Ingen ting tyder på at vinylplater forsvinner med det første. Tallene fra bransjen selv forteller om en pen økning i salget av plater, og parallelt med det lanseres det stadig nye platespillere.
En naturlig effekt av vinylplatenes økende popularitet, er at flere og flere forsterkere leveres med platespillerinngang. Det ferskeste eksemplet er Hegel, som nylig lanserte en versjon av deres integrerte H190, med platespillerinngang. H190V, som den heter – V for Vinyl – har en inngang for platespillere med Moving Magnet pickup. Som er den vanligste typen pickup på de fleste platespillere.
Hvis man derimot har en Moving Coil pickup på platespilleren, så kan den ikke plugges til en H190V, eller en annen forsterker med MM-inngang for den del.
En MC-pickup har mye lavere utgangspenning og skal som regel belastes med langt lavere ohms motstand. Bruker man en MC i en forsterker med MM-inngang, får man rett og slett ikke lyd. Kanskje veldig svak lyd hvis MC-pickupen har litt høyere utgangspenning, men resultatet er at man må ut på handletur.
Da er svaret for de fleste å kjøpe et separat phonotrinn for MC – også kalt RIAA-trinn, som kobles mellom platespiller og forsterker.
Pain
Det løser problemet, men kan introdusere andre problemer. Som støy. Den ekstreme forsterkningen som er nødvendig for å få lyd fra en MC-pickup, har en lei tendens til å komme med støy som farger bakgrunnen i lydbildet.
Man kan selvsagt knuse sparegrisen å kjøpe et mer støysvakt MC-trinn, men det koster.
En alternativ løsning er en step up transformator. Den er som regel helt passiv, og består grunnleggende av en spole, eller transformator, som er helt uten filtre eller justeringer. De skal ikke engang kobles til strøm, bare kobles mellom platespilleren med MC-pickup, og forsterkerens MM-inngang.
Merk at en MC step up, ikke kan erstatte et RIAA- eller phono-trinn, men er avhengig av en MM-inngang i den andre enden.
Gain
Forsterkningen, eller mer presist; gain, måles i dB – desibel. Hvor mange dB man får, avhenger av antall viklinger på utgangsspolen. For en step up transformator til MC, er alt fra 20 til 30 dB normalt. Pro-Jects MC Step Up Box S3, har 1:16 i viklinger, som betyr at antall viklinger gir gain tilsvarende 16 ganger. Eller opptil 24 dB.
Fordelene med en step up kontra et phono-trinn, er lite eller ingen støy, lineær frekvensrespons, lite crosstalk og lav forvrengning. Trafoen har bare en eneste oppgave, det er å løfte det svake signalets spenning, enkelt og greit. Så hva kan gå galt?
Egentlig ikke mye. Men spoler med mye forsterkning eller gain, kan være følsomme for interferens, så skjerming er nødvendig. Ellers er det plug and play.
Kvaliteten på spolenes kjerne, trådene, skjermingen, og tilkoblinger, kan variere mye. De aller beste bruker sølv- eller gullbelagte kobbertråder av høyeste kvalitet, i kombinasjon med for eksempel teflon-isolert kabling, og skikkelig skjerming.
Ohm og sånt
Siden det ikke er noe aktiv forsterkning med rør eller transistorer, kan man plugge en MC Step Up Box S3 til anlegget og gjemme den bort. Det finnes ingen av/på-bryter her. Det eneste man kan stille inn, er inngangsimpedanse med en bryter for hver kanal på baksiden. Den har to trinn, 10-40 og 40-150 Ohm, for tilpasning av korrekt belastningsimpedanse til MC-pickupen.
Hvis man for eksempel bruker en Ortofon Cadenza Blue, med 0,5 mV utgangspenning og intern motstand på 5 Ohm, kan man velge 10-40 Ohm. En Denon DL-103R har mye lavere utgangspenning og høyere internt motstand – 0,25 mV og 40 Ohm, og da stiller man belastningsimpedansen til 40-150 Ohm på baksiden.
Lyd
Som nevnt skal en step up transformator forsterke signalet på enklest mulig vis. Spolene skal ikke tilføre noe annet enn gain, og det er en av grunnene til at mange entusiaster sverger til en step up, i stedet for et separat phono-trinn.
Så i teorien skal det ikke tilføres eller trekkes fra noe. Det svake MC-signalet skal være intakt helt fram til MM-inngangen. Det klarer Pro-Ject-boksen utmerket. Jeg hadde i grunnen ikke forventet noe annet. Med Step Up Box S3 koblet til MM-inngangen og sammenlignet med phono-trinn som Primare R35 eller Hegel V10, er ikke lydbildet like åpent som når man kjører en Cadenza rett i MC-inngangen. Til gjengjeld er det helt støyfritt. Ikke antydning til sus, eller farget støy overhodet.
Litt av oppløsningen og luftigheten dempes dog. Lydbildet er ikke fullt så dypt, men det er også alt. Klaver, kontrabass, vokaler og symboler klinger fritt og ufarget fra vinylen, og hadde jeg sammenlignet med billigere phono-trinn, hadde jeg neppe merket noe særlig forskjell i lyden.
Det finnes forresten en dyrere, enda mer støysvak balansert MC step up fra Pro-Ject – Step Up Box DS3 B, som bruker to skjermede LL 1678 transformatorer fra Lundahl. For de som vil ha enda mer av de finere detaljene fram i lydbildet, og er villig til å betale prisen.
Konklusjon
Med så mange gode forsterkere med bare MM-inngang, er en MC step up som MC Step Up Box S3 helt riktig medisin. Den koster ikke all verden og er en billigere løsning enn å kjøpe det ellers utmerkede MM- og MC-trinnet Aria fra Rega, R35 fra Primare og V10 fra Hegel. Som strengt tatt er overflødig hvis MM-inngangen i forsterkeren er skikkelig konstruert. Med en bryter for gain på fronten, ville Pro-Ject MC Step Up Box S3 være enda mer fleksibel, men ellers er det ikke mye å trekke for til prisen.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser