Når Hegel lanserte den billige men glimrende USB-DAC-en HD2, punkterte den storebror HD10 når det kom til å dekode lydsignalet fra datamaskinen, med enda mindre støy og jitter i digitaldelen. Storebror tok igjen på en langt bedre analogdel og låt totalt sett bedre. Den beste lydmessige løsningen var imidlertid å koble en USB-kabel til HD2 og en koaksialkabel videre fra denne til HD10.
Denne løsningen er det nødvendigvis få som benytter seg av, derfor er det gledelig at de to produktene nå er forent i ett og samme chassis, i form av HD20. Eller, egentlig ikke. HD20 er nemlig ytterligere forbedret på flere punkter.
Viktigst er en av de to koaksialinngangene (Coax 1). Med denne har Hegel tatt konsekvensen av at ingen RCA-plugg klarer å holde digitalsignalet stabilt på 75 Ohm, uansett hvor godt konstruert kabelen er. Hegel har derfor lagt inn en korreksjonskrets i Coax 1-inngangen som skal opprettholde 75 Ohm hele veien, noe som i seg selv skal gi bedre lyd med mindre jitter (for å holde prisen under 10.000 kroner ble dette kun gjort på en inngang).
I tillegg er flere andre småjusteringer gjort, og den nye DAC-en har dessuten fått fjernkontroll og variabel lydutgang. Dermed kan den kobles rett i en effektforsterker! Bare synd DAC-en blir ubrukelig om du mister fjernkontrollen…
Lydkvaliteten
Med USB er HD20 enda et hakk bedre enn HD2 og HD10 sammenkoblet. Musikken har litt mer luft og rom, og stillheten før stormen blir mer merkbar. Bassregisteret har også flere klangfarger. Sammenliknet med Musical Fidelity M1 DAC er det merkbart mer oppløsning med HD20, og vi føler heller ikke at Grace Design m903 er noe bedre med USB.
Med koaksialinngangen er HD20 merkbart mer klangkompleks enn både Grace og MF, spesielt med balanserte utganger. Sangstemmer og instrumenter vokser mer ut av høyttalernes fysiske plassering og står mer naturtro i rommet. Med godt produsert musikk er det nesten som vi blir hjemsøkt av gjenferd, så spøkelsesaktig gjennomsiktig låter det.
Hegel HD20 har ikke samme utgangsnivå på XLR som de andre balanserte DAC-ene, da den er justert til samme utgangsnivå som RCA-utgangen. Men la ikke det lure deg til å tro at det dynamiske overskuddet er noe dårligere. Tvert imot.
Jeg har fremmet Hegels produkter før, og det ser ut til at jeg blir nødt til å gjøre det igjen. Dette er nemlig en av de beste DAC-ene undertegnede har testet, uansett pris. Og det inkluderer PS Audio PerfectWave DAC til 27.000 kroner. Legg til at den har en meget høyoppløst og god volumkontroll, som totalt ekskluderer behovet for en forforsterker, og det er lett å skjønne at HD20 gir ekstremt mye for pengene.
Også i denne testen:
Grace Design m903
Proffenes verktøy
Denne konverteren fra Grace er i tillegg både analog forforsterker og hodetelefonforsterker, noe som er uunnværlig i studiosammenheng.
Musical Fidelity M1 DAC
Budsjettbomben
Musical Fidelitys beste DAC koster 5.000 kroner og utfordrer vesentlig dyrere konvertere. En bedre konverter til prisen har vi faktisk aldri hørt.
Wadia 151 PowerDAC mini
Wadia 151PowerDAC mini
High-end-produsent Wadia kan også lage virkelig gode produkter til en rimelig penge, som denne kombinerte forsterkeren/digitalkonverteren.
Chord Chordette Gem
Kong Blåtann
Chord Chordette Gem er en USB-DAC som dessuten kan dekode trådløs lyd via Bluetooth. Bort med kablene! Eller kanskje ikke…
HRT iStreamer
iPods beste venn
iStreamer fra HRT er markedets første rene iPod-DAC. I et meget kompakt format forvandler den din iPod, iPhone eller iPad til en ekte hi-fi-spiller.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser