TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Test av fem 3D-klare surroundreceivere

Superlyd i stereo og surround

Skal du overgå kinoopplevelsen hjemme og dessuten ha glimrende stereolyd, kommer du ikke utenom en skikkelig kraftig kvalitetsreceiver. Nå med 3D-støtte!

Av / 07.10.10 - 12:48
Test av fem 3D-klare surroundreceivere

Lyd & Bilde mener

  • Bra lyd 9 forsterkerkanaler 7 HDMI-innganger
  • Manuell innstilling vrient

De beste tv-ene og projektorene av siste generasjon har en vanvittig bildekvalitet! Flere av dem er dessuten 3D-kompatible, noe som etter hvert vil få betydning når utvalget av Blu-ray-filmer i 3D blir bedre. For ikke å snakke om spill i 3D! Tenk deg å leve deg inn i en alternativ virkelighet i kommende 3D-versjon av Grand Theft Auto for PlayStation 3!

Men bildet er bare halve opplevelsen. For å følge opp et kanonbra bilde trengs stor og oppløst lyd. Alle leddene i lydanlegget må være av seriøs kvalitet, og med tanke på at forsterkeren er hjertet i ethvert lydanlegg, er det naturlig å starte her. Du kan gjerne ha store og gode høyttalere, men uten en skikkelig forsterker til å drive dem vil det uansett bli blodfattig lyd. En Ferrari ville tross alt ikke vært mye tess med en Fiat-motor!

I denne testen av fem surroundreceivere søker vi etter en nyansert og briljant gjengivelse av de små detaljene, slik at vindpust eller et ekko i fjellet gjengis så oppløst at stemningen er til å ta og føle på. Dialogene skal låte stort og troverdig, samtidig som det er kraft nok til å gjengi skuddsalver, eksplosjoner og utagerende orkestermusikk i de mest intense scenene, med stålkontroll. Dette krever sitt.

En receiver til 6000 kroner er vel og bra, men den mangler en del finesse i lydbildet, i tillegg til at forsterkerressursene nødvendigvis ikke er av de største. Strømbanken er det dyrt å åpne konto i! I prisklassen rundt 15 000 kroner forventer vi derimot skikkelig knall og bang som vi kjenner igjen fra kinosalen, samtidig som oppløsningen er god nok til å overbevise når musikk står på menyen. Det er ikke mye som skal skille en 15 000-kronersreceiver fra en til 20 000–25 000 kroner, annet enn at man kan forvente enda mer kraft når man går videre opp i pris. For de aller fleste bør ikke dette være nødvendig, men har du noen skikkelig strømkrevende høyttalere, kan det være en fordel å gå enda et hakk opp. Det kan da hende det er mer å hente på å i stedet koble litt ekstra effektforsterkerkraft til en av receiverne i denne testen.

Utstyr
I tillegg til å besitte et kraftig høykvalitets-forsterkersteg, må en surroundreceiver være oppdatert på ny teknologi. Siste skrik er 3D, og for at en receiver skal kunne ta et 3D-bildesignal fra Blu-ray-spilleren og sende det igjennom til tv-en eller projektoren, må den ha siste versjon av HDMI. En HDMI-kabel er da alt som trengs for å overføre både HD-video og 3D-lyd.

Annonse

Alle receiverne i denne testen har minimum sju kanaler med tilhørende forsterkertrinn. Det betyr at to ekstra bakhøyttalere kan kobles til, eller monter et ekstra fronthøyttalersett i taket for å gi et visst inntrykk av høyde i lydbildet. Noen av receiverne har enda flere kanaler.

Testkriterier

Kriterier for utvelgelsen av receiverne i denne testen har vært at alle må koste rundt 15 000 kroner, og de må støtte 3D-videosignaler via HDMI 1.4 – enten direkte ut av esken, eller via en gratis oppgradering.
Vi opererer med veiledende priser satt av importøren. Ute i markedet kan prisene variere en del, spesielt blant nettbutikkene. Flere av produktene vi tester får vi inn før butikkene, og da er det umulig for oss å vite hva det reelle prisnivået faktisk vil være. Ta prisene vi setter som nettopp veiledende, og bruk litt tid på å finne den gunstigste butikken for deg.
Vi søker her den receiveren som oppleves som totalt best. Lydkvalitet settes høyest, og det er viktig at det låter meget bra i både surround og stereo. Den skal takle alle film- og musikkstiler bra, og den må låte fint når man spiller lavt samtidig som den skal kunne dra på litt når man vil ha skikkelig kinoopplevelse. Dersom et produkt har noe spesielt å tilby av funksjonalitet, tilkoblinger, brukervennlighet eller kvalitetsinntrykk, vurderer vi dette opp mot lydkvaliteten, og kan la den vippe i den ene eller andre retningen totalt sett. Men totalkarakteren og lydkarakteren avviker sjelden noe særlig fra hverandre. Og husk: Alle karakterer er satt ut ifra pris!

 

Slik testet vi
For å best mulig kunne skille lydmessig mellom receiverne, er det viktig med gode høyttalere, og gjerne noen som er litt utfordrende å drive. For anledningen har vi brukt Anthony Gallo Nucleus Reference 3.5 i front (test kommer snart!). Disse koster dobbelt så mye som sin forgjenger, favoritten 3.1, altså er prisen nå 60 000 kroner. Men så er også lyden desto bedre! Strada brukes til senter- og bakkanalene. Fordelen med 3.5-høyttalerne er at de har egen inngang for subwooferforsterker, slik at separat subwoofer blir overflødig. At avstanden til ”subwoofer” og høyttalere er identisk, gir dessuten bedre timing i bassen. Som subwooferforsterker bruker vi Gallo Ref 3 SA.
Når vi vurderer lydkvalitet i surround, gjør vi dette både med receiverens automatiske innstillinger, i tillegg til at vi etterjusterer hvis vi føler for dette. Vi bruker alltid Blu-ray-platens beste lydspor. Lydkvalitet i stereo sjekker vi både med ”Pure Direct” som gir renest mulig signal, samt ferdig korrigert.
For å få gjort en mest mulig systematisk test av receiverne opp mot hverandre, har vi konsentrert oss om deres grunnleggende funksjoner og ikke satt oss inn i alle deres særegne funksjoner. Vi har imidlertid gjort oss opp et inntrykk av hvor lett vi får tilgang til dem via receiverens menyoppsett eller fjernkontroll.

Yamaha RX-V3067

Overbevisende

Yamaha RX-V3067 kan prosessere for inntil elleve kanaler, og med enkel oppsettmeny og god lyd, stiller den i tetsjiktet.

Bra lyd Gode innstillingsmuligheter 8 HDMI-innganger
Mangler det siste lille på oppløsning
Les hele testen

Onkyo TX-NR1008

Flerforsterkeriet

Med hele ni forsterkertrinn kan Onkyo-receiveren gi liv til en hel bråte høyttalere i hjemmekinoen, eller flere i ulike rom.

Bra lyd 9 forsterkerkanaler 7 HDMI-innganger
Manuell innstilling vrient
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde