TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Epson EH-LS100

Vi forventet så mye mer

Med laser som lyskilde hadde vi håpet på noe spektakulært fra Epsons første nærfeltsprojektor for hjemmekino.

Av / 17.12.18 - 08:16
Epson EH-LS100

Lyd & Bilde mener

  • Laserdiode som lyskilde er usedvanlig stabilt over tid, og trenger så å si aldri å skiftes ut. Projektoren har høyere lysstyrke enn sine konkurrenter, og bedre farger.
  • Et overraskende blast svartnivå gir flate bilder, selv med dynamisk kontrast.

Der hvor mange andre lager DLP-projektorer, insisterer Epson på LCD. Det har fordelen av at alle farger gjengis samtidig, slik at regnbueeffekten til DLP er totalt fraværende. Videre er LCD gjerne mer fargesprakende enn DLP. Fordi lyset alltid går gjennom fargefiltrene, hvor DLP har et eget hvitsegment på fargehjulet. En ulempe er gjerne et noe blassere svartnivå. Spesielt når bildet har omtrent like store andeler mørke og lyse områder. LCD har derimot gjerne høyere lysstyrke enn DLP, som kompenserer for lysere svart.

Laser

EH-LS100 er Epsons første nærfeltsprojektor for hjemmekinobruk med Full HD-oppløsning, og her brukes en laserdiode i stedet for en vanlig kvikksølvlampe. Fordelen med laser er at man ”aldri” må skifte lampen, da den holder 20-30 år om man bruker projektoren tre timer hver eneste dag. Laser er også meget stabilt over tid, så du trenger ikke rekalibrere fargene etter få år, noe du ellers bør vurdere.

Bildejustering

Det er ikke noe hokus-pokus med Epsons menysystem. Ikke overraskende ser Cinema-modus best ut fargemessig, og vi går deretter inn i menyen og setter kontrast til 44 og lysstyrke til 43. Dette gir de mørkeste skyggene uten at de gror igjen, og likeledes hvitest mulig høylys men uten å brenne ut. Vi må justere litt på geometrien, og setter vertikal keystone til 4.

Projektoren gir rundt 60 tommer kliss inntil veggen, mens man kan trekke den drøyt halvmeter’n ut for å få 100 tommer.

Flotte farger, skuffende svart

Det er fint lite å si på fargegjengivelsen til LS100. Metningen er meget god, uten at ansikter sklir ut mot rødt eller gult. Den ekstremt fargeprosesserte Skjønnheten og Udyret ser levende ut, uten at Belle blir gul i ansiktet, eller den fargede bibliotekaren blir rødaktig, som med Optoma.

Annonse

Det som plager oss med Epson er svart. Eller, snarere, mangelen på svart. Nattehimmelen er grå og blass, og det hjelper ikke noe særlig med høy lysstyrke; det er ikke nok til å få stjernene til å smelle ut fra det grå bakteppet.

Bildene gir ikke den nødvendige følelsen av dybde. Dessuten er gråskalaen noe skjev. De lyseste områdene brenner ut samtidig (over steg 235), og mørkegrått blir for lyst i forhold til det svarteste. Detaljene i skyggene er tydelige, men det ser ikke helt riktig ut. Denne projektoren bør derfor kalibreres av en profesjonell.

Konklusjon

Epson EH-LS100 er en svært spennende projektor. Kort kasteavstand gjør at den kan stå kliss inntil veggen den skal projisere mot, og med laser trenger du neppe å bytte lampe i projektorens levetid. Den er også superstabil over tid, i motsetning til kvikksølvlampene.

Når det er sagt, så er det skuffende å innse at LS100 ikke gir bedre kinobilder enn sine konkurrenter til halv pris. Et lampeskift er ikke dyrt, og da ønsker vi oss noe mer enn bare gode farger men blast svartnivå.

picture2 picture3
<
>
Som seg hør og bør har Epson EH-LS100 en lydutgang. To HDMI-innganger er helt standard. Foto: Epson
Karakter
Epson EH-LS100

Også i denne testen:

BenQ W1600UST

Tett på sann­heten

BenQ W1600UST gir alle fordelene av å stå tett på, og få av ulempene.

Bildet er like skarpt over, og projektoren slår opp et større bilde på kortere avstand enn sine konkurrenter. Fargenyansene kommer godt frem, og den opplevde kontrasten er god.
Fargene kan oppleves som noe blasse, mest sannsynlig grunnet et litt stort hvitsegment på fargehjulet. Vifta er godt hørbar, det samme er fargehjulet.
Les hele testen

Optoma HD31UST

Fargeklatt med ­svakheter

Med de spenstige fargene til Optoma HD31UST får du mye bilde for pengene fra kort avstand, men du må leve med noen små svakheter.

Bildet er jevnt over bra, med mettede farger og en god kontrast som gir en jevnt over god opplevelse. Lite viftestøy.
Bildet beskjæres noe, og er ikke like knivskarpt over hele lerretet. Kromatisk aberrasjon gir en tynn rosa nedkant på hvit tekst, og norsk meny er blandet med engelsk.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Denon sikter høyt – og treffer

Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Lyd & Bilde
[]