Samsung er kjent for sine TV-skjermer i alskens størrelser og prisklasser, men de har også en egen serie med projektorer. Av disse er mini-projektoren The Freestyle den minste, billigste – og definitivt den mest fleksible.
Den første generasjonen ble lansert med stor fanfare i 2022, men levde ikke helt opp til forventningene. I reklamevideoene så den ut som en formidabel lyskanon, men hadde i virkeligheten ganske laber lysstyrke og en god porsjon viftestøy. I tillegg virket de innebygde smartfinessene litt trege i avtrekkeren.
Nå som 2. generasjonen er her, kan man håpe at Samsung har klart å rette opp noen av svakhetene fra forgjengeren – og samtidig bevart fordelene. Den knøttlille projektoren har nemlig mange kjekke finesser!
Samsung The Freestyle Gen 2: Mini-projektor med lettvint formfaktor
The Freestyle er en bærbar og kompakt smart-projektor som kan projisere et stort bilde på ulike flater. Den står på en liten fot som lar deg vri linsen 180 grader.
Den viktigste forskjellen mellom første og andre generasjonen sitter på prosessorsiden.
The Freestyle 2nd Gen har fått mer «hjernekraft» som skal sørge for raskere betjening av de ulike finessene. Selve bildebrikken og lyskilden er derimot uforandret. Samsung har derfor ikke oppnådd noen forbedring i lysstyrke – slik man gjerne skulle ønske.
Samsung-projektoren henter strøm fra nettstøpselet eller en egen batteribase (tilleggsutstyr). Avhengig av kasteavstand og lysforhold, skal du teoretisk kunne regne med et bilde på mellom 30 og 100 tommer.
Men – dette er ikke projektoren for de innbitte hjemmekinoentusiastene med «proffe» innrammede lerret i kjelleren – snarere en løsning for deg som vil ha et kjapt og provisorisk bilde. Til underholdning på tur, på barnerommet eller til «lysbildefremvisning» vil en projektor som dette fungere glimrende.
Brukervennlighet og finesser
Med det ovennevnte i mente, er Samsung-projektoren en kjekk sak som byr på mange bruksområder. Takket være innebygd Wi-Fi får den rask tilgang til ulike apper. Og det merkes at denne generasjonen har blitt betydelig raskere. Den både reagerer raskere på fjernkontrollen og laster appene hurtigere enn forgjengeren.
Brukergrensesnittet Tizen er det samme som brukes i Samsungs TV-er, og gir tilgang til et bredt utvalg av strømmetjenester.
Alle de mest etablerte tjenestene som Netflix, Max og Prime er tilgjengelig. Det inkluderer også Samsungs egen TV+ tjeneste som byr på en rekke gratis, reklamefinansierte TV-kanaler.
Samsung-projektoren er veldig rask og enkel å sette opp. Faktisk tok det oss bare 3-4 minutter fra vi hadde pakket opp projektoren, koblet den til Wi-Fi og rettet den mot veggen – til vi hadde fargerike Baywatch(!)-bilder fra Samsung TV+ rullende over lerretet.
Er du gaming-entusiast vil du garantert like at Freestyle gir direkte tilgang til innebygde spill-strømmetjenester som Xbox. Da holder det å koble til en trådløs håndkontroll til projektoren, så er spillet i gang.
Projektoren kan også speile innhold fra mobilen via AirPlay 2. Men vil du koble til fysiske, eksterne kilder – som for eksempel en Playstation-konsoll – trenger du en ekstra mini-HDMI kabelovergang til dette. En slik burde ha fulgt med i esken synes vi.
Justerer seg automatisk
Den viktigste finessen på Freestyle-projektoren er den automatiske keystone-funksjonen. Denne korrigerer bildegeometrien i forhold til projeksjonsvinkelen og avstanden til veggen. Uten denne ville bildene sett veldig skjeve og rare ut!
Takket være de innebygde sensorene klarer The Freestyle å projisere et bilde som ser (noenlunde) geometrisk riktig ut – også når underlaget den står på ikke er 100 % i vater. The Freestyle har også autofokus, som gir grei skarphet uten manuelle innstillinger.
Du bør likevel unngå de skarpeste vinklene, og det er fortsatt litt å hente ved å sette projektoren optimalt 90 grader mot veggen og stille inn fokus manuelt. Men når det skal gjøres kjapt og enkelt, fungerer funksjonen bra. Etter vår mening er auto-innstillingene uunnværlige finesser, som helt klart er med å løfte brukervennligheten.
The Freestyle har også mulighet for automatisk fargekalibrering, via Samsung SmartThings-appen og en kompatibel mobil. Denne kan brukes til å korrigere fargene når du projiserer mot noe annet enn en hvit, nøytral bakgrunn.
Bildekvalitet
The Freestyle Gen 2 bruker samme type DLP bildebrikke med Full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler) som ligner forgjengeren. Lysstyrken er også lik som før, tilsvarende knappe 240 lumen.
Dette er fortsatt en relativt beskjeden lysstyrke, og for lite til å lage store bilder med god kontrast. En konkurrent som XGIMI Halo+ kan for eksempel skilte med rundt 900 ISO lumen lysstyrke, mens den litt mindre MOGO 2 PRO klarer 400 lumen. Men disse er ikke like portable som Samsung-modellen.
The Freestyle Gen 2 er fortsatt avhengig av mørke omgivelser for å oppnå brukbar kontrast. Men så lenge den lille projektoren får gunstige arbeidsforhold, kvitterer den med ganske så flotte bilder.
Vi stilte opp projektoren med cirka to meters avstand fra kinolerretet vårt, og oppnådde da et flott og fargerikt bilde på cirka 70-80 tommer i et mørkt rom. Og det generelle inntrykket var at bildekvaliteten egnet seg bra til helaftens filmtitting, spill og annen underholdning.
For det første er bildene overraskende skarpe, og den lille Full HD projektoren makter å gi et detaljert bilde, så lenge fokuset er stilt inn optimalt. Og så lenge belysningen er dempet, gir den et bilde med brukbar kontrast.
Bildet fra projektoren kan naturligvis ikke sammenlignes med lysstyrken og kontrasten fra en TV, og du kan glemme å få noe ekstra utbytte av HDR-video (High Dynamic Range). Fargegjengivelsen er derimot riktig fin, enten man velger den nøytrale Film-modusen eller kliner til med Standard eller Dynamisk.
Det store partytrikset på Gen 2-modellen er såkalt Smart Edge Blending. Hvis man har tilgjengelig to stykk like projektorer kan disse kobles i tandem, settes opp slik at de så vidt overlapper hverandre, og sammen projisere et enda større og bredere bilde på opptil 160 tommer diagonalt. Dette fikk vi ikke testet selv, men har fått det demonstrert på messer tidligere, og det kan være ganske velegnet til bildepresentasjoner, og ikke minst underholdende til spillefilmer i kinoformat (2,35:1). Men det krever at du har en kompis med maken projektor – hvis ikke blir det nok for kostbart.
Lydkvalitet
En annen gledelig nyhet er Samsung har klart å dempe noe av viftestøyen fra forrige generasjon. Denne er nå mindre fremtredende i lydbildet, og man kan konsentrere seg mer om lyden fra handlingen i stedet.
Den innebygde fulltonehøyttaleren gir faktisk brukbar lyd på egen hånd, med god gjengivelse av tale og musikalske rytmer, men det er selvfølgelig mye å hente ved å koble til en lydplanke – enten via Bluetooth eller HDMI.
Konklusjon
Samsung The Freestyle 2nd Gen er akkurat som forgjengeren en kompakt og praktisk projektor, som gjør det enkelt å arrangere film- og bildefremvisning der du ønsker. Med automatiske bildeinnstillinger justerer den seg selv i forhold til omgivelsene. Og med innebygd Wi-Fi og strømmetjenester gir den lett tilgang til underholdning.
Andre generasjonen har fått merkbart kjappere brukergrensesnitt, bedre finesser og mindre viftestøy. Det gir en betraktelig økning i brukergleden, og gjør at denne projektoren vil passe midt i blinken der du ikke har plass eller tid til å sette opp en TV-skjerm.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser