TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: BenQ TK710 STi

Projektoren som gir deg enda større bilde

BenQ TK710 STi er en allsidig 4K-projektor som lover kinokvalitet i stua og gaming på høyt nivå. Den leverer dessuten et gigantbilde fra kort avstand.

Skrevet av / 20.09.24 - 09:00
BenQ TK710 STi

Lyd & Bilde mener

Imponerende lysstyrke, nøytrale farger og et skarpt bilde uten synlig pikselstruktur. Kort visningsavstand gir fleksibel plassering. Lav input-lag for gaming, og dessuten innebygd Android TV. eARC-støtte gir fleksibilitet i hjemmekinosammenheng.
Noe høyt støynivå. Veldig begrenset HDR-effekt, spesielt sammenlignet med TV-er. Skjeve farger i den lyseste modusen.

Geir Gråbein Nordby

BenQ TK710 STi er en kompakt projektor med høy lysstyrke, en på papiret imponerende kontrast og 4K-oppløsning. Dette ved hjelp av pikselskifting med et 1080p bildepanel. Med en lysstyrke på hele 3200 ANSI-lumen trenger ikke projektoren bekmørkt rom for å gi et skarpt og engasjerende bilde. Kombiner dette med en hevdet kontrast på hele 600 000:1, og alt ligger til rette for feiende flotte bildeopplevelser.

BenQ tk710sti front
Foto: BenQ

Laser

Lyset kommer fra en laserlyskilde, som varer 20 000 timer i normal modus og 30 000 timer i ECO-modus​, som tilsvarer rundt 20 år med projektoren i bruk 3 timer hver dag. Dette senker dermed kostnaden i løpet av projektorens levetid, i forhold til å måtte bytte lampe etter 3-4 år på en projektor med tradisjonell lampe.

TK710 STi er nært beslektet med en annen ny projektor som ble lansert samtidig, nemlig TK710. STi-utgaven skiller seg ut ved å være en kortavstandsprojektor, som kan blåse opp et 100 tommers bilde fra bare 1,5 meter. En stor fordel for de som vil ha et stort bilde i et lite rom. Søskenprojektoren trenger 2,5 meter for å gi det samme bildet.

BenQ TK710 STi lens
Skarp krumming på optikken hindrer TK710 STi fra å ha linseforskyving. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ikke bare fordeler

En så kort avstand som 1,5 meter krever en stor krumming på optikken, som dermed nesten ser ut som en halvkule. Dette gir noen utfordringer sammen med fordelene. For det første vil selv små ujevnheter i et lerret kunne kaste skygger i bildet. Videre får du såkalt vignettering, altså at bildet er mindre skarpt ute i kantene enn i midten av bildet.

Til slutt gjør det linseforskyvning vanskelig, for ikke å si umulig. Linseforskyvning utføres normalt ved å forflytte hele motorenheten på innsiden for å projisere bildet til siden for optikkens midtpunkt. Med en så krummet optikk blir dette problematisk.

Derfor har TK710 linseforskyving, og TK710 STi ikke.

Les også «Usynlig» storskjerm med laser Med en ultra short throw projektor som Epson EH-LS800 kan du få et digert bilde på veggen, som er skjult når du ikke bruker det. Og bildekvaliteten er lekker!

Tilkoblingsmuligheter og oppsett

Vel ute av esken slår det meg hvor kompakt og lett projektoren faktisk er. Den kan veldig enkelt flyttes fra rom til rom, tas med til sommer- eller vinterhuset, eller arrangementer (bryllup?) som trenger et stort bilde i et halvopplyst rom. Samtidig er det lite med konstruksjonen som minner om noe til over 20 000 kroner , jeg ville ved første øyekast trodd den kostet halvparten.

Projektoren har en enkel fjernkontroll som følger med. Den gjør jobben, men dessverre er den ikke bakbelyst, og er ubrukelig i mørket. Skjerpings.

BenQ tk710sti-connections
To HDMI 2.0b kontakter, hvor den ene har eARC. Foto: Geir Gråbein Nordby

På baksiden sitter to HDMI 2.0b-porter som støtter 4K ved 60Hz og 1080p ved 120Hz. Siden BenQ vektlegger gamingfunksjonene, hadde det vært kjekt med 4K 120 Hz, men det er vel et kostnadsspørsmål.

En av HDMI-inngangene støtter eARC, som er et stort pluss for de som ønsker å sende lyd til en ekstern lydplanke eller receiver, for ekte hjemmekinoopplevelser.

BenQ TK710 STi Android TV dongle BenQ TK710 STi Android TV dongle 2 BenQ TK710 STi Android TV dongle 3 BenQ TK710 STi Android TV dongle 4
<
>
BenQ TK710 STi har innebygd Android TV-dongel. Foto: Geir Gråbein Nordby

Oppsettmenyen kan settes til norsk, og det innebygde Android TV-systemet (via en medfølgende dongel) gjør at du enkelt kan strømme innhold direkte på projektoren. Det forenkler brukervennligheten veldig, og det hele fungerer riktig bra, etter projektoren er koblet til nettverk. Har du en Android TV eller Google TV fra før, vil du straks kjenne igjen layouten her.

Keystone-justering åpner for flere monteringsmuligheter. Ill: BenQ

Det er ingenting hokus pokus med oppsettet. Bare pass på å ha projektoren enten på et bord i høyde med nedkanten til bildet som skal projiseres, eller eventuelt montert opp-ned i taket. Siden linseforskyving mangler, bør du passe ekstra på plasseringen av projektoren. Riktignok finnes vertikal og horisontal keystone-korreksjon på ±40 grader, som kan rette opp et skjevt bilde, men da på bekostning av pikseloppløsningen. Så unngå helst dette.

BenQ TK710 STi projection distance
100″ fra 1,5 meter, eller 150″ fra 2,3 meters avstand. Ikke småtteri! Ill: BenQ

Bildekvalitet

Med en oppgitt lysstyrke på 3200 ANSI-lumen leverer TK710 STi varene også i rom med moderat dagslys. Bildet er detaljert og skarpt, og jeg har ingen problemer med å se på TV, film eller spille spill i en moderat opplyst stue. Bedre blir det i garasjen med porten nede og lyset av, og aller best på det mørke testrommet på jobben, med DreamScreen V6.

Les også Lyssterk Android-projektor BenQs nye smart-projektor gir imponerende 4K-bilder med flotte farger og god lysstyrke, men optikken kunne vært bedre.

Fargeromdekningen på 95 prosent av Rec.709 er solid, og gir generelt naturlige og balanserte farger. Det er verdt å merke seg at i den lyseste modusen (Bright) ofres fargenøyaktighet for å oppnå maksimal lysstyrke. Denne er en nødløsning, om du trenger ekstra lysstyrke i dagslys. For beste fargeresultater anbefaler jeg å holde seg til «Cinema» eller «User» modusene og eventuelt justere derfra. Men «Cinema» ser nøytralt og fint ut, både med videoinnhold, og med testbilder fra PC.

BenQ tk710sti projected on white wall GeirNordby
Fargene er nøytrale, men ikke med den beste metningen av fargerommet. Her projisert mot en hvit garasjevegg. Bildekvaliteten blir selvsagt bedre i et hjemmekinorom med skikkelig lerret, men svakhetene er de samme. Foto: Geir Gråbein Nordby

TK710 STi håndterer bevegelse bra, takket være den raske DLP-teknologien. Bevegelsesuskarphet er knapt noe å snakke om her, og både sportssendinger eller raske action-scener i filmer funker bra. Regnbueeffekt, eller RGB-flimmer, som er en artefakt hos alle 1-chips DLP-projektorer, er ikke av sjenerende slag, og knapt noe jeg tenker over.

Kontrasten på 600 000:1 ser jeg derimot ikke mye til. Denne er målt med kun svart bilde og dynamisk iris helt strupet. Bilde og video med både lys og skygger vises derimot med et nokså grått svartnivå. Den høye lysstyrken kompenserer delvis, men det som i utgangspunktet er DLP-teknologiens styrke – nemlig høy ANSI-kontrast – ser jeg ikke noe til her. Jeg mistenker at 4K-pikselskiftingen har mye av skylda.

BenQ tk710sti-resolutions
4K-oppløsning gir flere detaljer i bildet, selv om BenQ bruker pikselskifting for å oppnå det. Ill: BenQ

4K-piksel-hva-for-noe?

Et bildepanel med 4K-oppløsning er fortsatt veldig dyrt. BenQ er derfor blant de som løser dette med et 1080p-panel, hvorpå pikslene med et spesielt linseelement vekselvis forskyves i begge retninger, for å til sammen tegne opp fire ganger så mange piksler på lerretet.

Du får faktisk fullverdig 4K oppløsning, om du skulle finne på å telle hver piksel på lerretet. Men det kommer på bekostning av skarphet og kontrast. Pikslene overlapper hverandre, og du får mer strølys på innsiden av projektoren sammenlignet med en projektor som har 4K som grunnoppløsning.

Begrenset HDR-effekt

HDR-effekter på en projektor vil alltid være begrenset i forhold til en TV, og BenQ TK710 STi gjør da heller ikke noe spesielt ut av seg med den ekstra lysstyrken i HDR-materiale. Det finnes andre projektorer med vesentlig bedre håndtering av HDR enn dette. For eksempel husker jeg ultra-kortavstandsprojektoren Epson EH-LS800 som sprekere i denne disiplinen.

Fordelen av det større fargerommet som følger med HDR drar derimot BenQ-projektoren god fordel av, som gjør at bildet likevel ser mer levende ut enn med innhold med standard dynamikkområde (SDR).

BenQ tk710sti-low-input-lag-enhanced
TK710 STi gir skarpe 4K-bilder og lav input-lag for gaming, i en kompakt størrelse. Ill: BenQ

Gaming

For spillentusiaster er forsinkelse i HDMI-signalet (input-lag) en kritisk faktor, og her imponerer TK710 STi med bare 16,7 ms ved 4K og lynkjappe 4,2 ms ved 1080p. Dette er dermed en av de raskeste projektorene i sin klasse, og grunnen til at BenQ markedsfører den som en gaming-projektor. I praksis betyr dette at selv spillere på konkurransenivå vil merke minimal forsinkelse.

Jeg testet projektoren med både PS5 og en high-end gaming-PC, og opplevelsen var gjennomgående positiv. Spill som Forza Horizon 5 og Destiny 2 ga et godt bilde, med rask respons. 120Hz-støtten ved 1080p er et stort pluss for de som prioriterer flyt over oppløsning, men det skal sies at du trenger et temmelig rått grafikkort for å klare mer enn 60 bilder i sekundet med 4K-innhold.

Foto: BenQ

Lyd

Selv om de innebygde høyttalerne på 5W x 2 er greit kapable for sin størrelse, er det en nødløsning. Greit nok på barnerommet, eller til å vise en og annen fotballkamp for kompisgjengen. Men du bør klart ha et eksternt lydanlegg for å matche det store bildet. eARC-støtten gjør det enkelt å sende høykvalitetslyd til en kompatibel lydplanke eller AV-receiver.

Støynivå

Et område hvor TK710 STi kunne vært bedre, er støynivået. Oppgitt støynivå er riktignok på bare 31 dB i normalmodus og 28 dB i økomodus, men det lyse frekvensnivået gjør at det likevel er godt hørbart. Spesielt i stille scener. Den korte visningsavstanden gjør dessuten at projektoren i de fleste tilfeller må stå temmelig nært sitteplassen, som gjør viften ekstra hørbar. Det er ikke uutholdelig, men det er noe å være oppmerksom på hvis du er sensitiv for slikt.

BenQ tk710sti projected on white wall 2 GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

BenQ TK710 STi er en god kortkasteprojektor, som leverer på de fleste fronter. Den kombinerer høy lysstyrke og 4K-oppløsning i et kompakt format som passer perfekt inn i moderne hjem. Den korte kasteavstanden gir fleksibilitet i plassering, mens den lave input-lag’en gjør den til et godt valg for gamere. Innebygd Android TV er også et pluss.

Det er likevel noen kompromisser å være klar over. HDR-effekten er ikke på nivå med TV-er, eller high-end hjemmekinoprojektorer. Støynivået kan være forstyrrende for noen, og fargenøyaktigheten lider litt i de lyseste modusene.

Til en pris på rundt 25 000 kroner er dette riktignok ikke et billig produkt, men gitt ytelsen og funksjonaliteten gir TK710 STi godkjent valuta for pengene for de som ønsker en fleksibel projektor til både film, TV og gaming.

For de som har plass til en projektor med lengre kasteavstand, kan det være verdt å vurdere den vanlige TK710-modellen, som kan gi enda litt bedre bildekvalitet. Men må du ha projektoren nært veggen – men ikke fullt så nært som en ultra-kortavstandsprojektor kan – er TK710 STi definitivt et solid valg i sin klasse.

Annonse

Karakter
BenQ TK710 STi
Premium

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Scroll to Top