TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Marantz Cinema 60

Innfrir så det holder

Marantz Cinema 60 har et nytt og moderne utseende, og byr på en masse tilkoblinger og finesser. Lyden er kraftig og dessuten meget god.

Av / 09.10.23 - 09:00
Marantz Cinema 60

Lyd & Bilde mener

  • Veldig pris og god lyd. Surroundlyden har flott sammenheng, og her er det god dynamikk og oppløsning. Brukervennligheten er dessuten i særklasse.
  • Å kalibrere med Audyssey MultEQ-XT tar tid. Litt høy pris.

Ikke alle vet det, men Marantz er søsterprodusent med Denon. De har derfor ofte tilsvarende produkter, med litt annerledes utseende – men hvor ytelse, brukervennlighet og funksjoner ofte er svært like.

Den nye Cinema-serien har fått et helt nytt utseende foran. Likevel er Cinema 60 veldig lik Denon AVR-2800h både bak og på innsiden.

Marantz Cinema 60 beauty
Foto: Marantz

Funksjoner og brukervennlighet

Som søstermodellen Denon AVR-2800h har Marantz Cinema 60 7.1 kanaler, og kan dermed konfigureres som 5.1.2 om man vil ha 3D-lyd med Dolby Atmos og DTS:X. Menysystemet er også veldig likt, og i motsetning til dyrere modeller fra samme produsent finnes ikke Dirac romkorreksjon her. Cinema 60 bruker i stedet Audyssey MultEQ XT. Et system med mange år på baken, men som vi vet gir gode resultater.

Les også Marantz Cinema: Friskere utseende - heftigere lyd? Marantz Cinema-serien består av nye integrerte surroundforsterkere i tillegg til separat prosessor og 16-kanals effektforsterker. Med et utseende man ikke ønsker å gjemme bort.

Grensesnittet gjennom skjermmenyen er så brukervennlig at det er fristende å kalle det idiotsikkert. Du leies i hånda gjennom alt fra høyttalertilkoblingene til oppsett og kalibrering, og det med grafikk og bilder man forstår. Meget bra.

Audyssey romkorreksjon vil helst at man foretar målinger fra åtte ulike målepunkter rundt sittegruppa, for å bli best mulig kjent med akustikken rundt lytteområdet. Det tar tid, så sett av en halvtime.

Annonse

Marantz-receiveren skiller seg fra Denon hovedsakelig på ett punkt: her får du nemlig forforsterkerutgang til alle kanaler. Det betyr at den kan oppgraderes med ekstra forsterkerkraft, som vil være gull for mange som sitter på en effektforsterker de ikke vet hva de skal gjøre med, eller vil bruke aktive høyttalere til noen av kanalene.

Cinema 60 er også tilgjengelig med DAB+ digitalradio, til et prispåslag. Da heter den Cinema 60 DAB+.

Marantz Cinema 60 rear L&B
Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden av Marantz Cinema 60

Lyden her er en herlig blanding av potent og oppløst. Det er flott dynamikk i dialogene på film, og lydrommet er stort og luftig. Objekter plasseres meget presist i et tredimensjonalt lydbilde, og bombefly som passerer “over oss”, panoreres med presisjon.

Marantz blander Procella-subwooferen overbevisende inn i lydbildet, og det er god kraft i eksplosjoner og skuddsalver. Også i området som ikke dirigeres til subwooferen, for her er det godt med forsterkerkraft til å holde kontroll på Procellas satellitthøyttalere.

Atmos-lydsporet på Formula 1: Drive to Survive omsvøper oss med lyd, og man føler virkelig man er der, når racerbilene gjør farlige forbikjøringer, som noen ganger ender i veggen.

Det er fortsatt et lite hakk opp til Onkyos fantastiske tredimensjonalitet. Delvis fordi Onkyo har Dirac, og delvis fordi den har to ekstra kanaler. Men for all del, dette er meget bra.

De gulvstående Dynaudio Contour 30i drives med større overbevisning enn av flere andre forsterkere i testen. Musikk i stereo med Cinema 60 satt til Pure Direct låter krispt og åpent, med en fabelaktig stramhet. Enten det er hiphop eller visesang som står på menyen, så lar vi oss begeistre av Marantz’ musikalske presentasjon.

Klassisk musikk i Atmos surround låter dessuten meget imponerende. På Song for Justice fra albumet Tuvayhun i Dolby Atmos på Blu-ray blir vi omringet av Nidarosdomens jentekor, og her er det rikelig med luft i stemmene. De står godt separert, og strykerne har en flott glød. Igjen er holografien et lite hakk unna den til Onkyo, men det bør ikke avskrekke noen. Marantz har nemlig her en glimrende forsterker.

Marantz Cinema 60 2 L&B
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Marantz Cinema 60 er en meget god surroundforsterker – eller receiver, om du vil. Den koster litt, men gir tilbake i form av glitrende film- og musikkopplevelser. Den byr på godt med kraftressurser, har en presis romkorreksjon, og funksjonaliteten er meget god. Dens største problem er at den er 40 prosent dyrere enn søstermodellen fra Denon. Det eneste den byr på i tillegg er forforsterkerutganger og et mer moderne utseende.

Karakter
Marantz Cinema 60
Premium

Også i denne testen:

Yamaha RX-A2A

Gjør jobben

Yamaha RX-A2A har bra med muskelkraft, og den gjør en god jobb med å gjengi lydbildet i tre dimensjoner. Men vi har noen spørsmål.

Stor og fyldig mellomtone, mye guffe. Presis romkorreksjon.
Mangler dynamikk, skiller ikke like godt på tonene som de beste. Det opplevde rommet er ikke så stort som vi ønsker det.
Les hele testen

Onkyo TX-NR7100

Utklassing

Onkyo koster noen kroner mer enn konkurrentene, men viser hvor skapet skal stå i hjemmekinoen.

Onkyo-receiveren kan by på ekstra surround-kanaler og en særdeles presis romkorreksjon, i tillegg til masse kraft og gode tilkoblingsmuligheter.
Prisen er noe høyere enn de andre i testen.
Les hele testen

Pioneer VSX-935

Fyldig og varm lyd

Pioneer tegner opp et stort lydbilde, den låter bra, og er brukervennlig nok. Det er bare ett lite savn.

God balanse og fylde i lyden. Generelt god tredimensjonalitet, og fin brukervennlighet.
Vi savner litt dynamikk. Ikke blant de mest avanserte romkorreksjonssystemene.
Les hele testen

Denon AVR-X2800H

Verdt hver krone

Denon AVR-X2800H byr på flust av finesser, gode tilkoblingsmuligheter og kraftfull lyd – til en særdeles hyggelig pris. Et meget godt kjøp!

Denon-receiveren leverer nydelig og presis surroundlyd med god sammenheng
Litt tidkrevende oppsett
Les hele testen

Sony TA-AN1000

Kraft og finesse

Denne Sony-forsterkeren leverer nydelig lyd til både film og musikk.

Flust av finesser og veloppløst, fyldig lyd i alle kanaler gjør Sony-forsterkeren til en kapabel kino-maskinist.
Sony-receiveren har ingen Pre Out utganger for tilkobling av eksterne forsterkere.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 hendelser på “Marantz Cinema 60”

  1. Ivar R.B. Isaksen

    Tenkte bare jeg måtte nevne en stor fordel med Marantz Cinema 60,
    å det er en fantastisk god og opplyst fjernkontroll !
    Det er jo ofte mørkt i rommet når man ser film ,så da er et lite trykk på fjernkontrollens høyre side veldig greit.
    Den lyser opp alle knapper ,og er lett å lese selv for øyer som nærmer seg 60 🙂
    Mvh Ivar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Denon sikter høyt – og treffer

Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Lyd & Bilde
[]