TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

GRUPPETEST: 6 surroundforsterkere med Dolby Atmos

Hjertet og hjernen i hjemmekinoen

Er du klar for å ta filmopplevelsen til neste nivå? Vi har testet seks surroundforsterkere som gjør stua om til et inferno av kinolyd!

Av / 09.10.23 - 15:00
6 surroundforsterkere med Dolby Atmos

Surroundforsterkere og -receivere med Dolby Atmos er veien å gå for deg som er lei lydplankene og søker enda bedre lydkvalitet, enten det er til filmlyd eller musikk. Du nøyer deg ikke med en god etterligning av kinolyd, du vil ha ekte vare!

Det er nettopp derfor hardbarkede film- og hjemmekino-entusiaster sverger til en surround-forsterker og separate høyttalere, og sørger for å ha husrom nok til å plassere dem riktig.

Surroundforsterkeren spiller en sentral rolle, og den er kanskje den viktigste enkeltkomponenten i et hjemmekinoanlegg. Den skal håndtere alle lyd- og videokildene dine, geleide bildene helskinnet gjennom til TV eller projektor, og ikke minst kontrollere og forsterke lyden ut til et halvt dusin høyttalere – eller mer!

Disse oppgavene blir stadig mer krevende, etter hvert som lyd og video-formatene vi bruker blir mer avanserte.

surround receivere dolby atmos 2023
Foto: Produsentene + KI

Gamle regler ut av vinduet?

Masse prosessorkraft, digital signalbehandling og smarte finesser som romkorreksjon har blitt minst like avgjørende for sluttresultatet, som kvaliteten på selve forsterkerenheten. En god strømforsyning og kraftige utgangstrinn er naturligvis viktig, men det hjelper lite hvis ikke den digitale prosesseringen i forkant er av topp klasse. Det er inntrykket vi sitter igjen med etter å ha testet de nyeste forsterkerne.

Annonse
Les også Dolby Atmos: Grensesprengende surroundlyd Glem 5.1 eller 7.1 lyd. Dolbys nye lydformat har plass til hele 64 individuelle lydkanaler!

Ekte 3D-lyd med Dolby Atmos og DTS:X

Støtte for Dolby Atmos er i dag et krav for alle hjemmekinoforsterkere. Her får du nemlig også lyd i høyden, og med en spesiell kanalbehandling som forvandler lydbildet til «objekter», som plasseres presist utover i et tredimensjonalt rom. Dette gir en fantastisk romfølelse, med både høyde og dybde i lydbildet.

DTS:X, er et nært identisk – men ikke kompatibelt – lydformat. Nærmest alle surroundforsterkere og -receivere støtter også DTS:X, så du trenger ikke tenke noe særlig på det. Formatet har grei støtte på Blu-ray-utgivelser, men har frem til nå glimret med sitt fravær på strømmetjenester. Men Disney+ har begynt å få litt utvalg, og DTS:X brukes som lydspor på såkalte IMAX Enhanced-utgivelser.

Les også DTS-X: Nytt lydformat fra DTS Dolby Atmos er i vinden for tiden, men nå vil erkekonkurrenten DTS snart trekke sitt nye format opp av ermet.

Ny surroundforsterker? Ting å tenke på

Du bør ha en mening om hvor mange høyttalerkanaler du trenger, eller tror du vil ønske deg i fremtiden. Hvis du tror du kommer til å ha lyst på et 7.1.2-oppsett eller større, bør du kanskje ikke låse deg til en forsterker eller receiver med 5.1.2 kanaler. Samtidig ønsker man jo ikke å betale i dyre dommer for noe man ikke kommer til å trenge, så tenk deg grundig om.

Rommets utforming

Hvor mange høyttalere du trenger, har blant annet med størrelsen og formen på rommet å gjøre. Et optimalt, symmetrisk rom er det enkelt å plassere mange høyttalerne i, men har du en L-formet stue, kan det bli vanskeligere.

Du må ta utgangspunkt i hvor du sitter i forhold til TV-en, og se hvor du får plass til de ulike høyttalerne. Kan du plassere bakhøyttalere på vegg eller stativer bak sofaen? Er sofaen kliss inntil veggen, og det ikke er snakk om å trekke den noe ut på gulvet, så kan det tenkes at det ikke er fornuftig med bakre surroundhøyttalere (surround back), eller at disse i hvert fall bør være vegginnfelte. Som byr på sine helt egne utfordringer med tanke på montering og kabling.

Takhøyttalere eller ikke takhøyttalere? Det er spørsmålet

Og hva med de ekstra høydekanalene til Dolby Atmos og DTS:X? Felles for begge formater er at du kan velge mellom å bruke høyttalere festet i taket eller høyt oppå veggen, eller du kan plassere et par høyttalere på toppen av fronthøyttalerne, vinklet opp mot taket. Da vil lyden reflekteres fra taket og ned på lytteren, som føler at lyden faktisk kommer ovenfra.

Hvis du har mulighet, vil vi på det varmeste anbefale å feste høyttalerne i taket. Da får du den klart beste innlevelsen.

Alle receiverne i denne testen har støtte for to høyttalere i taket, i tillegg til et 5.1 surroundanlegg – et 5.1.2 oppsett, uten bakre bakhøyttalere. Kun én av dem (Onkyo) har et par ekstra kanaler, som kan brukes til enten et ekstra par takhøyttalere (5.1.4), eller et ekstra sett bakhøyttalere (7.1.2).

Ofte kan 5.1.4 gi en mer oppslukende lydopplevelse enn 7.1.2, siden du i større grad får panorert lydbildet over deg. Men ingen regel uten unntak, og i vårt tilfelle testet vi med 7.1.2, for enkelthets skyld. Vi har nemlig fra før montert ett par høyttalere i taket på testrommet.

surround receivere dolby atmos 2023
Foto: Geir Gråbein Nordby

Musikk i stereo

De aller fleste ønsker nok å bruke sin surroundforsterker til både film og musikk i flere kanaler, men også til musikklytting i stereo. I «gode, gamle dager» anbefalte vi et par fulltone stereohøyttalere, gjerne gulvstående, hvorpå receiveren ble satt til å spille i «Pure Direct», altså uten prosessering.

I denne testen har vi derimot fått glimrende stereoopplevelser fra samme kalibrerte høyttaleroppsettet som vi brukte til surround, med samme type kalibrering. Pure Direct er ikke lenger et «must» for å få gode stereoopplevelser, men det er veldig fint å fortsatt ha muligheten.

surround receivere dolby atmos 2023
Foto: Geir Gråbein Nordby

Om pris

De siste par årenes kraftige inflasjon har økt prisene en del, og siden ulike distributører har ulikt etterslep på sine prisjusteringer, er det ikke lett å finne forsterkere og receivere som matcher helt i pris og kvalitetsklasse.

Du legger kanskje merke til at en forsterker skiller seg ut med både flere kanaler og høyere pris, enn de andre. Vi har likevel valgt å ta Onkyo-TX-NR7100 med i denne testen, for dersom konkurrentene skulle få stille til start med like mange kanaler, så ville de kostet enda mer enn Onkyo igjen, som dermed plasserer seg midt imellom to klasser.

Sony TA-AN1000

Kraft og finesse

Denne Sony-forsterkeren leverer nydelig lyd til både film og musikk.

Flust av finesser og veloppløst, fyldig lyd i alle kanaler gjør Sony-forsterkeren til en kapabel kino-maskinist.
Sony-receiveren har ingen Pre Out utganger for tilkobling av eksterne forsterkere.
Les hele testen

Onkyo TX-NR7100

Utklassing

Onkyo koster noen kroner mer enn konkurrentene, men viser hvor skapet skal stå i hjemmekinoen.

Onkyo-receiveren kan by på ekstra surround-kanaler og en særdeles presis romkorreksjon, i tillegg til masse kraft og gode tilkoblingsmuligheter.
Prisen er noe høyere enn de andre i testen.
Les hele testen

Denon AVR-X2800H

Verdt hver krone

Denon AVR-X2800H byr på flust av finesser, gode tilkoblingsmuligheter og kraftfull lyd – til en særdeles hyggelig pris. Et meget godt kjøp!

Denon-receiveren leverer nydelig og presis surroundlyd med god sammenheng
Litt tidkrevende oppsett
Les hele testen

Pioneer VSX-935

Fyldig og varm lyd

Pioneer tegner opp et stort lydbilde, den låter bra, og er brukervennlig nok. Det er bare ett lite savn.

God balanse og fylde i lyden. Generelt god tredimensjonalitet, og fin brukervennlighet.
Vi savner litt dynamikk. Ikke blant de mest avanserte romkorreksjonssystemene.
Les hele testen

Marantz Cinema 60

Innfrir så det holder

Marantz Cinema 60 har et nytt og moderne utseende, og byr på en masse tilkoblinger og finesser. Lyden er kraftig og dessuten meget god.

Veldig pris og god lyd. Surroundlyden har flott sammenheng, og her er det god dynamikk og oppløsning. Brukervennligheten er dessuten i særklasse.
Å kalibrere med Audyssey MultEQ-XT tar tid. Litt høy pris.
Les hele testen

Yamaha RX-A2A

Gjør jobben

Yamaha RX-A2A har bra med muskelkraft, og den gjør en god jobb med å gjengi lydbildet i tre dimensjoner. Men vi har noen spørsmål.

Stor og fyldig mellomtone, mye guffe. Presis romkorreksjon.
Mangler dynamikk, skiller ikke like godt på tonene som de beste. Det opplevde rommet er ikke så stort som vi ønsker det.
Les hele testen

1 hendelser på “6 surroundforsterkere med Dolby Atmos”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg