TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: 6 bærbare projektorer

Hjemmekino i bukselommen

Du trenger ikke være hjemme for å se film. Du trenger ikke engang være innendørs. Du trenger bare en lommeprojektor.

Av / 13.06.18 - 15:13
6 bærbare projektorer

Filmopplevelser er gjerne synonymt med å sitte benket foran TV-skjermen i stua. Eller man går på kino, eller til og med har et dedikert hjemmekinorom med projektor hjemme. Ingen av delene frister veldig mye i sommervarmen, da vil man heller trekke utendørs.

Normalt betyr det å ta med seg filmopplevelsen ut, å glane på mobilen eller nettbrettet. Og som «ego-løsning» funker det greit. Men hva hvis man er flere som ønsker å ta del i opplevelsen? Eller at man rett og slett synes mobilskjermen blir for pinglete? Løsningen er en bærbar projektor. Tenk å se fotballkampen utendørs om sommerkvelden, på «storskjerm»! Mulighetene er mange.

En bærbar projektor kan projisere et mye større bilde enn du får fra et nettbrett eller en bærbar datamaskin, noe også folk på reisefot bør sette pris på. Den er hendig under fly- eller togturen, hvor du kan du se film direkte på stolryggen foran deg. Og når du kommer på hotellrommet, kan du nyte et 100 tommer stort bilde direkte på veggen. Den lille hotell-TV-en blekner i forhold! Vær bare klar over at bildet er noe mer grovkornet enn du er vant med fra PC-skjermen og nettbrettet, da pikseloppløsningen er lavere enn HD.

Bedre lyd?

Dersom du ønsker bedre lyd enn den fislete innebygde høyttaleren gir, kan du bruke lydutgangen og koble til en bærbar høyttaler. Bare pass på at høyttaleren har en slik 3,5 mm analog lydinngang, eller hvis projektoren har Bluetooth-tilkobling kan den kobles trådløst til en Bluetooth-høyttaler. Som alltid gjelder det, jo større høyttalere, desto større lyd, så du får vurdere mellom portabilitet og lydtrykk.

Ulike funksjoner

Bærbare projektorer kommer i ulike størrelser og fasonger, og da er det gjerne slik at mindre kan være mer praktisk, mens de litt større har bedre lysstyrke og er dermed mer anvendelige i flere situasjoner. Noen har innebygd avspiller som kan fôres med filmer lagret på minnekort, andre har trådløs avspilling fra smartmobil. Enkelte har Bluetooth-tilkobling til trådløse hodetelefoner.

Annonse

Kravet vi har satt i denne testen er at projektorene må ha HDMI-inngang som funker med både mediaspillere og smarttelefoner. De må ha innebygd batteri eller mulighet for dette, ellers kan de ikke kalles bærbare. Alle i denne testen har innebygd høyttaler, og de fleste har hodetelefonutgang.

Kandidatene

Vi har forsøkt å få tak i så mange projektorer som mulig. Det viste seg å ikke være veldig lett. Mange produsenter har kuttet ut slike, andre er midt i utskifting av modeller. For eksempel venter vi å få inn Sony MP-CD1, men den kom ikke i tide til denne testen.

Så endte vi med å få en hel drøss av Philips-projektorer. De har kanskje den største bredden av slike blant noen andre, så om du synes dette ser skjevt fordelt ut, vit at antallet vi fikk var enda større, hvorpå vi valgte ut de vi anså som mest relevant.

Asus ZenBeam E1 kjenner vi fra før, og det samme gjør vi med BenQ GS1, som har bedre lysstyrke og oppløsning enn de fleste. Og dessuten med en ekstremt kort kasteavstand, for størst mulige bilder fra kortest mulig avstand.

Slik testet vi

Vi har testet alle projektorene med film fra Netflix via Apple TV. En HDMI-splitter er brukt, slik at flere projektorer kan vise det samme bildet samtidig. Projektorer som har andre funksjoner som trådløs speiling fra mobil, videofiler på minnebrikke osv, har vi ikke testet i denne omgang.

BenQ GS1

Se film hvor du vil

BenQ GS1 er et Columbi egg av en projektor, som gjør det mulig å ta de store filmopplevelsene med ut i verden.

Tar mindre plass enn selv et lite TV, men gir kjempebilde med kort projektoravstand. Kan spille direkte fra USB-nøkkel eller Android-mobil, takket være innebygget Android-mediespiller.
Den koster som en fullvoksen projektor. Ikke mulig å spille alle typer filmer, og mus og tastatur er ofte nødvendig. Lysstyrken er begrenset – men hei, den kan kjøre i tre timer på batterier!
Les hele testen

Philips PicoPix PPX4835

Bare bra på papiret

Vi hadde forventet mer av en projektor med 720p oppløsning, spesielt til denne prisen.

God lysstyrke kombineres med høy pikseloppløsning, og med mulighet for å projisere ganske så store bilder.
Bildet blir aldri helt skarpt, og det hele blir ganske flatt og livløst. Fargebanding er også et problem, og viften støyer noe.
Les hele testen

Philips PicoPix PPX3417W

Mange triks i ermet

Enten du vil se video fra mobil, PC, minnekort eller USB – eller til og med trådløst – er dette en projektor å regne med.

De fleste formater støttes, og batteritiden er ok. Bildekvaliteten er god, med nok lysstyrke til det meste.
Projiseringsavstanden er meget lang, med bare 24 tommers bilde fra en meter. Mye støy fra vifte og fargehjul.
Les hele testen

Asus ZenBeam E1

Lommekino til turen

Asus’ miniprojektor er ikke større enn en gammeldags Walkman, og den gjør for hjemmekinoen hva den bærbare kassettspilleren i sin tid gjorde for stereoanlegget.

Ultrabærbar projektor som kan vise film og slideshow hvor som helst. Legg til en HDMI-kilde og en hvit vegg så er du oppe og går.
Det er virkelig ikke mye lysstyrke i den. Og man savner mulighet for avspilling via Miracast eller USB/SD-medier.
Les hele testen

Asus S1

Velvalgt kompromiss

Asus S1 har bare ett mål for øye: å gi den beste bildekvaliteten for pengene fra et svært kompakt format.

God lysstyrke og kort kasteavstand gjør projektoren brukbar i mange sammenhenger. Her får du mye for pengene!
Svartnivået er begrenset, og det er begrenset hva man får ut av denne oppløsningen. HDMI er eneste tilkobling.
Les hele testen

Philips PicoPix PPX5110

Inngangsbilletten

Denne superkompakte projektoren kan strømme video trådløst direkte fra din smartmobil.

Projektoren er meget lett og kompakt, med kraftig nok lyd til å fungere i mange situasjoner. Lite mekanisk støy.
Lav lysstyrke krever et mørkt rom, og bildet bør holdes under 60". Fargene virker overmettet, med klart rødlige ansikter.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg