TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Wiim Pro

Billig strømming med høyoppløst lyd

Med både Chromecast Audio og AirPlay 2, er Wiim Pro den beste musikkstrømmeren i klassen.

Av / 23.03.23 - 10:01
Wiim Pro

Lyd & Bilde mener

  • Enkel å sette opp. Oversiktlig app med EQ og alle tjenester. Støtter både Chromecast Audio og AirPlay 2. Bit-perfect strømming opptil 24-bit/192 kHz. Støtter også multirom.
  • Støtter ikke Apple Music, MQA eller Roon.

Man ikke bruke mye penger for å få god lyd. Selv ikke når man er over snittet opptatt av lydkvalitet. Det fant vi ut i fjor, da vi testet den lille Wiim Mini. En enkel musikkstrømmer som plugges inn, og gir deg muligheten for høyoppløste musikkopplevelser.

Det gjør også den bedre utstyrte Wiim Pro. Som er bygget på samme strømmeplattform, men her er den utvidet med Chromecast Audio, som Mini-utgaven ikke har. Ikke mange andre musikkstrømmere heller. 

Dermed kan man strømme hva man vil fra hva som helst, og fra en hvilken som helst mobil. 

Wiim Pro er litt større enn en Apple TV, og like enkel å sette opp som moderne Apple-produkter. Første gang man kobler den til og setter den opp, åpner man bare Wiim-appen og følger anvisningene, så er man klar til å spille på et par minutter. 

Wiim Pro 1
Foto Lasse Svendsen

Selv om Wiim Pro også har strømming via Bluetooth, er det først med Wifi – eller Ethernet, man får utnyttet potensialet. Den støtter lyd i flere rom – multirom altså, med AirPlay 2 i tillegg til Chromecast Home, og har selvsagt stemmestyring både med Siri, Google, og Alexa. I appen finner man støtte for en lang rekke strømmetjenester, Tidal Connect, Spotify Connect, Qobuz, TuneIn radio, og mange flere, deriblant Amazon.

Annonse

Wiim Pro

I likhet med Wiim Mini, støtter også Pro-versjonen høyoppløst lyd opp til 24-bit og 192 kHz, fra utgangene bak. Men den har ikke støtte for MQA-filer, og kan ikke styres med en Roon klient.

Wiim Pro 2
Foto Lasse Svendsen

Settes opp på 1-2-3

Det du kan gjøre, er å velge hvor du vil koble den til, og mulighetene er mange. Et par aktive høyttalere, en receivere eller forsterker uten strømming, den gamle radioen på kjøkkenet, eller du kan integrere den i husets Google Home eller AirPlay-nettverk. Da kan alle i huset spille hvor de vil, så fremt det er en tilkoblet høyttaler med AirPlay 2, Amazon Echo eller Google Home, som Nest-enheter. 

Med de digitale utgangene på baksiden, kan den kobles til en ekstern digitalomvandler – DAC – av bedre kvalitet enn den innebyggede i Wiim Pro, og få enda bedre lyd enn gjennom de analoge RCA-utgangene på baksiden.

Wiim Pro 3
Digitale utganger og en inngang på baksiden. Foto Lasse Svendsen

Siden den også har en analog stereoinngang, og en optisk digitalinngang, kan andre lydkilder kobles til. Kildevalg gjøres enkelt i appen, hvor man også kan finne og legge til andre enheter på nettverket, og hvis man ikke er helt fornøyd med lyden, justere EQ- selv. 

Appen har nemlig en 10-bånds grafisk EQ og parametrisk EQ. (på vei) Den kan man leke med selv, eller man kan velge en av 26 (!) forhåndsinnstillinger.

Hvis man kobler den til en forsterker som styrer volumet, kan man koble ut volumkontrollen på Wiim Pro, og velge opptil 2 mV fast utgangspenning.

Det finnes en fjernkontroll til Wim Pro. Men den er ekstrautstyr siden de fleste uansett klarer seg fint med appen. Eller de fire berøringsknappene på fronten av Wiim Pro.

Wiim Pro 4
Foto Lasse Svendsen

Bit perfect

I appen kan man velge hvor høyt man vil gå i oppløsning fra de digitale utgangene, opptil 24-bit og 192 kHz. Wiim Pro støtter også bit-perfect, som betyr at musikken strømmes i den originale oppløsningen – 24 bit/192kHz blir 24/192 hele veien til DAC-en i den andre enden.

Den støtter også gapless avspilling, det vil si at det ikke skapes et kunstig opphold mellom for eksempel låtene i en liveinnspilling.  

Les også De beste musikkstreamerne i high-end-klassen Trådløs musikk kan være en nytelse når man befinner seg i high-end himmelen, særlig når du slipper den ekstreme prislappen.

Velkjent lydkvalitet

Den oversiktlige appen mangler Apple Music, men jeg bruker like ofte Tidal HiFi som i likhet med Qobuz, har høyoppløste musikkfiler tilgjengelig. Den innebyggede DAC-en støtter ikke MQA som Tidal bruker på Master-filene i Tidal HiFi, men det er knapt et problem for noen. Det viktigste er at den støtter hi-res, og at det spiller bra i den andre enden.

Det gjør det absolutt, men i liket med Wiim Mini, lyder det aller best når man bruker en forsterker med innebygget DAC. Lyden fra de analoge utgangene på baksiden, er ikke like dynamisk, åpen og gjennomsiktig, som når jeg kobler lyden fra den optisk utgangen, via DAC-en i en Hegel H190. 

Men da rocker det temmelig bra. The Hard Way med PNAU og Khalid, fyller rommet med riktig fet bass, og lydbildet er åpent og det hele lyder dynamisk og engasjerende. Vokalen lyder fokusert, og det er rikelig med detaljer i lydbildet.

Miley Cyrus Flowers, fra albumet Endless Summer Vacation, gjengis med smittende engasjement og godt driv. Det er ikke mye å sette fingeren på.

Det er første når man spiller musikk som Short Story, fra Arild Andersen Groups album Affirmation, at man merker at opptaket ikke gjengis med den samme gjennomsiktigheten og klangrikdommen, som med en dyrere streamer. Men det er meget bra vekt i kontrabassen, og slagverket gjengis med autoritet. Det er de fineste nyansene som drukner i lydbildet. Det store bildet er godt bevart.

IMG_9098 IMG_9095 IMG_9096 IMG_9097
<
>
Foto Lasse Svendsen


Konklusjon

I likhet med den enklere Wiim Mini, er Wiim Pro en relativt rimelig måte å få trådløs strømming av høyoppløst musikk over anlegget. Den lille Mini-utgaven er perfekt for de som ikke trenger noen tilkoblinger, ikke behøver Chromecast Audio, eller vil ha den billigst mulige løsningen. Pro-versjonens fordeler er flere. Nevnte Chromecast er hvert fall det for mange, men inn og utganger gjør Pro-versjonen mer fleksibel og anvendelig for noen. Med  et såre enkel brukergrensesnitt, er den også anvendelig for de med 10 tommeltotter og teknologivegring.

Les også Rimelig inngangsbillett til høyoppløst lyd Strømming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en enkel måte å strømme høyoppløst på.
Karakter
Wiim Pro
Basic
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

5 hendelser på “Wiim Pro”

  1. Einar Andreas Solvang

    Denne virker spennende så mulig jeg kjøper den.
    Pr i dag spiller jeg musikken min enten via Google Home appen til Nest mini høyttaler eller til JBL soundbar som har adskillig bedre lyd.
    Bruker for det meste Spotify til å høre på musikk.
    Dessuten har jeg ett sett aktive Edifier høyttalere som kan kobles til denne spennende dingsen med kabel.

  2. Interessant test dette.
    Men, hvordan kan gjennomsiktigheten og klangrikdommen endres/forsvinne i en bit perfect streamer uten bruk av DAC?

    Sitat; “Det er første når man spiller musikk som Short Story, fra Arild Andersen Groups album Affirmation, at man merker at opptaket ikke gjengis med den samme gjennomsiktigheten og klangrikdommen, som med en dyrere streamer.”

    1. Lasse Svendsen

      Hei, vår erfaring med bit perfect er at det som kommer ut i andre enden, ikke alltid er perfekt. Når en streamer er koblet digitalt til en DAC i den andre enden, hender det ofte at det følger med en del støy, og jitter, glitch og andre uhumskheter, har en lei tendens til å påvirke lyden. Men det tar ikke noe fra lydkvalitet per krone, for Wiim Pro er enn så lenge et regelrett kupp til prisen.

  3. Kenneth Hansson

    En god løsning for meg er Chromecast i TV. Optisk ut fra TV og inn i innebygget DAC i forsterker. Lyder gull i mine ører med Qobuz- 24 bit/96 MHz maks oppløsning.
    Noen meninger om kvalitet blir forringet med denne løsning?

  4. Asbjørn R Hamre Aga

    Antar man kan bruke Tidal Connect med passthrough til MQA-kompatibel DAC for full utpakking?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde