Alle vet at motoren er selve hjertet i en maskin, og at en bedre motor kan løfte noe middelmådig til noe sublimt. Bare spør alle som har drevet med racing.
Pussig nok gjelder det samme for platespillere. Eller, egentlig er det ikke så pussig når man tenker over det. For hva er det som driver tallerkenen runde etter runde?
De små elektromotorene er egentlig ganske enkle konstruksjoner. En styrestrøm og lav spenning er alt som skal til for at motoren spinner. I sin enkleste form er den laget med en jernkjerne og spoletråd i et magnetfelt, som driver en aksling når strømmen slås på.
Mer skal det ikke til for å drive en elektrogenerator, eller en platespiller, enkelt sagt.
Men som vi har lært, for at middelmådig skal bli til noe sublimt, må det raffinering til.
Derfor har de fleste platespillere betydelig mer påkostede motorer, styrt av en elektronisk motorstyring som sørger for en stabil rotasjon. Noen har sågar en eller flere motorer som er synkronisert av et kvartskrystall, som er så presist at tallerkenen roterer med absolutt presisjon.
Delta-Sigma motorsystem
Den nye sølvgrå Technics SL-1200GR2 (SL-1210GR2 i sort), klarer seg med én motor. For den har fått en helt ny flertrinns strømforsyning og bedre motorstyring. Som senker støygulvet og har bedre gangpresisjon med lavere avvik, mer stabil rotasjon og færre vibrasjoner.
Technics mener det har gitt spilleren nålearmen bedre sporingspresisjon, sammenlignet med forgjengeren SL-1200GR. De mener at den nye motorstyringen eliminerer cogging, og mikroskopiske vibrasjoner som gir irregulær gange og sender små vibrasjoner opp i vinylplaten.
I en SL-1200GR2, sitter det en ny Delta-Sigma(ΔΣ) motorstyring som bruker et 1-bits pulsviddemodulert digitalt signal (PWM), som styrer gangpresisjonen. Det er et ganske stort skritt fra de første direktedrevne Technics-spillernes enkle motorstyring fra 1970 til en SL-1200GR2s digitale motorstyring. Hvis motoren er hjertet i maskinen, er motorstyringen hjernen.
Skrittet fra en SL-1200GR fra 2016 er ikke like stort. For spillerne er ellers temmelig like, men strømforsyningen i GR2 er også oppgradert. Den har fått en ny støykansellerende krets som Technics har hentet i high-end spilleren SL-1000R. Den kjører en100 kHz frekvens som inverterer fasen for å kansellere reststøy i strømforsyningen. Ikke så ulikt hvordan aktiv støydemping kansellerer støy i hodetelefoner, uten sammenligning forøvrig.
Anti-vibrasjon
Spilleren er ellers ganske lik de andre SL-1200 modellene, fra innstegsmodellen SL-1210MK7, til high-end utgaven SL-1200G. Men det er bare utenpå. SL-1200GR2 er mer påkostet enn en SL-1210, men har et enklere chassis, og er ikke fullt så påkostet elektronisk og mekanisk som en SL-1200G.
Vekten på 11,5 kilo sier sitt. En SL-1200G veier 18 kg.
Spillerens chassis har to lag med BMC, et inert gummilignende materiale, som demper vibrasjoner. Tallerkenen er laget i sprøytestøpt aluminium, belagt med gummi på undersiden, og med en tykk gummimatte på toppen veier den 800 gram mer enn tallerkenen på en SL-1200MK5. Spilleren hviler på fire føtter med silikondemping.
Den s-formede tonearmen er satt sammen for hånd, og har et armrør i aluminium, avtakbart pickuphus, og samme armoppheng som den dobbelt så dyre SL-1200G. Armen har låsbar høydejustering, og kan ta pickuper opp til 16,4 gram. Med en ekstra motvekt montert.
Målinger viste at spilleren lå litt under rotasjonshastigheten på 33,33 med -0,48 prosent, men wow & flutter som er hvor vibrasjonene gjerne befinner seg, var bare 0,13 prosent. Det er meget bra og på høyde med Yamaha GT-5000 og SL-1200G.
Forbløffende
Selv om spilleren har pitch-kontroll og ser ut som DJ-spilleren i 1200-serien, er dette en seriøs spiller for audiofile ører, som oppsiktsvekkende nok er oppe og nikker med den dobbelt så dyre SL-1200G.
Technics-spilleren er også en sterk konkurrent til Denons nye DP-3000NE, Rega Planar 8 og Pro-Ject X8 Evo. Tre ganske ulike spillere, som også har ulike egenskaper. Denon-spilleren leverer musikken med en silkemyk varme som får alle platene til å skinne. En X8 Evo har et levende og dynamisk lydbilde, mens Rega-spilleren åpner opp mer og er mer gjennomsiktig enn det meste i denne prisklassen.
Den nye Technics-spilleren minner mer om den dyrere SL-1200G. Mer faktisk enn jeg tror ingeniørene hos Technics hadde våget å håpe på. Om enn si fryktet. For til halve prisen får man en gnistrende dynamikk, kjellerdyp bass, og et stort lydbilde som er så stabilt at det må være hugget i granitt.
Med den samme Cadenza Bronze fra Ortofon som SL-1200G ble testet med, opplevde jeg at den rimeligere SL-1200GR2 nærmest var en blåkopi av storebror. Det er nyanseforskjeller som skiller dem. På Keith Jarretts Still Live er bakgrunnen stillere på den dyrere maskinen. Bassen gjengis med større autoritet, men ellers er det meste nesten identisk.
Den samme snerten i skarptrommen er 100 prosent til stede på SL-1200GR2. Som leverer et like stort lydbilde med den samme dynamiske kontrasten, bortsett fra i bassen. Hvor den dyrere spilleren har mer vekt og dybde.
Det er mer varme og fylde i vokalklangen på Astrud Gilbertos The Girl From Ipanema, fra den dyrere spilleren. Men igjen snakker vi om små forskjeller. Dynamikken er mer umiddelbar på en SL-1200G, som når Stan Getz klemmer til med saksofonen.
Et bytte til Love Over Gold fra Dire Straits album med samme navn, viser hvor små forskjellene er. Gitarklangen er litt lysere med den billigere spilleren, og vokalen lyder litt slankere, men du verden så lite forskjell det er.
Konklusjon
En så enkel ting som bedre kontroll over elektromotorens rotasjoner, er tydeligvis alt som skal til for å oppnå bedre ytelse. Her gjør det mye for musikkopplevelsen, og med en skikkelig god, avslørende pickup hører man forskjell på en 1200GR2 og en 1200G. Med en enklere pickup tror jeg forskjellene ville vært enda mer maskert, i favør av SL-1200GR2 som koster halvparten. Koster man på seg en dyrere pickup, heller jeg i favør av SL-1200G. Poenget er at begge er fantastiske platespillere, men SL-1200GR2 er et bedre kjøp for de fleste, og et av de beste platespillerkjøpene i sin prisklasse. Hvis en SL-1200G skal være verdt å betale det dobbelte for, tror jeg at jeg ville ventet på en SL-1200G2.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser