BenQ er i likhet med Optoma en taiwansk produsent, som sysler med både datamaskiner og digitalkameraer så vel som projektorer av DLP-typen. De siste årene har BenQ hatt stor suksess med sine data- og hjemmekinoprojektorer, deriblant W1300 som vant vår forrige test i budsjettklassen. Denne gangen har vi tatt et steg opp i pris, og storebror W1400 er et naturlig valg.
Brukervennlighet og finesser
BenQ W1400 er en DLP-basert prosjektor, med et litt flatere og bredere innpakning enn Optoma HD50. Byggekvaliteten virker også litt finere, med tofarget kabinett som virker litt mer solid og velbygd. BenQ har i likhet med Optoma mange riller for sirkulasjon av luft, men støyer ikke like mye da viftelyden har en annen, mer behagelig frekvens.
BenQ W1400 har litt større zoomrekkevidde enn Optoma, som gjør den i stand til å projisere et litt større bilde på kortere avstand. Den har også vertikal linsejustering, om enn ganske så begrenset. W1400 må enten stå på bord eller monteres i taket for å havne riktig i forhold til større lerret.
Bildekvalitet
Det tar ikke lang tid å slå fast at BenQ tar et klart steg opp i bildekvalitet sammenlignet med Optoma HD50. Med hele 2200 ANSI lumen er dette en veritabel lyskanon, og den har attpåtil bra kontroll på lysutslippet i mørke filmscener. Dette gir bildene en kontrast som klart overgår hva Optoma er i stand til. Det er klart merkbart på filmer som Transformers: Age of Extinction hvor regissør Michael Bay virkelig smører tykt på med kontraster og overdrevne effekter. Her er det mer smell i det hvite, og konturer i ansikter og objekter fremstår mer tydelige. Den forkrommede støtfangeren til Optimus Prime i sin trailer-form blir enda litt blankere med BenQ bak spakene, mens fargespillet i den rød/blå lakkerte skjermene hans formelig glinser!
Helt perfekt er det ikke: Selv om fargene er veldig flotte og nyanserte, oppleves de i overkant fargesterke opp av esken. Selv Hollywood-skuespillere som Mark Wahlberg ser i overkant solbrune ut. I tillegg kan vi skimte tendenser til moskitostøy i bildet. Dette oppstår trolig som følge av måten DLP-projektoren blander fargene på, og skaper litt uro i bildet.
Kalibrering av BenQ W1400
BenQ-projektoren kommer med full CMS fargekalibrering som lar oss justere fargebalanse, lysstyrke og fargemetning individuelt for hver av primærfargene. Og det trenger den virkelig! Mens Optoma HD50 kommer relativt OK justert fra fabrikk, men er vanskelig å optimalisere ytterligere, blir det totalt motsatt i BenQ sitt tilfelle. W1400 er faktisk en av projektorene med verst fargegjengivelse målt rett ut av esken. Alt skyldes noen ”velmenende” men totalt feilslåtte justeringer fra fabrikk. Fargeverdiene (R/G/B) er kun innjustert ved maks lysintensitet, noe som kan sammenlignes med å tune en motor til bare å gå på full gass hele tiden… det fungerer sjelden bra i virkeligheten. Rett opp av esken målte vi fargene til et delta-avvik på 15, noe som er skyhøyt og vitner om alt for varme farger.
Heldigvis er BenQ 1400 en enkel projektor å kalibrere. Vi fant fort ut at Preset Mode ”Standard” er den beste grunninnstillingen å starte med. Deretter justerte vi balanse, lysstyrke og metning ned fra de sinnssyke fabrikkverdiene ned til 50 (som tilfeldigvis er standardverdiene rimelige BenQ-projektorer som 1070 kommer med). Dette ga et mye bedre utgangspunkt, og etter noen få justeringer oppnådde vi tilnærmet ”snor-rette” målinger.
BenQ lar deg opprette to ulike sett med brukerinnstillinger (User), men disse er ikke låsbare slik som blant andre Epson tilbyr. Enhver endring i menyen medfører nytt User modus. Dessverre mistet BenQ-projektoren kalibreringsdataene da vi trakk ut strømmen for å flytte den… så her lønner det seg å notere ned, eller ta bilder av innstillingsmenyene.
Her kan du se PDF av kalibreringsrapport for BenQ W1400.
Konklusjon
BenQ fortsetter å levere projektorer med høy ytelse til prisen. W1400 byr på masse lysstyrke og kontrast i kompakt format, og viftestøyen er mer behagelig enn konkurrenten fra Optoma. Bildekvaliteten har i utgangspunktet litt skjev fargebalanse fra fabrikk, men kan gjøres langt bedre med relativt enkle grep. Da blir fargegjengivelsen nydelig og kommer faktisk tett på flere langt dyrere projektorer.
Også i denne testen:
Optoma HD50
Kompakt lyskanon
Fra Optoma kommer en liten, men effektiv kinoprojektor med massevis av lysstyrke.
Epson EH-TW6600
Kinomaskinisten
Epson EH-TW6600 er definitivt en av prisklassens beste projektorer. Den leverer høyere ytelse enn konkurrentene på en rekke viktige områder.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser