Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Thorens TD 203

Silkeskjorte til bomullspris

Thorens mer budsjettvennlige platespiller kan gi nytt liv til platesamlingen.

Skrevet av / 19.04.15 - 00:01
Thorens TD 203
Lasse Svendsen

Thorens er en av de gode, gamle produsentene som har hatt stor betydning for utviklingen av platespillere. De kom litt i skyggen av Rega, Pro-Ject og Technics på 90-tallet, og forsvant nesten da CD var på høyden.

Men de har jobbet seg tilbake i rampelyset parallelt med at vinylen har fått sin renessanse.

I dag er særlig de dyrere spillerne over 10.000 kr, fullt på høyden med hva konkurrentene lager, og deres TD 350 er for eksempel blant de beste spillerne i høy prisklasse. De rimeligere spillerne har ikke vært like interessante, det kan endre seg med den nye 200-serien, som TD 203 vi tester her. Den rimeligste platespilleren i den nye serien.

Den skal først og fremst konkurrere med spillere Rega RP3, som også koster 7.000 kr. Thorens TD 203 skiller seg ikke veldig fra Rega-spilleren. De er begge bygget på en lettvektsplate med fastmonterte ikkejusterbare føtter, har integrert motor og leveres med støvlokk og pickup.

Men Thorens-spilleren har i tillegg bryter for hastighetsskifte fra 33 1/3 til 45 opm, og tonearmen er vidt forskjellig fra den som sitter på Regas RP-spillere.

 

Uni-pivot

Normalt svinger armen ut på LP-en fra en plassering bak til høyre for den roterende, remdrevne platetallerkenen. De aller fleste armene har to opphengspunkter. Et på hver side av armrøret, slik at armen kan bevege seg fritt. Men Thorens mener at et opphengspunkt har lavere friksjon enn to, og har gitt spilleren en TP 82 arm med så kalt uni pivot-oppheng.

Noe som er ganske uvanlig i denne prisklassen. Både fordi det er komplekst, og kostbart.

Men det har ikke hindret Thorens. Armen henger i en vertikal spiss på innsiden av hylsen som armrøret i aluminium er festet i. For at nålearmen skal ligge i 90 graders korrekt vinkel i rillene, har armen to motvekter. Den ene for å balansere vekten til den påmonterte pickupen, og den andre for å justere vinkelen til nålearmen.

Når justeringen er perfekt, skal man i teorien ha optimal plassering av nålen med lavest mulig friksjon i armen. Det er også mulig å justere for overheng, og under plasttallerkenen er det også mulig å stramme remdriften, skulle det bli nødvendig. På undersiden av spilleren, er det også mulig å kalibrere hastighetene.

Alle disse justeringsmulighetene åpner for at brukeren kan fininnstille spilleren i mye større grad enn på en Rega-spiller, men det krever også at man vet hva man gjør.

 

Godlyd

Thorens-spilleren burde hatt en filtmatte inkludert, for tallerkenen i ABS-plast skaper mye statisk elektrisitet, og så foretrekker vi avtakbare kabler slik at man kan oppgradere til kabler med bedre kvalitet. Eller lengre kabler, skulle man trenge det.

Med den medfølgende pickupen, lyder Thorens-spilleren balansert, varm og åpen. Den hadde kledd litt mer dynamisk kontrast, men noen timer med ulik musikk ga meg et bestem inntrykk av at det bor mye i TD 203. Den har ikke den samme spretne bassdynamikken som en Rega RP3, men den har godt fokusert mellomtone – særlig på vokaler, og lydbildet er åpent og klart.

Kanskje er det ikke så dypt, og spilleren graver heller ikke frem de laveste frekvenser med letthet, men den er rytmisk presis, leverer et fjellstøtt lydbilde og slipper uanstrengt frem detaljer. Den leverer et større og bedre fokusert lydbilde enn en Pro-Ject RPM1 Carbon, og hamler lett opp med den ulne diskanten til en Rega RP3 med den billigste Elys-pickupen.

 

Gunstig for viderekomne

Nybegynnere bør kanskje vende seg mot Rega RP1 eller den enkleste Pro-Ject RPM1, mens entusiastene fint kan sette TD 203 opp på ønskelisten. Den leverer lydkvalitet på linje med Rega RP3 til samme pris, og kan fint tangere det meste under 10.000 kr, bare med en bedre pickup. For selv om ikke alle pickuper er optimale til en uni pivot-arm av den typen Thorens-spilleren har, er konstruksjonen så gjennomført at den godt kan oppgraderes med for eksempel en Ortofon 2M Bronze (3.300 kr) eller en Ortofon MC Quintet Bronze (MC-pickup til 5.600 kr), og løfte lydkvaliteten opp i en helt annet divisjon.

Thorens TD-203 er et meget godt kjøp i prisklassen, som spiller flott med få justeringer og som vokser med bedre pickuper. Men be om å få med en filtmatte…

Lyd & Bilde mener

Svært vellydende platespiller med voksen lyd og sofistikert teknikk. Med hastighetsskifter og en påkostet avspillerarm, er den både praktisk og spennende å bruke. Thorens TD 203 er en spiller for de som trenger en kvalitetsspiller til en voksende vinylsamling. Det store potensialet ligger i en bedre pickup enn den som følger med, og den trenger en filtmatte for å holde statisk elektrisitet borte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top