Bare et blikk på hodetelefonforsterkeren CMA600i fra kinesiske Questyle Audio er nok til å se at dette er velbygde saker. Børstet aluminium og jevne kanter hele veien gir et flott uttrykk. To hodetelefonutganger av stor type i tillegg til en 4-pins balansert utgang gir stor fleksibilitet, og potensiometeret som justerer lydnivå er fritt for slark.
Selv om CMA600i først og fremst er en hodetelefonforsterker, er den også en forforsterker og er i så måte også utstyrt med fjernkontroll. Den har fått en helt separat forforsterkerkrets, med både fullbalansert og ubalansert utgang på baksiden.
Enten det er som forforsterker eller hodetelefonforsterker, opererer CMA600i i ren Klasse A, for renest mulig lyd. Dette er den mest stabile måten å forsterke musikksignalet på, men også den minst effektive. Som regel trenger man bare en brøkdel av en watt ut til hodetelefonene, likevel trekker CMA600i konstant 18 watt fra strømnettet. Det merkes, for denne forsterkeren blir varm!
Strømforsterker
Questyle bruker current mode forsterkerprinsipp på alle sine produkter. Kort fortalt, økes ikke spenningen for å forsterke et signal, men spenningen konverteres til strøm, hvorpå amperen forsterkes, før signalet til slutt konverteres tilbake til spenning. Sammen med en negativ feedback-loop påstås dette å gi langt mindre forvrengning av typen intermodulasjon – den minst ørevennlige forvrengningen i en hi-fi-komponent.
Digitalkonvertering
En hodetelefonforsterker av denne typen kommer av mange først og fremst til å brukes ved kontorpulten, i nærheten av datamaskinen. Derfor har forsterkeren innebygd digitalkonvertering (DAC), og som seg hør og bør en USB-inngang som overtar som lydkort for PC og Mac. I hjertet av DAC-en sitter en chip fra AKM, nærmere bestemt AK4490. Denne har 32-bits dynamikkområde og støtter digitale oppløsninger helt opp til 768 kHz PCM, men Questyle har av en eller annen grunn valgt å begrense den til 384 kHz. Som uansett holder i massevis. Har du musikkfiler av det sære DSD-formatet støttes oppløsninger helt opp til 11,2 MHz (DSD256) fra Windows – helt uten å gå innom PCM-konvertering. Fra Mac må DSD-signalet imidlertid transporteres over PCM, og er begrenset til DSD128 – altså 5,6 MHz.
I tillegg til USB finnes innganger for både optisk og koaksial, og dessuten en ubalansert analoginngang, skulle du ønske å koble til en annen digitalkonverter og ha CMA600i som en ren hodetelefonforsterker.
Lydkvaliteten
I testperioden har forsterkeren vært brukt med ulike hodetelefoner. Blant annet Audio-Technica ATH-ADX5000 og Klipsch Heritage HP-3, men aller mest har jeg brukt MrSpeakers Æon Flow Closed.
CMA600i har et fantastisk luftig lydbilde, hvor stjernehimmelen står fram fra et kullsvart bakteppe. Bare hør på Stravinskijs Ildfuglen, hvor trommene og messingblåserne dundrer sammen. Transientene slår ut av musikken, mens de små nyansene – og rommet – forblir intakt. Både små og store detaljer kommer lekende lett frem, man hører straks at dette er lyd med kvalitet. Det blir aldri pågående og masete, bare kontrollert og nyansert på én gang.
Et eksempel som får frem magien er Dan Wilsons cover av Adeles Someone Like You. Nylonstrengeren er nydelig attakkert, mens gløden fra celloen varmer, og stemmen til Dan er klar som dagen.
Sammenlignet med Chord Hugo 2 er det en del å gå på hva ren kraft angår. Med de fleste hodetelefoner trengte jeg aldri noe utover hva Questyle leverer av kraft, i hvert fall ikke i rent lydtrykk. Unntaket er MrSpeakers Æon, hvor beskyttelseskretsen i Questyle-forsterkeren aktiveres når det blir for høyt – og som gjør at jeg sjeldent valgte denne forsterkeren – eller de hodetelefonene – til å guffe opp lyden på hip-hop-rytmene. I tillegg følte jeg at Audio-Technica-hodetelefonene låt litt slankt i bassen med Questyle. Derimot er forsterkeren et utmerket valg sammen med hodetelefoner med fyldigere lyd – som nevnte Klipsch HP-3 og dessuten Beyerdynamic DT 1770 Pro, som låt utmerket med CMA400i og vil gjøre et enda bedre inntrykk med CMA600i.
Som forforsterker
Questyle CMA600i er som sagt også en forforsterker. Og i denne disiplinen gjør den en meget god jobb. Med to Hegel H30 koblet til et par Audiovector SR3 Arreté Raw Surface er det lett å skille utstyr fra hverandre. Spesielt når alt er koblet gjennom IsoTek Corvus nettfilter (ja, det funker).
Questyle låter først og fremst varmt og elegant. Det er fint attakk i et piano, mens man samtidig hører klangbunnen bre seg utover og under oss. Kvinnevokaler låter silkemykt, dette er meget likandes. Lydbildet forsvinner ikke innover mot en like fjern horisont som med Hegel-DAC-en HD30 og forforsterkeren P30, noe annet ville vært merkelig når man ser prislappen på 86.000 kroner for de to Hegel-produktene. Mer nærliggende er det å sammenligne med en kombinert DAC og forforsterker til mer sammenlignbar pris. Som PS Audio Stellar Gain Cell DAC, til 22.000 kroner. PS Audio har et noe større lydbilde enn Questyle, og er luftigere i toppen. Og med dens ulike filterinnstillinger er det lettere å finne den lyden man liker. Med Questyle må man ta det man får, men som sagt er lyden meget god likevel, og med en glød som gir musikken den lille rosen i kinnene som er så lett å like. Jeg kunne ønsket meg enda større dynamisk kontrast.
Konklusjon
Questyle CMA600i er et imponerende stykke håndverk. Forsterkeren kan skilte med meget veloppløste og naturlige musikkopplevelser. Lydbildet gjennom hodetelefonene er stort, luftig og med nok kraft til å funke godt på det meste. Det finnes forsterkere med enda mer rå muskelkraft, og den imponerte ikke veldig på hodetelefoner med lav impedans. Men med de riktige klokkene vil man sitte og lytte på musikk i timevis, og bare glemme seg bort.
Som forforsterker funker CMA600i godt, og den vil være en perfekt make med et par aktive monitorhøyttalere.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser