I riktig gamle dager kunne man spasere inn i en hvilken som helst velassortert radioforretning, og velge seg platespiller, stifter og LP-er etter ønske. I dag er utvalget mye mindre, men kvaliteten er mye høyere.
Det vil si, det finnes platespillere der ute som vi fraråder å kjøpe. For eksempel de man finner på baksiden av ukeblader, som inneholder radio, kassettspiller, høyttalere og platespiller. De er ikke verdt pengene.
Man bør i stedet se på en rendyrket platespiller fra en velrenommert produsent. En som enkelt kan kobles til anlegget man har hjemme, eller kanskje et par aktive høyttalere som Klipsch The Sixes. Men hvilken spiller skal man velge?
Budsjettklassen
Etter vår erfaring starter det rundt 2.000 kroner. Derfra og opp finnes det gode spillere, som er et godt sted å starte uten at man trenger å blakke seg. Betaler man mer, får man ikke flere funksjoner, men høyere kvalitet og bedre lyd.
Kom i gang
I denne testen har vi samlet fem spillere som alle ligger i budsjettklassen. De koster ikke det samme, men det er fordi vi skal forsøke å finne ut hvor mye man faktisk må ut med for å få en skikkelig vellydende platespiller.
De har det grunnleggende til felles. Som remdrift, ferdigmontert pickup og enkel betjening. Men det er forskjell på kvaliteten, noe som gjenspeiles i prisen.
Konstruksjonskvaliteten er av stor betydning for hvor god lyd man kan få. En platespiller er en mekanisk innretning med en følsom pickup som kan plukke opp vibrasjoner, støy og interferens, og kludre til lyden. Derfor er den mekaniske kvaliteten viktig. Alt fra kabinett, til motor, tonearm, tallerken, underlag og pickup, spiller en betydelig rolle for hvor god lyd man kan få.
God demping, mekanisk presisjon og elektrisk kvalitet er avgjørende.
Slik kommer du i gang
Platespillerne i denne testen er såre enkle å bruke. De pakkes opp og kobles til på minutter, og det er ikke mye innsats som kreves før man kan legge på den første vinylplaten og nyte musikk.
Når spilleren er pakket ut, skal gummiremmen tres på som vist i monteringsanvisningen, platetallerkenen og matten legges på og motvekten monteres som beskrevet.
Motvekten har en skala som dreies til null når armen er i vater med tallerkenen (husk å forsiktig ta av plastbeskyttelsen på pickupen).
Stifttrykket stiller du inn ved å dreie skalaen – og vekten samtidig, som regel til 2 gram. Se i bruksanvisningen hvilket stifttrykk produsenten anbefaler. For mye ødelegger både stift, plate og lyden, og for lite fører til dårlig sporing og lite bass.
Når stifttrykket er på plass, skal antiskating stilles. Enten med et lodd som henges i enden av armen, eller på et hjul med en antiskatingskala. Hvis det ikke står noe annet anvist, dreies den til det halve av stifttrykket, eller halvannen verdi (1,5) dersom armen fremdeles tvinges utover når du senker stiften i platerillene.
Vater er viktig
Husk at underlaget spiller en rolle. Spilleren må stå på et flatt underlag, i vater, og helst ikke oppå en forsterker.
En platebørste til en hundrelapp er en god investering. Det holder støvet vekk fra LP-ene. Det finnes også platevaskere som dyprenser vinylen, og holder peiskosen borte fra musikkopplevelsen.
Teac TN-350
Anvendelig allroundspiller
Spilleren fra Teac lyder omtrent som den ser ut, og er et godt valg både estetisk og lydmessig.
NAD C558
Skinnet bedrar
NAD viser konkurrentene ryggen med en spiller som har det lille ekstra.
Rega Planar 1
Den beste budsjettspiller
Rega viser hvorfor de regnes som nummer 1 i markedet på lyd for pengene.
Audio-Technica AT-LP60BT
Billig i alle ledd
Sjelden har vi sett så tydelig hvordan prisen speiler hva man får for pengene.
Pro-Ject Debut III Recordmaster
Recordmaster
Gjør stas på platesamlingen med en platespiller som også er et pent møbel.