL-XW6100ES)
Ultra High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Denon sikter høyt – og treffer

Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Lyd & Bilde