TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Panasonic DP-UB9000

Kinomaskinistens våte drøm

Panasonic DP-UB9000 har alt som skal til for å gi en fullkommen filmopplevelse. At den i tillegg er bygget som en tanks, er heller ingen ulempe!

Av / 04.12.18 - 17:56
Panasonic DP-UB9000

Lyd & Bilde mener

  • Med sylskarpt bilde og lyd, samt rikelig med justeringsmuligheter er Panasonic DP-UB9000 som skapt for kresne entusiaster.
  • Du bør ha ganske seriøst A/V-utstyr for å sette pris på forskjellene mellom UB9000 og rimeligere modeller.

Panasonic er kjent for å levere noen av de beste DVD- og Blu-ray spillerne, og har en lang merittliste full av vellykkede spillere til fornuftig pris. Japanerne har imidlertid glimret med sitt fravær i den virkelige high-end klassen, hvor konkurrenter som Oppo har fått regjere. Mange har etterlyst en Panasonic-spiller av det virkelig kresne slaget, og med den nye flaggskipmodellen DP-UB9000 får vi akkurat som bestilt.

Panasonic har startet med blanke ark for å bygge en kompromissløs Blu-ray spiller fra bunnen av. DP-UB9000 skiller seg fra øvrige modeller med et kraftig og påkostet to-lags kabinett, og egne separate strømforsyninger til video og audio-komponentene. Alt handler om å minimere vibrasjoner, støy og potensiell tap av kvalitet. De har også tatt seg bryet (og lisenskostnadene) med å få spilleren THX-sertifisert.

Brukervennlighet og finesser

Som seg hør og bør for en high-end-modell, har Panasonic DP-UB9000 en skikkelig fjernkontroll med baklys, noe som er uunnværlig i kinomørket. Spilleren er også komfortabel og rask i bruk: UB9000 bruker knapt et sekund på å åpne plateskuffen fra standby, og når det kommer til å lese filmene, er den vesentlig raskere på avtrekkeren enn duellanten fra Pioneer.

UB9000 støtter alt av DVD, Blu-ray og UHD-Blu-ray, inkludert de nyeste filmene kodet med dynamiske metadata (Dolby Vision eller HDR10+). Tilkoblingsmulighetene er også svært gode, med doble HDMI-utganger, og analoge 7.1 utganger for de med eldre surroundreceivere. Rosinen i pølsa for hi-fi entusiastene er dedikerte stereoutganger med RCA og balansert XLR.

I motsetning til Pioneer, kommer Panasonic-spilleren også med flere strømme-apper om bord – deriblant Netflix og Amazon Prime, som også støtter HDR. Et kjekt tilskudd, spesielt for projektor-eiere som ikke har en moderne smart-TV eller mediespiller tilgjengelig. Brukergrensesnittet er for øvrig veldig likt forgjengerne, og forgjengerne før der igjen. Det gjør jobben, men har ikke like lekker menygrafikk som det f.eks. Samsung tilbyr på sine modeller.

Annonse

Bildekvalitet

Bildekvalitet har tradisjonelt vært Panasonics store styrke, og UB9000 er ikke noe unntak. Under panseret sitter den toppspekkede videoprosessoren HCX2, som vi kjenner fra selskapets råeste TV-modeller. Den tar seg av alt av bildebehandling, og gir dessuten tilgang til en rekke avanserte justeringsmuligheter.

Med et digitalt videoformat som Blu-ray er det i utgangspunktet ikke rom for så store forskjeller mellom de ulike spillerne, men dette har forandret seg litt med inntoget av 4K og HDR. Mange av HDR-filmene fremstår rett og slett for mørke når de vises på enkelte projektorer og TV-skjermer. Panasonic UB9000 tilbyr en rekke kjekke funksjoner for å kompensere for dette, deriblant ”HDR Optimiser” som analyserer videoinnholdet, og tilpasser lysstyrke og kontrast automatisk til hver enkelt tittel. Du kan også tilpasse videoinnstillingene til TV-ens eller projektorens maksimale lysstyrke. En egen ”info for nerder” skjerm viser filmens metadata, inkludert hvor mange nits den er mastret med. I tillegg finnes manuelle kontroller som kan brukes til å gi bedre detaljnivå i mørke partier, og/eller hindre at bildet ”brenner ut” i hvitt. Dette fant vi spesielt nyttig med den utfordrende testfilmen Lucy, men andre titler så vesentlig bedre ut i kinomørket, med ”HDR Optimiser” aktivert. HDR-optimister funksjonene blir imidlertid frakoblet når man ser film i Dolby Vision format – da er det Dolbys egne kretser som styrer showet.

Både Pioneer og Panasonic ser fantastisk ut med 4K Blu-ray, men vi lyktes å få bildet til å se enda litt bedre ut fra sistnevnte, takket være de omfattende justeringsmulighetene.

Lydkvalitet

På lydsiden kan UB9000 skilte med dedikerte D/A konvertere og separat strømforsyning for optimal lyd, og ikke minst: balanserte XLR-utganger. Vi benyttet oss mest av disse når vi testet lydkvaliteten i stereo.

Panasonic-spilleren låter da også meget bra når den får bryne seg på udødelige David Bowie og hans siste mesterstykke Lazarus. Med UB9000 bak spakene kommer vi veldig tett på Bowies stemme, og den musikalske flyten får oss umiddelbart til å trampe takten.

– Instrumentene får den plassen de behøver, det er rytmisk presisjon her, og med skikkelig trykk fra saksofonen, utbryter Audun. Geir nikker anerkjennende: Lydbildet får en nydelig dybde, og det hele låter glassklart og tydelig, uten å noensinne bli for skarpt.

Vi kunne ikke dy oss, og måtte sjekke Panasonic-spilleren opp mot vår referanse CD-spiller Hegel Mohikan til 40.000 kroner. Og joda: Selv om Hegel-spilleren utvilsomt låter enda litt større, mer hardtslående og ”live”, kommer Panasonic svært nær på alle områder – nok til å gjøre dette til en interessant CD-spiller for de audiofile. Eneste minus er at UB9000 ikke støtter avspilling av DVD-Audio eller SACD plater.

Konklusjon

Panasonic DP-UB9000 er en tvers igjennom luksuriøs Blu-ray spiller, toppspekket med det nyeste av finesser, støtte for de mest aktuelle videoformatene, avanserte justeringsmuligheter og ikke minst en bunnsolid byggekvalitet. Den har massevis av triks i ermet som gjør det mulig å optimalisere kinoseansen – enten det er snakk om en eldre filmklassiker eller topp moderne 4K-film. En ekte drømmespiller for kinoentusiasten!

picture2 picture3 Panasonic DP-UB9000 1 Panasonic DP-UB9000 2 Panasonic DP-UB9000 3 Panasonic DP-UB9000 4 Panasonic DP-UB9000 5
<
>
Seriøs innmat: Panasonic DP-UB9000 har et solid tolags kabinett med separate strømforsyninger til audio- og videodelen.
Karakter
Panasonic DP-UB9000

Også i denne testen:

Pioneer UDP-LX500

Panservogn med mangler

Den er ultrasolid bygget, og oser kvalitet. Bare noen små, men viktige mangler holder UDP-LX500 tilbake fra pallen.

Lydkvaliteten er riktig god, og under perfekte forhold er bildekvaliteten upåklagelig.
HDR tone mapping mangler, som gjør at HDR-innhold ser mindre bra ut på de fleste projektorer. Vi savner balansert lydutgang til denne prisen.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg