TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

test: Rotel T-14

Oppfyller tre ønsker på én gang

Rotel T-14 er mye mer enn en radio, den er også en avansert nettverkspiller.

Av / 06.03.18 - 11:19
Rotel T-14

Lyd & Bilde mener

  • Praktisk radiomottaker med FM, nettradio, DAB+ radio, og nettverksstrømming fra de fleste strømmetjenester integrert med Play-Fi.
  • Ingen USB-inngang, heller ingen inngang for andre kilder, og ingen optisk lydutgang.

Hvis man tenker på å oppgradere radioen i anlegget, og samtidig ønsker musikkstrømming, har Rotel en fristende løsning.

Det som egentlig ser ut som en radio, eller tuner som noen kaller det, er også en trådløs nettverksstrømmer. Det vil si at den kan kobles til et trådløst nettverk, og gi brukeren tilgang til både nettradio og strømmeklienter. Som Tidal, Spotify, Deezer og mange flere.

Dermed har man FM- og DAB+ radio, i skjønn forening med nettradio (over 30.000 radiokanaler verden over), og tilgang til musikkstrømming over Wifi, i en og samme enhet. 

Det er bekvemt.

Play-Fi

Men det som er enda kulere, er at Rotel har valgt DTS Play-Fi som strømmeplattform. Her betyr det at man kan bruke en og samme app til flere enheter, blant dem T-14, og styre alle fra godstolen.

I praksis betyr det også at man kan få tilgang til musikkfiler som ligger for eksempel på en datamaskin tilknyttet det samme nettverket fra den samme appen. Og bytte mellom radio, nettradio og strømming når man ønsker.

Annonse

Rotel-radioen kan integreres i et hvilket som helst oppsett og kobles til en digitalomvandler, eller forsterker med innebygget DAC.

Den skiller seg fra feks en Yamaha R-N803D, ved at den ikke har innebygget forsterker, og slik passer den fint inn i et allerede eksisterende anlegg.

Oppsett

På baksiden har den separate antenneinnganger for FM- og DAB+ radio, og to antenner som brukes til å koble til det trådløse hjemmenettverket. Det finnes en USB-kontakt også, men den brukes bare til service, og kan ikke brukes til å koble til andre kilder.

Men det er er mulig å velge analog eller digital lydutgang. Den sistnevnte (koaksial SPDIF) kobles til for eksempel den innebyggede DAC-en i en Rotel-forsterker, som A-12 eller A-14.

Når man kobler den opp etter utpakking, bør man velge Play-Fi først og åpne Wifi-oppsettet på mobilappen. Da dukker Rotel-radioen opp som en Play-Fi enhet, som man velger i oppsettet. Da dukker T-14 opp i Play-Di-appen, og man får tilgang til radiostasjoner på FM, DAB+ og nettradio.

De kan også lagres som favoritter, og i den samme appen logger man seg inn på strømmetjenestene, som Spotify, Tidal også videre.

Fyldig klang

Man kan også bruke fjernkontrollen til å styre de viktigste funksjonene. Med Play-Fi støtter i teorien Rotel-radioen tapsfrie lydfiler, opptil 32 bit/384 kHz. Med andre ord, potensialet for bedre lyd enn FM og DAB+ klarer å levere, er til stede.

Det betyr at lydkvaliteten fra T-14, vil variere med kvaliteten på tjenesten man har valgt. I praksis betyr det at man hører forskjell på DAB+ og Wifi, fordi de som sender over DAB+ dessverre krymper lydkvaliteten unødvendig mye. Siden de sender med svært lav bitrate, sjelden over 80 kbps.

Derfor får man et bedre inntrykk av lydkvaliteten hvis man istedet velger en strømmetjeneste som Tidal Hifi. Da får man 16-bits filer over Wifi, og det lyder svært mye bedre enn radio.

Lyden fra T-14 går fra slank og flat, til kraftfull og dynamisk. Lydbildet er stort og klangen fyldig, og det finnes ikke støy eller forvrengning fra Rotel-en. Klokkeklart er et dekkende begrep, og stereoperspektivet er godt definert, bassen er tilstrekkelig dyp og har god dynamisk kontrast.

Det skal bemerkes at lydbildet ikke er superoppløst, eller overvettes detaljert, men det er åpent nok til å tilfredsstille vårt ønske om dybde og perspektiv. For eksempel på klassisk musikk. Sammenlignet med en vanlig bordradio koblet til anlegget, er det som natt og dag. Rotel T-14 får bordradioene til å lyde som en blikkboks.

Konklusjon

Rotel T-14 er et meget godt valg for de som kan tenke seg bedre radiolyd, liker det store utvalget på nettradio og vil ha muligheten for strømming. Den oppfyller tre ønsker på en gang, og med Play-Fi integrert, er den også mer anvendelig enn mange nettverksreceivere. Med god nok kvalitet fra lydkilden, lyder den også svært godt. Den kan være en klar oppgradering av radiolyden i mange anlegg, og leverer upåklagelig kvalitet også fra strømmetjenester.

picture2 picture3 picture4
<
>
Fire antenneinnganger, to av dem for antenner til Wifi.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde