Til tross for at mediefunksjonene i smart-TV-apparatene blir alt bedre for hver generasjon, har de likevel sakket etter de separate mediespillerne. Vi har derfor testet og sammenlignet de siste modellene hvert år. Men i år bestemte vi oss for å ta et skritt tilbake og se om det faktisk er en mediespiller man i det hele tatt skal ha.
Med inntoget av videotjenester for strømming som Netflix, HBO Nordic og Viaplay sitter jo alt flere av oss i stedet bøyd over nettbrettet eller laptopen. Kanskje kan man finne en datamaskin som man kan koble direkte til TV-apparatet og som er tilstrekkelig lett å bruke?
HTPC
Begrepet Home Theater PC dukket opp allerede på nittitallet da man forsøkte å koble en datamaskin til TV-en for å kunne spille av video og vise bilder. Dessuten ble det eksperimentert med å kunne benytte dataen for å spille av TV-program. Det var imidlertid et herk å finne maskinvare og programvare som fungerte sammen, og det var derfor bare de aller mest innbitte nerdene som insisterte på å fortsette forsøket med å få det til å fungere.
I dag er det mye lettere å koble en datamaskin til TV-apparatet, spesielt om begge har en HDMI-tilkobling. Men det er knapt noen som vil ha en stor summende stasjonær datamaskin i stuen, eller holde på med å koble til og fra sin laptop hele tiden. Det er her den nye generasjonen av mini-datamaskiner kommer inn. Apple har lenge hatt sin Mini som er blitt meget populær å koble til hjemmekinoen. Og med Intels nye NUC-format finnes det også Windows-datamaskiner i småformat til overkommelig pris, som har akkurat de funksjonene og ytelsene som trengs.
Det siste året har dessuten byggesett datamaskinen Raspberry Pi gjort seg gjeldende. Den startet som et prosjekt fra Raspberry Pi Foundation i Storbritannia for å produsere en vanvittig billig liten datamaskin som kunne benyttes i undervisningen på skolene. Snart innså imidlertid nerdene at man kunne finne på alle mulige salgs artige prosjekter med den. Et av disse var å benytte den som mediespiller, og nå er programvaren for dette ferdig utviklet og kan installeres med et knappetrykk.
Dette måtte vi selvfølgelig teste! Hva er best? Enklest? Mest prisgunstig?
Testkriterier
Apparatene i testen måtte være enkle å koble til en hjemmekinoforsterker eller et TV-apparat med HDMI-kabel. De skulle være små, stille og relativt overkommelige i pris. Det måtte være programvare for på en enkel og grei måte å kunne spille video og musikk samt vise bilder fra arkivet i nettverket. Plusspoeng for ytterligere innhold som kan spilles av. Håndteringen er ytterst viktig, da det skal være enkelt å betjene disse fra sofaen.
4 Mediespillere
Oppsummering
Det er vanskelig å kåre en tydelig vinner da produktene skiller seg så mye fra hverandre. Det handler mer om hva man er vant til å bruke, hvilket budsjett man har og hvor mye man er villig til å skru selv.
The Little Black Box
Bare å kjøre i gang
Et godt valg om man vil ha et billig og enkelt apparat som kan spille det meste.
Apple Mac Mini 2012
Mangfoldig og enkel
Betydelig større utvalg enn med mediespilleren og ikke spesielt vanskelig.
Raspberry Pi Model B v2
Selvbygging for entusiaster
Vanskelig installasjon, men billig og kul om man har kunnskap og tålmodighet.
Intel NUC Kit DC3217IYE
Smidig hjemmekino-PC
For den som foretrekker Windows er Intels minidata et meget bra alternativ til Mac Mini.