Pioneer UDP-LX500 er bygget som en stridsvogn på 10 kilo, med dobbelt understell som blant annet inkluderer en tykk plate i rustfritt stål. Drivverket er også laget for å være mest mulig stille og vibrasjonsfritt for å hindre feilavlesninger. Og vi konstaterer straks at både diskskuffen og selve drivverket er meget stillegående.
HDMI-utgangene kan settes slik at den ene viser kun video, mens den andre brukes kun til lyd. Tanken er at man oppnår renere signaler ved å separere de to. Og skal du kun høre musikk, kan du skru av videokretsen helt, for å være helt sikker på at lyden ikke får noe interferens fra videodelen. Til CD-avspilling har Pioneer gitt spilleren en høykvalitets analogutgang, men vi savner balansert XLR.
Av HDR-innhold på Blu-ray støttes HDR10 og Dolby Vision. HDR10+ støttes ikke, men hittil er det heller ikke veldig mye brukt. Skulle det en dag bli et vidstrakt format, får vi håpe på en fremtidig fastvareoppdatering.
Triks for bedre lyd og bilde
For å bevare både bilde- og lydkvalitet er spilleren utstyrt med en såkalt Zero Signal Terminal. Denne kan kobles til en kompatibel Pioneer-receiver med samme funksjon, slik at jordsignalet i lyd- og videosignalene mellom de to komponentene får samme nivå, noe som skal gi et enda bedre signal-/støyforhold. Dette har vi ikke fått testet. Jitter på HDMI-utgangen reduserer med såkalt PQLS (Precision Quartz Lock System). Dette krever også en kompatibel surroundreceiver fra Pioneer.
Mangler HDR tone mapping
LX500 har en vesentlig mangel, nemlig tone mapping. Projektorer som ellers vil vise for mørke bilder med HDR-innhold, kan nyte godt av HDR-justeringsmuligheter i diskspilleren. Slik at man kan dra opp lyset i de mørke og mellommørke områdene, så bildene ser riktige ut. Pioneer har riktignok en egen HDR kontrastjustering, men den funker bare i de lyse områdene, så man får ikke tilbake de gjengrodde detaljene i skyggeområdene.
TV-brukere lider derimot ingen nød, men kan se frem til glitrende videgjengivelse med Pioneer-spilleren.
Strømming nedprioriteres
I tillegg til UHD Blu-ray-disker spiller UDP-LX500 naturligvis vanlig Blu-ray, og dessuten 3D Blu-ray, DVD, SACD, CD og det utdaterte DVD-Audio-formatet. Se på det som den høyoppløste lydens svar på HD-DVD og Betamax. Strømmetjenester er derimot fraværende, her finnes verken Netflix, Amazon eller HBO, mest sannsynlig fordi dagens smarte TV-er allerede har dette innebygd.
Brukervennlighet
Pioneer UDP-LX500 er enkel i bruk, det kommer av at den har ganske få funksjoner. Oppsettmenyen er enklere og mer oversiktlig enn med Panasonic DP-UB9000. Den har likevel en god del innstillingsmuligheter, men altså ikke tone mapping, som for projektorbrukere er den viktigste.
Ellers har spilleren rask responstid. Fra standby reagerer den lynraskt når man trykker inn knappen for å mate ut skuffen. Selve skuffen bruker litt lenger tid på å komme ut enn den på Panasonic, men samtidig er Pioneer sin stillere og gir mer kvalitetsfølelse. For den som måtte bry seg.
Bildekvalitet
Video ser flott ut med Pioneer-spilleren, i perfekte forhold. Har du en god TV med HDR er det ingen problem, og spesielt med en skikkelig OLED-TV får man virkelig se hva UHD Blu-ray er god for! HDR ser ut som en drøm!
Med referanseprojektoren Sony VPL-VW360ES er også bildet meget bra, og actionfilmen Lucy byr på sylskarpe bilder i HDR. Men HDR-kontrasten som kan justeres på Pioneer-spilleren funker ikke bra nok til å få frem detaljene i bildene, som ellers gror igjen i svart fordi bildene blir for mørke. En projektor har nemlig mye dårligere lysstyrke enn en TV, og for å få tilbake innholdet man mister bør man ha mulighet for å juster opp lyset i mørkt og halvmørkt, og ikke bare i den lyse enden av skalaen, som er tilfellet med Pioneer-spilleren. Vi ender opp med å justere bildet på selve projektoren i stedet.
Lydkvalitet
Med film sender man lyden digitalt over HDMI-kabelen, så lydkvaliteten der vil i all hovedsak leveres av den tilkoblede prosessoren og forsterkeren. Derimot er vi interessert i å finne ut hvordan LX500 er som CD-spiller, med analog stereoutgang.
Det er ingen tvil om at lyden er flere hakk bedre enn man får fra billige spillere. David Bowies Lazarus har svært taktfaste rytmer, og overtonene i saksofonen er glatte og detaljert. Bowies stemme er klokkeklar, og lyden er svært ryddig. Dette spilt gjennom den integrerte Hegel H590 og Audiovector SR3 Arreté Raw Surface. Et heftig anlegg til over 200.000 kroner.
I forhold til Panasonic DP-UB9000 savner vi litt dybde i lyden, og bassgitaren låter ikke like fjellstøtt og tungt med Pioneer. Stemmen til David Bowie oppleves også noe slankere. Det er veldig bra, men Pioneer når ikke helt opp. Til tross for at man kan skru av videokretsen.
Konklusjon
Pioneer UDP-LX500 kjennes alt annet enn billig ut, og kvalitetsmessig byr den også på mye snacks. Lydkvaliteten på CD er god, om enn ikke fullt så god som erkerivalen Panasonic UB9000. Bildekvaliteten er også glimrende, men projektorbrukere vil savne skikkelig tone mapping, for å få best mulig bilde fra HDR-innhold.
Hadde Pioneer-spilleren hatt dette og dessuten strømmetjenester så man også kunne gjort de samme bildeinnstillingene på f.eks. Netflix, så ville denne spilleren vært helt topp. Dessverre oppleves spilleren i stedet noe mangelfull.
Også i denne testen:
Panasonic DP-UB9000
Kinomaskinistens våte drøm
Panasonic DP-UB9000 har alt som skal til for å gi en fullkommen filmopplevelse. At den i tillegg er bygget som en tanks, er heller ingen ulempe!
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser