TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: 6 trådløse surroundanlegg

Klipp kablene i hjemmekinoen

Test av 6 trådløse surroundanlegg.

Av / 22.10.16 - 06:00
6 trådløse surroundanlegg
Mange multiromssystemer kan konfigureres i surround, med lydplanke foran og trådløse høyttalere bak. Illustrasjon: Sony
Mange multiromssystemer kan konfigureres i surround, med lydplanke foran og trådløse høyttalere bak. Illustrasjon: Sony

Salget av komplette surroundanlegg har nærmest gått dukken, til fordel for de langt enklere lydplankene. Det er praktisk, men så mister man en verdifull del av lydbildet på veien – nemlig lyden som kommer bakfra.

For musikkopplevelsene er det multirom som er den nye vinen. Trådløse høyttalere plasseres i hvert sitt rom, og snakker sammen via det trådløse nettverket. De kan alle spille lik eller ulik musikk samtidig, og man har full kontroll over det hele fra mobilen eller nettbrettet via en app.

 

Sammensmelting

En heftig bivirkning av at anleggene har blitt trådløse, er at de gir helt ny fleksibilitet i hjemmekinoen. Man kan nemlig ta to multiromshøyttalere, plassere dem bak sitteposisjonen, og bruke dem som bakhøyttalere når man ønsker hjemmekinoopplevelser. Lydplanken gjengir da venstre, senter og høyre frontkanal. Dette forutsetter at også lydplanken har multiromsfunksjon og støtter denne typen bruk. Og at alle produktene er av samme merke, og i samme familie.

 

Annonse

Seks kandidater

Hvor bra blir det? Det ønsker vi å finne ut av! Vi har funnet frem slike løsninger fra seks produsenter. Sony, Panasonic, LG og Samsung stiller alle på cirka lik linje, men hvor Samsung er den eneste som krever at du har en kompatibel Samsung-TV. Så har vi nevnte Sonos, som fremdeles regnes som kongen i klassen. Sonos stiller i samme prisklasse som de øvrige dersom man ikke tar med subwoofer, men vi anbefaler alltid subwoofer til hjemmekino. Vi har derfor testet både med og uten, for å finne ut hvordan systemet står seg mot de øvrige når Sonos ikke får dypbass. Man kan jo alltids kjøpe basshøyttaleren senere! Til slutt har vi også tatt med Philips B5, en lydplanke hvor trådløse bakhøyttalere følger med i systemet. Disse er attpåtil batteridrevne, og dermed helt trådløse – hvor alle de andre må ha hvert sitt strømuttak. Philips er ikke et utbyggbart multiromssystem som sådan, men bakhøyttalerne kan faktisk brukes hver for seg i andre rom, som trådløse Bluetooth-høyttalere.

 

Slik testet vi 

Når man skal koble opp et slikt multiromsanlegg i surround, må man alltid lese bruksanvisningen, da det er litt ulike måter å sammenkoble på. Anleggene ble testet på vårt testrom, med én og én av lydplankene plassert liggende på en TV-benk foran TV-en, med de trådløse satellitthøyttalerne symmetrisk på hver sin side, litt bak lytteposisjonen. Subwooferen sto på venstre side for TV-en.

Til film brukte vi Deadpool på Ultra HD Blu-ray, mens musikk i surround var jazzutgivelsen Quiet Winter Night av Hoff Ensemble på Blu-ray. Til musikk i stereo brukte vi David Bowies Blackstar og Tori Amos’ Boys For Pelé, begge på CD.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

 

Husk en god ruter! 

Vi kan ikke understreke dette nok: Sørg for at ruteren er av god kvalitet når du skal koble opp et multiromssystem, og at den har 5 GHz bånd og ikke bare 2,4. Det gjelder spesielt når produktene skal kobles opp i surround, da det er ekstra prosessering som skjer når produktene skal synkroniseres sammen. Hvis mulig, koble alltid produktene på 5 GHz, da båndbredden på 2,4 er begrenset og kan gi problemer med både synkronisering og lyd.

Sonos Playbar + Sub + 2 x Play:1

Er det noe å lure på?

Vi har lett og lett, men ennå ikke funnet noen som slår Sonos på hjemmebane.

Sonos har markedets enkleste oppsett for et multiromssystem, som selv en idiot klarer å sette opp. Lyden er bedre enn noe annet lignende system, dette er rett og slett enveiskjøring.
DTS surroundlyd støttes ikke. Anlegget er dessuten mye dyrere enn de andre, hvis du tar med subwooferen (den gode nyheten er at det trenger du strengt tatt ikke).
Les hele testen

Samsung HW-K660/K661 + 2 x R1

Nesten en drøm

Samsungs oppsett låter bra, og er lett å bruke. Men det har visse forutsetninger.

Lyden er meget bra, med klare dialoger, sammenhengende surroundlyd, og en subwoofer som integreres på imponerende vis. Rundtstrålende multiromshøyttalere har en del fordeler hva plasseringsmuligheter angår.
Støtter ikke Ultra HD passthrough. Surroundlyd forutsetter en kompatibel Samsung-TV. En god ruter er viktigere med Samsung enn med noen av de andre.
Les hele testen

LG SH8 + 2 x BH3

Et trygt valg

LGs anlegg har klar og tydelig lyd og er enkelt å bruke. Men noen lyter er det.

Lyden er direkte, klar og fin. Brukervennligheten er god, til tross for manglende skjermmeny.
Lyden fra dialogene kommer litt på etterskudd av leppebevegelsene. Lydplanken støtter ikke HDCP 2.2 og kan derfor ikke sende UHD Blu-ray gjennom i full oppløsning.
Les hele testen

Sony HT-CT790 + 2 x SRS-ZR5

Naturlig klang

Sonys system er lett å sette opp og bruke, og låter fint.

Lyden er klar og åpen. Brukervennligheten er god, ikke minst fordi lydplanken har skjermmeny. De trådløse ZR5 fungerer også godt som små multiromshøyttalere, bare med litt lite bass.
ubwooferen flater ut før lyden blir helt høy nok.
Les hele testen

Philips Fidelio B5

Enkelt og supert

Du får det ikke enklere enn med dette systemet fra Philips. Og det fungerer imponerende bra!

Det finnes ikke et annet produkt i klassen som er like lett å koble opp som Philips B5. Det låter dessuten overraskende bra, og til prisen er det et fantastisk kjøp!
Du får ikke full multiromsfunksjonalitet, og anlegget kan ikke bygges ut. Det finnes alternativer med enda bedre oppløsning på sangstemmer og piano.
Les hele testen

Panasonic SC-ALL70T + 2 x SC-ALL6

Middelmådig

Panasonic-systemet er knotete å sette opp, og låter ikke spesielt bra.

Bakhøyttalerne funker greit til multiroms musikk.
Knotete brukervennlighet møter middelmådig lydkvalitet.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Lyd & Bilde