TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Tangent DAC II

God begynner-DAC

Tangent DAC II er ikke dyr – og heller ikke perfekt. Men den kan være et skritt på veien til noe enda bedre.

Av / 11.08.23 - 14:00
Tangent DAC II

Lyd & Bilde mener

  • Enkel betjening. Kan brukes som digitalkonverter, forforsterker og hodetelefonforsterker. Fin lyd ut fra prisen. USB-inngang. AptX HD.
  • Ingen HDMI-inngang. Ingen nettverksfunksjoner.

Danske Tangent Audio gjør ikke tingene på samme måte som de fleste andre. Nå som bare de dyreste og tyngste tingene kommer som separate komponenter, tilbyr de sett med for- og effektforsterker til lommepengepriser – og i miniformat.

Vi har tidligere testet forsterkersettet Tangent Preamp II / PowerAmpster II. Nå er turen kommet til seriens digitalkonverter, Tangent DAC II.

Tangent DAC II 1
Tangent DAC II er en kompakt enhet som lett kan finne plass på skrivebordet. Men siden det finnes forsterker, CD og tuner med de samme målene, kan man bygge seg et mini-rack. (Foto: Tangent)

Tangent DAC II har samme miniformat som forsterkersettet, så enhetene kan kombineres og stables etter behov. Hver del måler 19,5 cm i bredden, 19,4 cm i dybden og 7 cm i høyden. Det finnes også en CD-spiller og en radio med DAB+ og FM i serien, så det er mulig å bygge seg et skikkelig racksystem.

Kan brukes på tre måter

DAC II er ganske allsidig. Den kan brukes som ren digitalkonverter, men da den har volumkontroll og mulighet for hele fem signalkilder, er det nærliggende å bruke den som forforsterker eller som hodetelefonforsterker. På den måten kan den bli et alternativ til Preamp II, som må nøye seg med én digitalinngang, men til gjengjeld har tre analoge, inkludert platespillerinngang.

Les også Jo, du har også råd til et forsterkersett Et forsterkersett med separate komponenter til samme pris som en multiromshøyttaler? Det kan faktisk være mulig!

Tangent DAC II har utelukkende digitalinnganger. Det er to optiske, en koaksial, samt en USB-host-inngang, som betyr at konverteren kan brukes som eksternt lydkort til datamaskinen. USB-innganger er i ferd med å bli en sjeldenhet, så Tangent skal ha ros for å inkludere den. Men for de fleste ville en HDMI-inngang være mer nyttig.

Annonse
Tangent DAC II 2
Det er hele fire fysiske digitalinnganger på Tangent DAC II. Samt Bluetooth. (Foto: Tangent)

AptX HD – men ikke Lossless

Mange vil sannsynligvis aldri få bruk for alle inngangene – men i stedet strømme musikken trådløst til konverteren fra mobilen. Det blir i så fall i komprimert, tapsgivende kvalitet via Bluetooth. Men i det minste med den ganske hi-fi-vennlige AptX HD-protokollen. Den nyere AptX Lossless støttes dessverre ikke.

Nettverksfunksjoner leter man forgjeves etter, så glem tapsfri strømming fra mobil eller NAS.

Lydkvaliteten

Da Tangent DAC II kan fungere som komplett forforsterker, fikk den lov til å bli spendt foran NAD C298 effektforsterkeren i systemet mitt. Det er en temmelig urealistisk kombinasjon, da NAD-en koster nesten 10 ganger så mye som Tangent-en, men det gjør det lettere å vurdere styrker og svakheter, da effektforsterkeren tilfører langt mindre farging og påvirkning.

Tangent DAC II er en av de billigste digitalkonverterne vi har testet på mange år. Og unntakene, som Cayin RU6, har vært små konvertere til å stikke inn i USB-porten.

Les også Gi høyttalerne nytt liv med en av disse Ta dine favoritthøyttalere inn i den moderne tidsalder, med en av disse strømmeforsterkerne.

Men det er ingen grunn til bekymring. Den billige DAC II låter veldig bra. Førsteinntrykket er et åpent og nært lydbilde som kommer godt inn i rommet foran høyttalerne. Og en følelse av at ”dette kan man fint leve med!”

I mer dekkende vendinger har Tangent DAC II god balanse i lydbildet, hvor ingen toneområder dominerer eller virker tilbaketrukne. Bassen er pent slagkraftig, og diskanten er tydelig uten å være skarp.

DACII_back DACII_Face DACII_backside
<
>
(Foto: Tangent)

Etterhvert som lyttingen skrider frem med kjente melodier (og vekslende med NAD C658, som normalt fungerer som forforsterker i anlegget), blir det lettere å peke på Tangent-ens lydmessige kjennetegn.

DAC II-en gjør veldig mye glimrende. Og den umiddelbare lyden fungerer fint med popmusikk.

Overblikk

Men det er kanskje best å la det bli med det. Blir musikken mer kompleks, mister Tangent-en noe av overblikket, blander sammen romakustikk og instrumenter, og perspektivet (som faktisk er riktig fint på enklere akustisk musikk) faller sammen.

Det tilsvarer interessant nok veldig godt til opplevelsen av Tangent-forsterkersettet Preamp II / PowerAmpster II.

Tangent DAC II 3
Den enslige skruknappen er både volumknapp og inngangsvelger. (Foto: Tangent)

Men er det et problem? At oppgaven kan løses bedre, er klart: Vi har med noe av det billigste hi-fi du kan kjøpe for penger å gjøre. Men det finnes, og det betyr at man kan komme i gang med å lytte og eksperimentere. Og når kvalitetskravene vokser, følger erkjennelsen av at man må betale tilsvarende mer. Her kan neste skritt for eksempel være en FiiO K9 Pro ESS.

Les også Strømming og multirom til forsterkeren Argon Audio Solo kan oppgradere din klassiske analoge forsterker med lydstrømming i skikkelig kvalitet.

Tangent DAC II er ikke den endelige digitalkonverteren, men den kan være et gateway drug til en skikkelig hi-fi-avhengighet. Og det må forstås som en god ting. Og den dagen den ikke lenger inngår i det skikkelige anlegget, kan den bli en utmerket hodetelefonforsterker på skrivebordet.

Konklusjon

Tangent DAC II er en fin og billig digitalkonverter som kan brukes til litt av hvert. Den er rimelig nok ikke i samme klasse som mange langt dyrere DAC-er vi har testet, men har du en forsterker helt uten digitalinnganger, vil den være en enkel oppgradering. Og den vil også være en oppgradering i forhold til digitalinngangene til de fleste mellomklasseforsterkere. Det Tangent-en ikke tilbyr, er nettverksfunksjoner. Avspilling av filer fra en NAS er utelukket; det samme er adgang til strømmetjenester. Her må man investere i en separat strømmemottaker. For eksempel Argon Solo.

Karakter
Tangent DAC II
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset