Blu-ray spillere og fysiske filmer nyter ikke den samme populariteten som de gjorde for 5-10 år siden. Mange av den oppvoksende generasjon vet ikke engang hva disse ”diskspinnerne” er til for! Forklaringen ligger i strømmetjenester som Netflix, Amazon og ikke minst YouTube, som øker i kvalitet og vinner stadig mer terreng. Mens over halvparten av norske husholdninger (61% i 2017) nå bruker strømmetjenester, er det stadig færre (-12% i 2017) som kjøper seg ny Blu-ray spiller.
Det hersker derfor ingen tvil om at de nyeste 4K UHD Blu-ray spillerne blir et nisjeprodukt for de aller mest ihuga entusiastene, som er mer opptatt av lyd- og bildekvalitet enn folk flest, og setter pris på å ha fysiske kopier i sin filmsamling.
Film er best på Blu-ray
Ekte filmfetisjister og seriefanatikere abonnerer sannsynligvis på Netflix, HBO og Amazon allerede. Likevel finnes det noen filmtitler som fortjener en plass i hylla, og simpelthen MÅ sees og høres i den beste tilgjengelige kvalitet. Da er 4K Blu-ray tingen, for selv om enkelte strømmetjenester etter hvert har fått både Ultra HD-oppløsning, HDR og utvidet surroundlyd med Dolby Atmos, er bilde og lyd foreløpig av ganske komprimert karakter.
Til hjemmebruk er det kvalitetsmessig ingen over eller ved siden av 4K Ultra HD Blu-ray., som byr på video- og lydkvalitet tilsvarende den man får på kino. Kundegruppen er spesielt interesserte filmentusiaster, og det er grunn til å tro at mange av dem sitter med en ganske rå TV eller projektor, samt en ganske heftig hjemmekino med Atmos-lyd!
10.000 kroner
Av samme grunn synes vi det er relevant å se hva som bor i en 4K Blu-ray-spiller i premiumsegmentet. Hva får man når man runder 10.000 kroner? Det vil vi finne ut, med Pioneers aller første 4K Blu-ray-spiller UDP-LX500, og dessuten Panasonic DP-UB9000, til henholdsvis 10.000 og 12.000 kroner.
En dyr Blu-ray-spiller kan ikke tilgis for å ha videobehandling av noe annet enn råeste sort, og den må selvsagt også være en knallgod CD-spiller. Det finnes nemlig fortsatt både mange og store CD-samlinger der ute.
HDR tone mapping
I denne prisklassen er det ikke urimelig å anta at det vil være en forholdsvis stor andel brukere av projektor. Da melder det seg plutselig en viktig funksjon: nemlig tone mapping. Kort fortalt betyr dette at man tar et bilde med stort dynamikkområde (HDR), og tilpasser det en fremviser som ikke er i stand til å vise dette dynamikkområdet. En projektor har nemlig ikke høy nok lysstyrke til å vise HDR-innhold, uten at bildet blir altfor mørkt for å gjøre plass til den ekstra informasjonen i de lyseste områdene. Noen få HDR-projektorer gjør denne jobben selv, men de fleste trenger hjelp. Da må Blu-ray-spilleren ha mulighet for å tilpasse lysinnholdet i HDR-video, slik at det ser riktig ut på en projektor med begrenset lysstyrke.
Pioneer UDP-LX500
Panservogn med mangler
Den er ultrasolid bygget, og oser kvalitet. Bare noen små, men viktige mangler holder UDP-LX500 tilbake fra pallen.
Panasonic DP-UB9000
Kinomaskinistens våte drøm
Panasonic DP-UB9000 har alt som skal til for å gi en fullkommen filmopplevelse. At den i tillegg er bygget som en tanks, er heller ingen ulempe!