Når elektronikken separeres ut i flere enheter, i dette tilfellet en Blu-ray-spiller og en flerkanalsreceiver, oppnår man to ting: for det første er det gode muligheter for at lyden blir bedre og forsterkerkraften større. For det andre har en surroundreceiver ofte flere tilkoblingsmuligheter og funksjoner.
I dette tilfellet skilter receiveren med 80 watt pr. kanal i 8 Ohm. De billigere anleggene er oppgitt med mer, men det er bare tull. Receiveren fra Onkyo trekker mer strøm fra stikkontakten og har dermed mer guffe å gi.
Videre har receiveren automatisk romkorreksjon i form av Audyssey 2EQ, som kan korrigere for romakustikken ved å måle ved inntil tre sitteplasser. Flere funksjoner finnes, som USB-inngang med iPod-støtte, internettradio, nettverksstrømming og mye mer.
Høyttalersystemet fra Focal testet vi for noen år siden, da med en tidligere utgave av subwooferen Cub. Nå heter den Cub2, med bedre forsterker og delefilter. Alle høyttalerne er identiske, og de er små og lekre – men større enn de fra Logitech. Anlegget er intuitivt og enkelt i bruk, og innstillinger er enkle å foreta. Men det kan hende avstander og delefrekvensen til høyttalerne må etterprøves om du bruker autokalibrering.
Lydkvaliteten
Det går ikke mange sekundene med action på skjermen før vi gledelig konstaterer at det lønner seg å betale litt mer. Der hvor Panasonic-anlegget har klar tale, men med en litt hermetisk klang, og Logitech har litt sløvere overtoner, men mer fylde, banker Onkyo og Focal de begge, i hver sin disiplin. For her får du enda mer kraft enn med Logitech, mens Panasonic bare kan drømme om å gjengi så klokkeklare dialoger. Det er litt smak og behag hvorvidt man bør bruke Audyssey romkorreksjon fremfor å gjøre ting manuelt. Gjør du høyttalerinnstillinger manuelt, gjøres ikke tonejustering, noe som gir en litt fyldigere klang. Med Audyssey blir det et enda mer åpent og gjennomsiktig lydbilde, som da blir noe slankere. Subwooferen har vesentlig mer futt og fart enn Panasonic og Logitech, og tonene er mer komplekse. Dermed har vi plutselig et anlegg som er i stand til å gjengi musikk i stereo på en skapelig nok måte. Det vi har å utsette på denne pakken er at det er litt vanskelig å finne riktig delefrekvens mellom subwoofer og høyttalere (vi endte på 100 Hz), pluss at lydbildet mister fokus og punktformelighet dersom receiveren setter ulik avstand til venstre og høyre kanal. Hvis den gjør det, må du rette opp dette, og i stedet flytte den ene høyttaleren så det blir riktig.
Også i denne testen:
Oppsummering
Det lønner seg å betale mer
Selv om de dyreste anleggene i denne testen er over dobbelt så dyre som de billigste, gir de også enda mer for pengene. De rimeligste yter det absolutte minimum av hva vi mener er bra nok.
Magnat Monitor og TX-NR509/BDSP309
Mer krutt
En større subwoofer gir mer basstrøkk og større toner, og den voksne senterhøyttaleren gir mer fylde til dialogene.
Logitech Z906 og Panasonic DMP-BDT110
Med kraftige PC-høyttalere
Kan Logitechs kraftigste PC-høyttalersystem hamle opp med et hjemmekinoanlegg når film står på menyen?
Panasonic SC-BTT370
Inngangsbilletten
Dette anlegget fra Panasonic er blant de aller rimeligste systemene med innebygd Blu-ray. Mon tro om det klarer å levere opplevelser?
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser