TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: 6 3D-klare surroundreceivere

Bomber og granater i alle kanaler

Skal du overgå kinoopplevelsen hjemme og dessuten få musikksamlingen til å glimre, kommer du ikke utenom en skikkelig kraftig kvalitetsreceiver. Gjerne med nettverksstøtte!

Av / 29.09.11 - 11:25
6 3D-klare surroundreceivere

De beste TV-ene og projektorene av siste generasjon har en vanvittig bildekvalitet! Flere av dem er dessuten 3D-kompatible, noe som begynner å få betydning nå når utvalget Blu-ray-filmer i 3D sakte er i ferd med å øke. For ikke å snakke om TV-spill i 3D! Undertegnede har allerede opparbeidet en avhengighet til Gran Turismo 5 i 3D, og sitter og gleder meg til neste gang jeg har leiligheten for meg selv!

Men bildet er som kjent bare halve opplevelsen, hvis det engang. Bildet må følges opp av et eminent lydbilde, og da selvfølgelig i surround. Et tredimensjonalt bilde akkompagnert av flat stereo? Tror ikke det. Her kreves stor og oppløst lyd, som besørges av en surroundreceiver med tung utrustning.
Vi søker i denne testen etter en detaljrik gjengivelse av lyden, slik at vindpust eller et ekko i fjellet gjengis oppløst og troverdig. Dialogene skal gjengis stort og pustende, og selvsagt må det være kraftresurser til å gjengi heftige actionsekvenser med kontroll. Hele tiden mens musikksporet i bakgrunnen bevarer sine nyanser i stor grad.

I forrige nummer testet vi receivere til rundt 4.000 kroner, og de beste låt overraskende bra. Men nødvendigvis manglet det litt her og der, både på dynamisk kontroll når det ble intenst, og hva oppløsning angår. Smånyansene manglet også.

Blar vi opp 10.000 kroner for en receiver, blir det derimot andre boller. Her er det budsjett til bedre digitalkonvertere og signalprosessering, samtidig som strømforsyningen er i stand til å drive temmelig store og påkostete høyttalere. Likevel tar vi forbehold om at selv 10.000 kroner ikke nødvendigvis er nok for de virkelige feinschmeckerne. Det er klart at høyttalerne vi testet med i stereo – Monitor Audio Focus 340 (test kommer!) – hadde mer å gå på, og godt kunne satt pris på en receiver til dobbel pris. Spesielt stereoentusiastene vil dessuten fort legge merke til at en god stereoforsterker til 6.000 kroner vil trylle enda mer ut av musikksamlingen. Men den vil ikke gi samme underholdningsfaktor med film – for det er ingen tvil om at de beste surroundreceiverne til ti tusen kroner er underholdningsmaskinister av dimensjoner!

Utstyr
I tillegg til å besitte et kraftig høykvalitets-forsterkersteg, må en surroundreceiver være oppdatert på ny teknologi. En moderne receiver er selvsagt 3D-kompatibel, slik at en HDMI-kabel fører både 3D-video og HD-lyd inn i receiveren, mens videosignalet går videre via en ny HDMI-kabel inn i TV-en.

Annonse

Alle receiverne i denne testen har sju kanaler med tilhørende forsterkertrinn. Det betyr at to ekstra bakhøyttalere kan kobles til, eller kobler du opp et 5.1-oppsett, kan du bruke de overflødige høyttalerkanalene til å biampe fronthøyttalerne. Dermed skilles diskanten fra bassen effektivt, noe som gir et renere lydsignal fra høyttalerne. Det forutsetter høyttalere med bi-wire-terminaler.

Nettverksfunksjon
Nettverksstrømming er en relativt ny trend, som virkelig har begynt å ta av. Det betyr at dersom både receiveren og din personlige datamaskin er koblet til samme nettverk, så kan du strømme musikk og video fra datamaskinen trådløst til receiveren, og gjengi denne med så høy kvalitet som mulig over lydanlegget (avhengig av filformat og bitrate). Det har blitt stadig vanligere for surroundreceivere å ha denne funksjonen, i tillegg til internettradio med tilgang til mange tusen radiostasjoner fra hele verden.

En annen ny trend er Apple AirPlay, som gjør at eiere av et bærbart Apple-produkt enda enklere kan strømme musikken trådløst fra spilleren til receiveren, med meget god lyd. Dermed slipper du å fysisk dokke din iPod!

Fem av de seks receiverne i denne testen har nettverksstrømming og internettradio. To av disse igjen, fra Denon og Pioneer, har AirPlay. Receiveren fra Anthem har ingen av delene.

Testkriterier

Vi har kalt inn de receiverne som finnes på markedet til rundt 10.000 kroner. De vi har fått, har variert noe i pris, den rimeligste koster 7.500 kroner (Harman/Kardon), mens den dyreste koster 11.250 kroner (Yamaha). Resten ligger omtrent der de skal. Totalt ble det 6 receivere, da noen produsenter har vært i utskiftingsprosess i skrivende stund og ikke kunne levere et passende produkt. Vær oppmerksom på at vi opererer med veiledende priser satt av importør. Faktiske priser i markedet kan variere, spesielt blant nettbutikkene. Flere av receiverne i testen har vi fått inn til oss før noen butikker, da er det umulig for oss å gjette hva det reelle prisnivået faktisk vil være. Ta prisene vi setter som nettopp veiledende, og bruk litt tid på å finne den gunstigste butikken for deg.

Vi søker her etter den receiveren som gir den beste totalopplevelsen. Det betyr at lydkvalitet selvsagt er svært viktig, både i surround og stereo. Men det har også etter hvert blitt viktig med funksjonalitet. Nettverksstrømming er noe vi ønsker å premiere, da stadig færre musikksamlinger oppbevares på et fysisk format, men består av filer på en harddisk eller i nettskyen. AirPlay er også kult, selv om vi ikke skal få Apple-skylapper her. Hvor lett produktet er i bruk er også viktig, og her kommer det også inn hvorvidt produktet kan styres via iPod/iPad eller Android-telefon / -nettbrett.

Noen receivere har en mer påkostet behandling av videosignalet enn andre, for eksempel videosvitsjing og oppkonvertering av analoge signaler til digital HDMI. Dette er egentlig bare relevant for installasjonsmarkedet, og av tidsmessige grunner har vi ikke testet dette, men har konstatert at alle receiverne leverer gode bilder fra Blu-ray, både i 2D og 3D.

Slik testet vi
For å best mulig kunne skille lydmessig mellom receiverne er det viktig med gode høyttalere, og gjerne noen som er litt utfordrende å drive. For anledningen har vi brukt de gulvstående Dynaudio Focus 340 (40.000 kr) i stereo. I 5.1 surround den mer folkelige Monitor Audio Apex-serien (27.000 kr). Når vi vurderer lydkvalitet i surround, gjør vi dette både med receiverens automatiske innstillinger, i tillegg til at vi etterjusterer hvis vi føler for dette. Vi har sjekket i surround med ”The Dark Knight”, og musikk har bestått av mye forskjellig. Lydkvalitet i stereo sjekker vi både med ”Pure Direct”, som gir renest mulig signal, samt ferdig korrigert. For å få gjort en mest mulig systematisk test av receiverne opp mot hverandre, har vi konsentrert oss om deres grunnleggende funksjoner og ikke satt oss inn i alle deres særegne funksjoner. Vi har imidlertid gjort oss opp et inntrykk av hvor lett vi får tilgang til dem via receiverens menyoppsett eller fjernkontroll.

Oppsummering

Funksjoner møter lydkvalitet

En receiver med god funksjonalitet paret med lydkvalitet og kraft nok til å drive selv ganske tungdrevne høyttalere, er fullt oppnåelig med 10.000 kroner i lommeboka.

Les hele testen

Onkyo TX-NR809

Jernhanske fra Onkyo

Med kraft og eleganse holder denne receiveren høyttalerne i en jernhanske, mens den samtidig byr på flere fine funksjoner.

Meget god lyd Godt med kraft Nettverksstrømming
Mangler direkteknapper på fjernkontroll
Les hele testen

Anthem MRX 300

Kaprer lydtronen

Den som bryr seg lite om alskens funksjoner, men er ute etter en surroundreceiver med best mulig lyd, kan stoppe letingen her.

Nydelig lyd Ekstremt presis romkorreksjon
Ikke nettverkstilkobling
Les hele testen

Harman/kardon AVR 365

Rimelig kraftverk

Harman/Kardon stiller med den rimeligste receiveren. Dette er et rent hjemmekinokraftverk, uten særlige tilleggsfunksjoner. Litt vel juicy og rund i bassen, som er mer gøy enn korrekt.

Kraft og bass Stort sett enkel i bruk Prisgunstig
Mangler litt oppløsning Mangler pre out
Les hele testen

Yamaha RX-A2010

Varm velklang i alle kanaler

Yamahas receiver har en varm og fyldig klangbalanse, som fungerer fint både til film og musikk. Her er det nok kraft, og utstyr er det bra med.

Varm, fin klang Fjernstyringsapp for iPhone Nettverksstrømming
Ikke AirPlay Mangler litt attakk
Les hele testen

Pioneer VSX-2021

Velutstyrt kraft

Velutstyrte Pioneer VSX-2021 har en masse innstillingsmuligheter, og er en solid og potent kar. Bare pass på å ikke skru deg bort! Heftig rock dundrer løs. Sangstemmer og strengeinstrumenter er ikke like varme og oppløste med Pioneer. Lydmessig finner du bedre produkter, men tilleggsfunksjonene er glimrende..

Kraft og detaljer Utstyr og brukervennlighet AirPlay
Mangler litt raffinement
Les hele testen

Denon AVR-3312

Pen og behersket

Denons meget velutstyrte receiver har fått separat strømforsyning til frontkanalene for å gi mer overskudd. Likevel oppleves den som behersket og udristig.

Brukervennlig AirPlay Gjør få feil
Gjør lite ut av seg
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denon sikter høyt – og treffer

Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Lyd & Bilde