TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: BenQ W11000

Blodfattige bilder

BenQs første 4K-kompatible projektor skuffer stort.

Av / 02.01.17 - 15:28
BenQ W11000

Lyd & Bilde mener

  • Med høyere paneloppløsning enn andre projektorer med optisk pikselskifting er bildene svært tett på ekte 4K.
  • BenQ leverer en temmelig flat og blass opplevelse. Svart er grått, og hvitt mangler lys.

Der hvor både Epson og JVC bruker pikselskifting fra et 1080-panel for å forsøke å gi en opplevelse tilsvarende 4K, har BenQs panel 2716 x 1528 piksler, som dobles optisk og forskyves en halvpiksel horisontalt og vertikalt, og sammenlagt blir nøyaktig 8,3 megapiksler, altså Ultra HD. Heller ikke dette er ekte 4K Ultra HD, siden en UHD-film først skaleres ned til panelets oppløsning, for deretter å konverteres opp igjen. Men man får et enda finere rastemønster enn med JVC og Epson.

Brukervennlighet
BenQ er den eneste projektoren i feltet med manuell innstilling av linse, noe som er skuffende i forhold til prisen. Det betyr også at du man ikke kan lagre linseminne for ulike bildeformater. Projektoren, som er av typen DLP, har Brilliant Color fargeteknologi, men dette gir for mye hvitt i forhold til sekundærfarger og bør deaktiveres.

Ulike fargetemperaturer finnes ikke, projektoren har bare Rec.709, altså nøytralt. Helt fint, det er uansett det vi vil ha. Men at projektoren skal være perfekt kalibrert til dette fargerommet, er en sannhet med modifikasjoner. Det er for mye grønt i bildet i THX-modus, som egentlig skal være nøytralt. Og et deltaavvik på 10 og over fra 70 prosent lysstyrke og opp, er ikke akseptabelt for å kalle seg nøytralt. Kalibratør Sørensen fikk justert dette ned til rundt 1 i snitt, som er meget bra.

Hva viftestøy angår, synes vi det er litt vel hørbart her, det samme er den dynamiske irisen, som står og jobber hele tiden.

Bildekvalitet
Etter fargene er kalibrert, skulle det vært duket for fantastiske bildeopplevelser. Dessverre leverer Benq et skuffende kontrastsvakt og blast bilde. Ut av esken målte vi et kontrastforhold på bare 465:1, og etter kalibrering ble det ikke stort bedre med 600:1. Selv med BrilliantColor aktivert får vi maksimalt 715:1 i kontrast, som enten betyr at skyggene er for grå, eller at de lyse objektene er for mørke til å stå ut fra skyggene. I BenQs tilfelle er det en blanding av begge deler, det er en ganske flat opplevelse. Den dynamiske irisen (lysåpning) jobber iherdig for å hjelpe med å skape kontrast, men den arbeider veldig sakte (når bildet skifter fra lyse til mørke scener, ser man at svartnivået fader ut fra grått) og avgir sjenerende støy . I scener med normalt mye lys ser det bra ut, og den høyere oppløsningen gir et skarpt bilde. Men spesielt i mørke scener er det veldig flatt, og lerretet blir for stort til at projektoren får frem lyse objekter. Og det kan synes som et paradoks, all den tid den ekstra oppløsningen til BenQ kontra Epson og JVC kommer best frem på et stort lerret.

Annonse

Vi hadde i utgangspunktet høye forventninger til BenQ W11000, gitt produsentens glimrende budsjettprojektorer. Dessverre faller W11000 fullstendig igjennom i dette segmentet, spesielt når man tar hensyn til den høye prisen.

Fargebalansen har for mye grønt i utgangspunktet (t.v.). Til høyre har vi fått jevn og fin balanse mellom fargene, og en gamma på nærmest nøyaktig 2,4. Illustrasjon: Gorm Sørensen
Fargebalansen har for mye grønt i utgangspunktet (t.v.). Til høyre har vi fått jevn og fin balanse mellom fargene, og en gamma på nærmest nøyaktig 2,4. Illustrasjon: Gorm Sørensen

 

Skjevheter i fargerommet til venstre kalibreres pent til høyre, med et gjennomsnittlig deltaavvik på under 1. Illustrasjon: Gorm Sørensen
Skjevheter i fargerommet til venstre kalibreres pent til høyre, med et gjennomsnittlig deltaavvik på under 1. Illustrasjon: Gorm Sørensen

 

Til venstre ser vi hvordan ubalansen i fargene øker oppover gråskalaen, med et avvik på over 11 ved 100 prosent lampestyrke. Dette lot seg pent kalibrere (t.h.). Illustrasjon: Gorm Sørensen
Til venstre ser vi hvordan ubalansen i fargene øker oppover gråskalaen, med et avvik på over 11 ved 100 prosent lampestyrke. Dette lot seg pent kalibrere (t.h.). Illustrasjon: Gorm Sørensen

 

Les hele vår kalibreringsrapport her (PDF).

Også i denne testen:

Oppsummering

Bedre enn på kino

Er det noe vi har lært, er det at high-end hjemmekinoprojektorer gir bedre bilde enn på kino. Og at det finnes viktigere ting enn ekte 4K-oppløsning.

Les hele testen

JVC DLA-X5000

Det aller beste bildet​

Dette er den beste projektoren under 100.000 kroner. Ferdig snakka!

Klasseledende svartnivå og flott lysstyrke gir ekstremt smell i bildene. Kalibrering er automatisk og bedre enn noensinne.
Oppløsningen er ikke ekte 4K.
Les hele testen

Sony VPL-VW550ES

Sylskarp kinomaskin​

Sonys projektor gir sylskarpe bilder og glimrende kontrast. Men den er ikke perfekt.

Ekte 4K-oppløsning gir klassens skarpeste bilder. Lysstyrke og kontrast er glimrende, og projektoren kan kalibreres perfekt.
Svartnivået kan bli enda bedre. Kalibrering kan ikke lagres, så det er lett å skru seg bort igjen.
Les hele testen

Epson EH-TW9300

Imponerende komplett​

Den rimeligste 4K-kompatible projektoren i testen er imponerende kapabel.

Bra svartnivå og super lysstyrke gir en flott kontrast. Fullmotorisert optikk gjør linsejustering, zoom og fokus til en drøm.
Det er en del å gå på med kalibrering. Gammajustering er noe unøyaktig, og fargebalansen er vanskelig å få helt riktig.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Denon sikter høyt – og treffer

Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Lyd & Bilde