Noen ganger dukker det opp produkter som vi bare må gi oss ende over for. De små trådløse strømmerne fra WiiM er sånne produkter. De gir deg strømming med en lydkvalitet som langt overgår hva vi er vant til i budsjettklassen.
Nå har de tatt den suksessfulle strømmeplattformen et hakk videre, og kombinert det med en forsterker. I et litt større kabinett, i aluminium, med den samme formfaktoren som i strømmeboksene.
Wiim Amp, som den heter, har en 60 W klasse D-forsterker på innsiden, og innganger for analoge og digitale lydkilder, egen utgang for subwoofer, og HDMI med eARC for TV-lyden. Siden forsterkeren er bygget på Wiims strømmeplattform, styres den enkelt med Wiim-appen på mobilen, eller med den medfølgende fjernkontrollen. Som kobles sammen med forsterkeren via Bluetooth.
Den ser ut som en Mac Mini med volumkontroll, er fire cm bredere og dypere enn en WiiM Pro Plus streamer, og koster nesten det halve av en Sonos Amp.
Med AirPlay 2, Chromecast og DLNA, kan man strømme fra alle enheter. Eller koble den til nettverket med Ethernet-kabel. Som vi anbefaler for best mulig lyd. Musikken kan man selv styre med en app, og der finner man støtte for strømmetjenester som Spotify, Tidal, Qobuz og Deezer, blant andre. Hvis man liker å levere kommandoer, kan man styre musikken med stemmestyring via Siri, Google, eller Alexa.
App
Det er også en volumknapp på fronten, som man kan trykke på for å starte og stoppe musikken. I fraværet av et display eller lysdioder som viser hvilken inngang som er tilkoblet, må man forholde seg til fargen i en LED. Det er, bortsett en stemme som sier connected når man har valgt Wifi, den eneste måten man vet hvilken inngang som er aktiv.
Appen er den samme som man bruker til Wiims strømmeenheter. Den bruker man både til å styre musikken med, men også til å stille inn eq og andre parametere. Her kan man velge mellom en 10-bånds grafisk EQ og en firebånds parametrisk EQ. Kobler man til en subwoofer, merker forsterkeren det, og utgangen slås på. Deretter går man inn i appen og justerer delingen (30-200 Hz ) og nivået til suben.
Potent forsterkerdel
Med Wiims strømmeplattform får man støtte for høyoppløst lyd opp til 24-bit og 192 kHz, men Amp har en enklere DAC fra ESS – ES9018K2M – enn AKM-DAC-en som sitter i Pro Plus.
Forsterkerdelen i Amp, er bygget rundt en klasse D brikke fra Texas Instruments, TI TPA 3255, som gir 2 x 60 W effekt i 8 Ohm. Og hele 120 W i 4 Ohm. Med så pass mye effekt i et så lite kabinett, skulle man tro at forsterkeren ble veldig varm, men den blir ikke varmere enn at man kan legge hånden på den.
Den potente forsterkerdelen betyr at man kan koble til et bredt utvalg høyttalere. De aldeles utmerkede 606 S3 fra Bowers & Wilkins, begge Prodigy-modellene fra PMC, eller de strålende KEF LS50 Meta, vil passe som hånd i hanske med Wiim Amp.
Strålende lydkvalitet
Det samme gjelder de langt dyrere Dynaudio Special Forty, som med en følsomhet på moderate 86 dB, krever en forsterker med litt dreiemoment i bunnen. Derfor var jeg litt skeptisk til om den lille forsterkeren ville klare å kontrollere høyttaleren, hvis jeg jekket opp volumet for mye.
Frykten viste seg å være ubegrunnet.
Wiim-forsterkeren hadde null problemer med å styre høyttaleren. Å gjengi Arild Andersens kontrabass på albumet Fifth Winter, er krevende nok, men forsterkeren tok grep om bassen og styrte musikken med upåklagelig presisjon. Slagverket til Daniel Sommer på samme album, lød dynamisk og godt definert, og gitarklangen fra Rob Luft fikk både vekt og substans.
Forsterkeren har ikke helt den samme fyldige klangen i bunnen, som den dobbelt så dyre Yamaha R-N600A. Men den hadde ingen problemer med å få rytmen i Zara Larssons More Than This Was, til å oppleves som engasjerende og medrivende.
Dynamikken fra forsterkeren er oppsiktsvekkende spretten og levende. Helt på nivå med Yamaha-receiveren faktisk, men kanskje ikke helt på samme nivå som en Hegel H95.
Det skal bemerkes at Wiim-forsterkeren heller ikke er like oppløst og luftig som hverken Yamaha-receiveren, Hegel-forsterkeren, eller en Rega Brio for den del.
Men man kan ikke få alt her i verden, for 4490 kroner.
Konklusjon
Den lille forsterkeren fra Wiim er et av de aller beste kjøpene der ute for tiden. Prisen er like oppsiktsvekkende lav som ytelsen er høy. Vanligvis er forsterkere i denne prisklassen for svake, for anemiske til å spille musikk med overbevisning. Det er ikke Wiim Amp. Som på bemerkelsesverdig vis kombinerer kraft og finesse, med brukervennlig strømming i høyoppløst kvalitet. Hvis vi skal være skikkelig kritiske, kunne vi trukket for få innganger, og fraværet av noe som forteller oss hvilken inngang som er valgt, men det endrer ikke på det faktum at Wiim Amp er et sensasjonelt godt kjøp.
Hei
Denne forsterkeren var interresant, hvordan er den i forhold til Bluesound Powernode Edge (40 watt) og Powernode (80 watt)?
Låter Bluesound bedre på noen måte?, de er jo også en god del dyrere.