TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Rotel Michi

Magisk high-end lyd

For de som virkelig trenger mer kraft og ønsker seg enda bedre lyd, er kanskje Rotels nye Michi-serie det beste kjøpet i high-end klassen.

Av / 23.03.20 - 08:50
Rotel Michi

Lyd & Bilde mener

  • Endeløst med krefter, helt fantastisk nyansert med hele spekteret med klangfarger, og enestående bassgjengivelse. Blant det mest raffinerte og velspillende i sin klasse, fremragende DAC, byggekvalitet i en klasse for seg og rimelig til high-end å være.
  • Forforsterkeren mangler Wi-Fi og nettverkstrømming, og har ingen elektriske tilpasninger til pickuper.

Jeg vet at det høres søkt ut, men jeg våger å påstå at Rotels nye Michi-serie kanskje er det største kuppet i high-end hi-fi akkurat nå. Den nye forforsterkeren, og effektforsterkeren – som finnes i en stereo- og en monoutgave, er rett og slett fantastisk velspillende.

Man får nesten alt man ønsker seg her. En lydkvalitet som gir hakeslepp av den sjelsettende sorten, massivt med dynamikk, nesten endeløst med krefter, og en gjennomsiktighet som gir en detaljrikdom og en åpenhet som normalt koster mye mer.

Det er altså ikke tilfeldig hva som er pakket inn de hermetisk forseglede forsterkerne.

Men først må vi ta et tilbakeblikk.

De er best kjent som den japanske produsenten med engelsk lyd. Mesteparten av det Rotel har laget, enten det handler om stereo eller hjemmekino, har plassert seg i budsjett- og premium-klassen. Men de har også en historie i high-end-sfæren, som de færreste kjenner til.

Annonse

Ta for eksempel Rotel RB-5000. En 53 kilo tung, 2 x 500 w effektforsterker, som debuterte i 1978, sammen med forforsterkeren RC-5000. Den hadde 31 potmetere og brytere på fronten, inkludert en 10-bånds equaliser.

Den senere Michi-serien debuterte i 1991. Forforsterkeren RHA-10 var som et minimalistisk alter med bare fire potmetere, og den passive utgaven RHC-10 hadde bare tre potmetere, phono-trinnet RHQ-10, kun ett.

Michi-serien bestod også av en FM-tuner, en CD-spiller, en 2 x 200 w og en 2 x 100 w effektforsterker. Jeg har hørt alle Rotels Michi-produkter, og de hadde alle den samme varme, åpne og behagelige klangen som Rotel var kjent for på den tiden. Bare med bedre dynamisk kontroll, og mer raffinert lyd. Phono-trinnet RHQ-10 ville nok klart seg bra i sammenligning med dagens phono-trinn, og er meget ettertraktet på bruktmarkedet.

Den nye Michi-serien fortsetter den minimalistiske tankegangen, men det er bare utenpå. Innvendig er det så fullt at det knapt er plass til luft mellom alle kretskortene, kondensatorene og komponentene. Det er kanskje derfor effektforsterkerne har vifter som hjelper til å kjøle ned utgangstransistorene.

Opptil 1800 w

Rotel Michi 1
Displayet som viser effekten kan slukkes.

Den nye Michi-serien er ikke basert hverken på 90-tallets teknologi, eller noen av de eksisterende Rotel-produktene i premium-klassen. Alt er utviklet fra grunnen av. Det har tatt dem over tre år og utallige timer med lytting, for å utvikle forsterkerne, som har egenutviklede 2200 VA-transformatorer, smått utrolige 188,000uF kondensatorkapasitet, som forer 32 utgangstransistorer i hver av effektforsterkerne.

Rotel Michi 2
Mono, men med dobbelt sett høyttalerterminaler.

Som er like, bortsett fra effekt og antall kanaler. Mens Michi S5 leverer 2 x 500 i 8 ohm i hver kanal, skuffer monoutgaven Michi M8 ut 1080 w i 8 ohm. Eller 1800 w i 4 ohm! Den bruker S5s dual mono kretsløp slått sammen til én monokanal, og har derfor halvparten så mange tilkoblinger på baksiden, og er en blant veldig få effektforsterkere på markedet med over 1 kW effekt.

Rotel Michi 3
Stereotrinnet S5 og monotrinnet M8, er like på innsiden, men M8 har koblet de to kanalene sammen til én.

De to effektforsterkerne veier nesten 60 kilo, og er bygget som stridsvogner. Hermetisk lukket, i sort matt med glanset front, og levert med fjernkontroll (!). Det er ikke vanlig at effektforsterkere leveres med fjernkontroll, men S5 og M8 leveres med en, fordi den behøves for å konfigurere displayet på fronten, som kan vise utgangseffekten eller spektrumanalyse av effekten som tilføres høyttalerne. Fjernkontrollen kan også dempe belysningen i displayet og LED-lampen på fronten, eller slukke helt. Den brukes også for å konfigurere forsterkeren til IP-styring over nettverket via Ethernet.

32-bits DAC og phono-trinn

Det er få forforsterkere som er så velutstyrt som Michi P5. Den har til sammen 16 innganger, fordelt på balanserte, ubalanserte, digitale og platespillerinngang for MM- og MC-pickup. Pluss USB for PC-tilkobling med støtte for opptil 384 kHz sampling.
Den har også Bluetooth-strømming (aptX), men ingen Wi-Fi eller nettverkstilkobling, foruten IP-styring over nettverk.

Rotel Michi 4
Minimalistisk og oversiktlig.

Man trenger altså en separat nettverksspiller for å få strømmet høyoppløst lyd, og den kan kobles til P5s analoge innganger, eller til den innebyggede digitalomvandleren, via en av de sju digitale inngangene.
Det skal også bemerkes at forforsterkeren har tilsammen fire lydutganger med volumregulering, og én uten, i tillegg kan den sende ut digitallyd fra en optisk og en koaksial utgang. Den har også to monoutganger for subwoofer.

Rotel Michi 5
Ganske pakket i forforsterkeren, som har både DAC og phono-trinn.

Digitalkonverteren i P5 bruker to AKM 32-bits DAC-er, hvor analoge kretsen er bygget som et rent klasse-A-design for lavest mulig forvrengning og støy. Rotel sier at de bruker 17 spenningsregulatorer som fores av to spesiallagede transformatorer. Som bruker ESR-kondensatorer (Equivalent Series Resistance) som glatter ut ripple i strømmen til kretsene i forforsterkeren.

AKM-DAC-en støtter blant annet MQA lydfiler (Master Quality Authenticated) som vi kjenner blant annet fra Tidal Masters.

Rotel Michi 6
Nok innganger, men ikke nettverkstrømming.

Forforsterkeren har i likhet med effektforsterkerne, konfigurerbart display via fjernkontrollen, og muligheten for å endre navn på inngangene. Som også kan slukkes slik at man bare har de tilkoblede inngangene tilgjengelige som kildevalg.

Vinylentusiaster skal være klar over at platespillerinngangen er begrenset til valg av MC- eller MM-pickup. Det er ingen tilpasningsmuligheter til belastningsimpedans, kapasitet eller utgangspenning.

Superfokusert og ekstrem dynamisk kontroll

Jeg skal innrømme at man blir litt blasert over å leve med så god lyd så lenge. Forsterkere som Devialet Expert Pro 1000, Mark Levinson No. 532 og 326S, Ayre KX-R og MX-R, Audio Researchs GS-serie, Diablo 300 og McIntosh MC1.25KW og C2600, har alle satt sine spor.

Forsterkerne er ikke like lett å håndtere som en Devialet, og de tar mye mer plass, men straks man har fått slept dem på plass og koblet til høyttalere, blir det umiddelbart åpenbart at lydkvaliteten ikke står noe tilbake for de nevnte forsterkerne, som alle har én ting til felles: De koster mye mer enn Rotel Michi P5 og et par Michi M8.

De første høyttalerne jeg koblet til, var hybrid-elektrostatene fra Martin Logan – Electromotion ESL X, deretter referansene Audiovector R3 Arreté, og senere Sonus faber Olympica Nova III. Som vi holder på å teste når dette skrives.

Uansett hvilken høyttaler jeg brukte, ga Rotel-settet meg en silkemyk og raffinert lyd, med alle regnbuens klangfarger. Strykere, vokaler, tre- og messingblås, har jeg ikke hørt så perfekt naturlig gjengitt siden Ayre-settet ble testet. Klangen i musikken fra Rotel-settet har litt av den samme varme gløden som et godt McIntosh-sett kan ha, men mer litt mer innsikt og finmasket detaljgjengivelse.

Det har også bortimot uendelig med krefter, og jeg klarte ikke å provosere frem et eneste glipptak fra forsterkerne. Som jeg opplever som like kontrollert og dynamisk som både Devialet og Mark Levinson i bassen. Den dynamiske kontrasten står ikke tilbake for noe jeg har testet i high-end klassen.

Sammenlignet med de langt rimeligere og integrerte McIntosh MA7200 og Devialet Expert Pro 220, er vi i elitedivisjonen her. Bassen på Lady Gagas Stupid Love går dypere med enda bedre kontroll, og ikke minst, den kjenner enda mer fysisk ut. Lydbildet på live-versjonen av Pat Methenys Are You Going With Me, har jeg ikke hørt så fjellstøtt og dypt siden McIntosh C2600 og MC1.25KW sparket, men lyden via DAC-en til Rotel-settet er bedre fokusert og detaljene er tydeligere fokusert. Her hører man virkelig alt.

Som knirkingen i scenegulvet på Puccinis La Boheme, og ikke minst hvordan Luciano Pavarotti og Mirella Freni flytter seg rundt på scenen mens de synger. Det er virkelig magisk å høre på.

Bytter man til Keith Jarrett trio live, er det nesten skremmende hvordan lydbildet åpner seg opp med Rotel-forsterkerne. Jeg tror ikke jeg har hørt kontrabass bedre gjengitt, og overtonene i klaveret, symbalene og de små nyansene i klang som forteller om akustikken i rommet konserten er spilt inn i, er simpelthen i verdensklasse.

Konklusjon

Det er en dybde og en åpenhet her man sjelden hører maken til. Rotels nye forsterkere i Michi-serien er helt klart blant de beste kjøpene i high-end klassen. Forforsterkeren har Bluetooth i stedet for Wi-Fi-strømming og man kan ikke tilpasse phono-trinnet til ulike pickuper, men den har en formidabel DAC, utvilsomt den beste helintegrerte vi har testet i en forforsterker. Sammen med de to kraftpluggene av noen monoforsterkere, leverer Michi-settet high-end lyd som er så naturlig og lytefri som man kan ønske seg. Vi har ikke testet stereoutgaven Michi S5, men det er neppe grunn til å tro at den lyder dårligere enn to M8. Og for de fleste av oss er kanskje 2 x 500 w mer enn nok. I så fall, sparer man mye penger siden en Michi S5 koster det samme som én M8.

Rotel Michi 7
Hvis Michi P5 og M8 er et godt kjøp, er P5 og S5 et kupp.
Karakter
Rotel Michi
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

1 hendelser på “Rotel Michi”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset