TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: 4 surroundanlegg med 3D-Blu-ray

Hjemmekino på sparebluss

For å få gode film- og musikkopplevelser er det viktig at lydanlegget innfrir med et minimum av lydkvalitet. Her testes ulike løsninger for en slank lommebok.

Av / 26.08.11 - 09:22
4 surroundanlegg med 3D-Blu-ray

For å få en god filmopplevelse, er det ikke bare bildekvaliteten som er avgjørende. Lyden er halve opplevelsen, og den må stå i stil med bildet. Gjennomsnittsstørrelsen på TV-ene vokser for hvert år, og dette i takt med at bildekvaliteten øker, gir et godt grunnlag for mer storslagne opplevelser hjemme. Imidlertid blir skjermene også tynnere, noe som ser lekkert ut, men som gir dårligere plass til deres innebygde høyttalere og dermed også dårligere lyd. Paradoksalt nok krever en stor skjerm det motsatte, altså bedre lyd, for å kunne stå i stil med bildekvaliteten. Kjøper du TV i dag, er du derfor nærmest avhengig av et eksternt lydanlegg for å komplettere filmopplevelsen med god lyd.

Dårlig lyd gir dårlig salg
Omsetningen av surroundanlegg har de siste årene stagnert, og gikk faktisk noe ned i fjor. Når vi ser at surroundanleggene som markedsføres gjennom oransje, røde og grønne reklamebrosjyrer kan koste så lite som 2.000 kroner inkludert DVD- eller Blu-ray-spiller, er det kanskje ikke så rart. Man kan slett ikke få god lydkvalitet for den prisen, og vi tror den forringede lydkvaliteten bevisst eller ubevisst styrer forbrukerne bort fra surround. Om de bare visste hva de går glipp av.

Vårt tips er at om alt du ønsker fra et lydanlegg er å gi bedre lyd enn TV-en din klarer alene, kjøp en billig lydplanke. Da får du mer for pengene. Om du derimot ønsker en filmopplevelse med følelse av tilstedeværelse, gå for et surroundanlegg. Men da et med god nok lydkvalitet til å dra deg inn i handlingen.

Velg Blu-ray
Vi anbefaler sterkt et surroundanlegg med Blu-ray fremfor DVD, da bildekvaliteten er langt bedre, og lyden har også høyere oppløsning. Som sagt forutsetter et slikt anlegg at det innfrir et minimum av lydkvalitet for å løfte filmopplevelsen. Dersom du i tillegg skal høre musikk, enten i stereo eller surround, setter det enda høyere krav fordi bildet ikke er der til å ta sin del av oppmerksomheten.

Fire ulike løsninger
Her tester vi fire ulike løsninger. Først ut er et typisk surroundanlegg i plast, men hvor vi tror kvalitetsnivået er akkurat bra nok til at det kan funke, nemlig Panasonic SC-BTT370 som til 4.200 kroner inkluderer Blu-ray-spiller med 3D-avspilling. Deretter ønsker vi å se hvorvidt plasthøyttalerne med fordel kan erstattes med et høykvalitets høyttalersett for PC-bruk og gaming, nemlig Logitech Z906 til 3.000 kroner inkludert alt bortsett fra Blu-ray-spiller (her har vi valgt Panasonics rimeligste 3D-Blu-ray-spiller, DMP-BDT110 til 1.500 kroner).

Annonse

Selv om et anlegg til under 5.000 kroner kan gi mye lyd for pengene, vil det ikke være i stand til å bringe de helt store opplevelsene til bordet. Ved å legge litt mer penger på bordet, vil du få en helt annen opplevelse og dermed også enda mer valuta for pengene. Vi har tatt frem løse komponenter i form av Blu-ray-spilleren BD-SP309 og surroundreceiveren TX-NR509 fra Onkyo, som sammen med den kompakte høyttalerpakka Sib & Cub2 fra Focal koster 10.000 kroner uten kabler. Til slutt presenteres Onkyo-elektronikken sammen med litt større høyttalere fra Magnat, blant annet med en 12-tommers subwoofer og en større senterhøyttaler, som bør kunne gi mer futt og fart til en totalpris av 12.000 kroner.

Oppsummering

Det lønner seg å betale mer

Selv om de dyreste anleggene i denne testen er over dobbelt så dyre som de billigste, gir de også enda mer for pengene. De rimeligste yter det absolutte minimum av hva vi mener er bra nok.

Les hele testen

Magnat Monitor og TX-NR509/BDSP309

Mer krutt

En større subwoofer gir mer basstrøkk og større toner, og den voksne senterhøyttaleren gir mer fylde til dialogene.

Storslagen lyd (prisen tatt i betraktning) Nettverksstrømming
Mangler litt oppløsning
Les hele testen

Focal Sib&Cub2 og Onkyo TX-NR509/BDSP309

Hever lista

Ved å skille ut forsterkerkraften i en separat surroundreceiver oppnås bedre lydkvalitet og mer kraft.

Fin tonestruktur Nettverksstrømming
Ikke den kraftigste subwooferen
Les hele testen

Logitech Z906 og Panasonic DMP-BDT110

Med kraftige PC-høyttalere

Kan Logitechs kraftigste PC-høyttalersystem hamle opp med et hjemmekinoanlegg når film står på menyen?

Kraftig subwoofer Billig
Litt unaturlig basslyd Litt dempete overtoner
Les hele testen

Panasonic SC-BTT370

Inngangsbilletten

Dette anlegget fra Panasonic er blant de aller rimeligste systemene med innebygd Blu-ray. Mon tro om det klarer å levere opplevelser?

Billig Enkelt med alt i ett Låter bedre enn prisen
Kan låte litt hardt Subwoofer henger ikke helt med
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denon sikter høyt – og treffer

Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Lyd & Bilde