TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Onkyo HT-R558 og Focal Sib & Cub3

Høyoppløst hjemmekino – nesten gratis

Onkyo HT-R558 og Focal Sib & Cub3 er anlegget for deg som ønsker stor lyd fra liten plass. Du får ikke slagkraften til store gulvhøyttalere, men til gjengjeld er det meget god oppløsning i tonene, fra anlegget som fungerer godt til både musikk og film.

Av / 06.03.13 - 13:53
Onkyo HT-R558 og Focal Sib & Cub3

Lyd & Bilde mener

  • Distinkt lydbilde Stor lyd fra liten plass Romkorreksjon
  • Mangler kraften fra gulvhøyttalere Klemterminaler

Surroundreceiver: Onkyo HT-R558   2.995 kr
Høyttalere: Focal Sib & Cub3   6.995 kr
Totalt   9.990 kr
Systempris   6.995 kr

Har du 7.000 kroner til et surroundanlegg, kan du normalt vente deg mye plast, og selv om lyden kan gi et snev av underholdning på film, vil det mest sannsynlig funke heller dårlig på musikk – spesielt i stereo.

Derfor er det meget hyggelig at man nå kan få kjøpt høyttalerpakka Focal Sib & Cub3 med en surroundreceiver medfølgende i prisen! Importøren har nemlig på eget initiativ satt sammen et system bestående av surroundreceiveren Onkyo HT-R558 og høyttalerpakka Focal Sib & Cub3. Anlegget vil tilbys til 6.995 kroner blant annet hos Soundgardens filialer samt noen frie forhandlere, i tillegg til noen nettbutikker, får vi høre. Ingen Blu-ray-spiller følger med her. Hvis du ikke har fra før, anbefaler jeg en rimelig Blu-ray-spiller, gjerne med 3D-støtte. Enten Onkyos rimeligste modell BD-SP309, eller for eksempel Panasonic DMP-BDT320. Det meste funker fint.

Surroundreceiveren
Onkyo HT-R558 er egentlig laget for å være en del av Onkyos budsjettanlegg HT-S4505, og ikke for å selges løst. Importøren velger likevel denne til å få være del av sitt egenkomponerte anlegg med høyttalerpakke fra Focal. Receiveren blir også å få kjøpt løst i Norge, til en veiledende pris av 2.995 kroner.

Onkyo HT-R558 i svart.
Onkyo HT-R558

Receiveren HT-R558 er på nesten alle måter identisk med den rimeligste TX-SR313. Samme innebygde forsterkning oppgitt effekt på 100 watt pr. kanal (6 ohm, én kanal om gangen) og samme kontakter på baksiden. Den store forskjellen er at i motsetning til TX-SR313 har denne innebygd romkorreksjon med målemikrofon (Audyssey 2EQ), som kan korrigere akustikken for inntil tre sitteplasser. Dette vil være en stor fordel, spesielt om du ikke har mulighet for et symmetrisk oppsett av høyttalerne, eller om stua av andre grunner har vanskelig akustikk. Mange har for eksempel den ene fronthøyttaleren i et hjørne, mens den andre står mot åpent rom, og det kan være en fordel å få justert deres innbyrdes klangbalanse. Ikke minst vil receiveren ved hjelp av målemikrofonen plassert i ørehøyde ved sitteposisjon, selv regne ut avstand og sette forsinkelse til hver høyttaler inkludert subwooferen, det samme med lydnivå.

Annonse
USB-inngangen på fronten av Onkyo HT-R558 er kompatibel med iPod, iPhone og iPad. I front sitter også inngang til målemikrofon, samt analog video og en stereo lydinngang.
USB-inngangen på fronten av Onkyo HT-R558 er kompatibel med iPod, iPhone og iPad. I front sitter også inngang til målemikrofon, samt analog video og en stereo lydinngang.

Høyttalerne
Høyttalersystemet har vi testet i sine tidligere versjoner, Sib & Cub og Sib & Cub2. Nå heter systemet Sib & Cub 3, og det eneste som har blitt forandret fra generasjon til generasjon er subwooferen. Høyttalerne har faktisk vært de samme siden 2002, men hvorfor forandre en vinnende oppskrift?

Focal Sib har lekre kurver.
Focal Sib har lekre kurver.

Høyttalerne er av typen satellitter, men ganske store sådan. Dette for å få plass til en 5-tommers mellomtone i tillegg til diskanten, som interessant nok sitter nederst og ikke øverst på frontplata. Tilgjengelig i svart eller hvit høyglans hardplast er de lekre saker. Kabinettet er fint kurvet, og sokkelen kan bøyes slik at høyttalerne kan monteres på vegg, i tak eller stå på en flate. I denne testen er alle høyttalerne plassert på gulvstativer.

Om Sib skal veggmonteres lenger ned på veggen, blir det penest å snu braketten.
Om Sib skal veggmonteres lenger ned på veggen, blir det penest å snu braketten.

Subwooferen er en kompakt terningform, med en voksen bassport i front. Jeg liker det mørkegråe utseendet (dersom du ikke velger hvit), og den gapende bassporten synes jeg faktisk kompletterer utseendet.

Porten peker fremover, mens det 8-tommers basselementet skyter nedover.
Porten peker fremover, mens det 8-tommers basselementet skyter nedover.

Nytt siden sist er at høynivåinngangene er borte, som nesten ingen bruker likevel. Borte er også justerbart lavpassfilter. Kobler du til de stereo RCA-inngangene, sitter et lavpassfilter tilpasset satellitthøyttalerne. Med Onkyo-receiveren skal du koble til LFE-inngangen, på den måten gjøres delefilterjustering og finjustering av lydnivå i receiveren.

På Cub3 har Focal fjernet det de selv mener er unødvendige funksjoner.
På Cub3 har Focal fjernet det de selv mener er unødvendige funksjoner.
Forgjengeren Cub2 hadde høynivåinnganger og variabelt delefilter. Dette er borte på Cub3.
Forgjengeren Cub2 hadde høynivåinnganger og variabelt delefilter. Dette er borte på Cub3.

Brukervennlighet
Å koble opp systemet er enkelt, men det er smått ergerlig at jeg ikke kan bruke favorittkablene mine med bananplugger. Både receiveren og høyttalerne har nemlig utelukkende klemterminaler, dermed er man avhengig av høyttalerledninger med avisolerte stumper i endene.

Små klemterminaler begrenser dessverre kabelmulighetene.
Små klemterminaler begrenser dessverre kabelmulighetene.

Subwooferen er konstruert for å låte best i et hjørne, eller i hvert fall inntil veggen. Dette for å unngå ujevne forsterkninger og utfasinger av enkelte bassfrekvenser og dermed en pløsete bassgjengivelse.

Automatisk oppsett går som det skal: Mikrofonen plasseres i ørehøyde ved sitteplass (jeg brukte mikrofonstativ til dette), og kobles til receiverens front. Via skjermmenyen på TV-en ser man hva man skal gjøre. Velg mellom hurtigkalibrering eller full Audyssey-kalibrering med EQ.

Lydkvaliteten
I vårt lytterom er det både fordeler og ulemper ved å bruke full Audyssey-kalibrering med EQ, kontra hurtigkalibrering uten EQ. Med hurtigkalibrering er det høyttalernes egenklang man hører, og de har en fin og balansert klanglig balanse. Mellomtonen er fyldigere og samtidig åpnere enn andre høyttalersystemer til denne prisen, slik at dialoger på film og sangstemmer på akustisk musikk kommer frem med god fylde. Det er bra rytmikk etter jeg fant riktig delefrekvens (100 Hz i vårt rom). Med full Audyssey-kalibrering korrigeres klangen til å bli enda mer lineær. Det innebærer at det åpner seg enda mer i overtoneområdet, og dialogene og sangstemmene står enda mer ut fra lydbildet. Spesielt med Audyssey Movie lydmodus. Det går noe utover trøkket i bassanslagene, som blir litt slankere. Audyssey Music gir på sin side mer trøkk, mot at stemmene ikke blir fullt så åpne. Skru man Audyssey helt av, kollapser noe av størrelsen på lydbildet. Jeg lander på Audyssey Music størsteparten av tiden.

Musikk i stereo
Til sju tusen kroner er det neimen ikke mye å sette fingeren på her. De andre plastanleggene til denne prisen kan bare drømme om denne oppløsningen kombinert med en ganske kraftig lyd. Spesielt musikk i stereo får en galant håndtering. Pianoet på Bruce Springsteen’s ”Jack of All Trades” klinger fint, samtidig som stemmen hans har den nødvendige storheten og tyngden til å ta den innover seg. Når gitarsoloen til Tom Morello (Rage Against the Machine, Audioslave) kommer inn, er det nok til å nesten få nakkehårene til å reise seg.

Tori Amos’ nyinnspilling av ”Marianne” på albumet ”Gold Dust” med orkester er med riktig anlegg en ren nytelse å høre på. Anlegget på testbenken får frem det viktige stemmeregisteret til Tori, mens klaveret også har fin snert og fylde.

Subwooferen er ganske god, men den er ikke helt med på notene på denne innspillingen. Bassregisteret i klaveret og kontrabassene blir litt udefinert og på det verste noe rumlende. Det er da også helt klart dynamiske begrensninger, og det er en grunn til at fans av klassisk musikk gjerne sparer til dyrere utstyr å spille den av på. Det er nemlig en svært krevende disiplin, som setter skyhøye krav til både kraft og oppløsning.

Musikk i surround
Patricia Barbers nyutgivelse av ”Modern Cool” på Blu-ray gikk fortjent av med Grammy-prisen 2013 for årets mest vellydende surroundalbum. Maken til produksjon! Kontrabassen ligger og durer fint i bunnen mens trommene smeller dynamisk ut på sangen ”Company”. Stemmen til Patricia får større plass enn den gjør i stereo, fordi man kan male lydlandskapet utover et enda større lerret. En meget bra produksjon. Så får det bare være om man ikke setter pris på å sitte midt i lydbildet.

Uansett klarer Onkyo og Focal sammen å gjøre mye bra med denne musikken. Lydbildet er stort, og luften mellom klanglagene skildres godt. Igjen er det bassområdet som henger litt etter, subwooferen er ikke like oppløst som høyttalerne slik at kontrabassen blir litt dump. Men igjen er det rettferdig å sammenligne med de typiske alt-i-ett-anleggene avertert til grønne og oransje priser, og da feier dette anlegget bakken med alle sammen.

Film i surround
Med film i surround er det ikke like nøye at subwooferen mangler oppløsning, viktigere er det at den er slagkraftig. Også på dette området er den kompakte subwooferen noe begrenset, og er ganske langt ifra å flytte lydtrykket fra kinoen hjem i stua. Derimot fyller den ut bassregisteret på en fin måte og sier ikke nei takk til å riste litt i buksebeina.

Igjen lar jeg meg imponere over stemmegjengivelsen, med meget klare dialoger. Siden alle høyttalerne er like, er sammenhengen optimal fra foran til bak, og filmmusikken brer seg åpent og luftig rundt meg.

Du kan nok få like kraftig lyd med for eksempel Harman / Kardon BDS877 til 14.000 kroner, men jeg vet i hvert fall at forgjenger BDS800 som jeg testet i 2011 manglet oppløsningen oppover i toneregisteret som Focal-pakka leverer sammen med Onkyo-receiveren. Dermed er dette anlegget med og konkurrerer i langt høyere prisklasse enn det befinner seg.

HDMI-innganger og 1 utgang med lydreturkanal er langt mer enn de sedvanlige alt-i-ett-anleggene tilbyr.
HDMI-innganger og 1 utgang med lydreturkanal er langt mer enn de sedvanlige alt-i-ett-anleggene tilbyr.

Konklusjon
Dette er surroundanlegget for deg som ønsker stor lyd fra liten plass. Du får ikke slagkraften til store gulvhøyttalere, men til gjengjeld er det meget god oppløsning i tonene her.

Lydbildet er stort, sangstemmer og dialoger kommer klart og tydelig frem, og dynamikken er i en annen liga enn tilsvarende prisede alt-i-ett-anlegg.

Høyttalerne har såpass bra lydkvalitet at de nok godt kunne vært paret med en enda bedre subwoofer. Men da blir det fort dyrere, og kuppet ikke det samme.

Onkyo HT-R558 gir mer kraft enn de typiske Blu-ray-receiverne man er vant til i denne klassen. Og med automatisk romkorreksjon åpner den for å tilpasse anlegget til flere typer rom. Likevel kan det være at man ønsker å oppgradere siden. Da skal du vite at høyttalerne alene er verdt prisen, og at receiveren er en bonus på kjøpet. Skulle du ønske enda bedre lyd siden, kan du for eksempel oppgradere til den kraftigere og enda mer dynamiske og oppløste TX-NR616.

Det finnes også mulighet til å oppgradere til en enda bedre subwoofer. Dette er et anlegg som til nesten ingen penger i seg selv gir bedre lyd enn noe jeg kan komme på til samme pris. Samtidig gir det fleksibilitet for fremtiden, til å skifte ut til bedre enkeltkomponenter, uten å måtte skifte ut alt samtidig.

En klart anbefalt pakke!

Kjøp produktet her

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Denon sikter høyt – og treffer

Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Lyd & Bilde