TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Opalum FLOW.4810

Rett på veggen

Det her går bare ikke, tenker man når man ser Opalum FLOW.4810. 48 bittesmå høyttalerelementer på en plate. Likevel spør alle hvor subwooferen sitter.

Av / 13.05.13 - 02:52
Opalum FLOW.4810

Lyd & Bilde mener

  • Fantastisk elegant Enkelt å bruke
  • Maler med ganske bred pensel

Det stilles i dag mange krav til lydanlegg for den bredere delen av befolkningen. Ikke minst om de også kan ha en fin lydkvalitet. De skal ikke ta plass, høyttalerne skal helst kunne henges på veggen, det skal kunne strømme og kobles til flat-TV-en, ja det finnes nesten ingen grenser. Dessuten skal det helst være pent.

Opalum heter et nytt firma som har tatt utfordringen på en meget original måte. Opalum er en svensk idé som via svensk kapital og dyktige folk både fra Sverige og Danmark nå er rede til å forandre vår hi-fi-tenkemåte. Man har fått mye – og berettiget – oppmerksomhet hvor enn Opalum har blitt vist, og var allerede nesten før man startet, representert i et stort antall butikker i hele 12 land.

Meget flat
En flat høyttaler lider under det problemet at man ikke kan gjøre den så flat som mulig. Ikke minst for at magnetsystemet på en høyttaler tar plass bakover. Dessuten må det finnes en viss mengde luft i kassen. Og så må man ta hensyn til at det skjer en del med akustikken når man henger en høyttaler på veggen.

opalum-flow-blackwhite
Opalum FLOW.4810 har 48 bittesmå 1″ høytalerelementer i aluminium satt på en lett buet plate. Estetisk sett er de veldig tiltalende og ser nesten mer ut som ett par små moderne grafiske kunstverk. Designen er inspirert av et papir som glir ned langs en vegg.

Toppmodellen Opalum FLOW.4810 har derfor blitt utstyrt med 48 bittesmå 1” aluminium høyttalerelementer satt på en lett buet plate. Det gjør at elementene fysisk tar liten plass hver for seg. I stedet er de desto flere. Men det gir resultat, for tynn er høyttaleren. Montert på veggen måler jeg at den bare stikker 3,8 cm ut – på det tykkeste stedet!

Anlegget
Men høyttaleren er ikke bare en høyttaler. En stor del av hele anlegget sitter faktisk i selve høyttaleren. For det er et anlegg. Det du får er en kontrollboks med separat strømforsyning, en fjernkontroll og et par høyttalere med innebygd elektronikk.

Annonse

Kontrollboksen er en liten sak med tre digitale og en analog inngang, en utgang til subwoofer – om boksen registrerer at det er koblet til en sub legger den inn et fjerde ordnings Linkwitz-Riley filter ved 80 Hz, mulighet til trådløs strømming og fordeling av signal og strøm til høyttalerne.

Man drar en tynn kabel til hver høyttaler, enten parallelt eller i serie og der transporteres både 24 V strøm og digitalsignaler. Ettersom 24 V likestrøm regnes som lavspent, kan kablene lovlig dras skjult i veggen og likevel oppfylle alle bygningsregulativer. Overføringen av både signal og strøm i en vanlig høyttalerkabel er en patentert løsning fra Opalum.

Høyttalerne vet om de er venstre eller høyre – de buede fremsidene er speilvendte så de er ikke fysisk like. Inne i høyttaleren sitter så både en mase signalprosessering, omvandling og flere klasse-D forsterkere. Signalprosesseringen tar blant annet hånd om det faktum at det handler om bittesmå elementer, og at høyttaleren er plassert på en vegg. De 48 elementene i hver høyttaler er oppdelt i bass- og diskantgrupper, delingen er ved 3 kHz. Den totale forsterkningen i anlegget oppgis til 320 W.

Actisonic kaller man denne teknikken. Den bygger på mangeårig forskning som firmaets grunnlegger Pär G. Risberg utførte på Linköping Universitet og herved får man hva Opalum kaller: ”clear and pleasant sound from physically constrained, seemingly impossible acoustic designs”.

opalum-rf-touch-remote-white

Fjernkontrollen er RF-basert, sirkelrund og lekker. En liten fargeindikator angir hvilken inngang som er koblet til, og det eneste problemet er egentlig at du må se på indikatoren for å orientere den i hånden. Forøvrig både ser den ut og fungere kanon.

Glidende papir
Opalum FLOW.4810 ser ut som om de er skreddersydd for å plasseres på hver sin side av en flat-TV. Eller hengt på en hvit vegg. Estetisk sett er de meget tiltalende og ser nesten mer ut som et par små moderne grafiske kunstverk. Designen er inspirert av et papir som glir ned langs en vegg.

En skrue i veggen og høyttaleren henges opp i nøkkelhullsåpningen på baksiden. Millimetertynne ”distansedutter” sørger for at høyttalerne sitter stramt mot veggen. De tynne kablene mellom høyttalere og ”hub”, som de kaller styreenheten, synes knapt. Og denne huben er forsvinnende liten og kan takket være fjernkontrollens RF-styring plasseres utenfor synshold. Strømforsyningen til huben er faktisk større, men den kan man jo også gjemme vekk. Folk på besøk har vært veldig positive til den estetiske fremtoningen.

Altetere
Denne typen av anlegg skal kunne spille det meste. Mange kommer til å koble den til TV-en, kjøre Spotify, Wimp eller lignende og kabler man til en CD, DVD eller Blu-ray- spiller skal den altså kunne spille bra med både MP3 og PCM, komprimert og ukomprimert.

Det gjør den unektelig også.

Opalum gir et forbløffende helstøpt lydinntrykk med tanke på utseende og pris. Jo, den avslører også når det er mindre bra signalmateriale (les: MP3), men i og med at den maler opp sitt passende store lydbilde med en ganske bred pensel, lider du ikke så mye over det som om det hadde blitt skjært med kirurgisk presisjon. Lydgjengivelsen handler ofte om kompromiss og med tanke på den målgruppen som Opalum henvender seg til, er det kompromisset man har valgt for den totale gjengivelsen klart vellykket. Spesielt når man drar litt på volumet. Da viser Opalum seg til også å kunne agere som festhøyttaler med ordentlig trøkk – det hadde jeg ikke forventet. Den spiller generelt bedre her med både større og mer velfylt lydbilde med betydelig flere detaljer enn når man spiller på lavt volum, da gjengivelsen iblant kan tendere til å bli en anelse uinteressant og gli vel mye inn i bakgrunnen, etter min personlig smak. Men det skulle ikke overraske meg om akkurat det er hensikten, at anlegget også kan kunne fungere som en lett og stille lydtapet.

opalum-control-hub-white

Det som ryster en mest er selve kroppen i lyden. Det er helt utrolig at det kan låte så kraftfullt fra noe med et slikt utseende. Det er klart at en subwoofer kan gi litt ekstra aller lengst nede i registeret, men det er ikke noe du direkte savner. De aller fleste tror at det allerede er koblet til en sub!

Elegant på alle måter
Opalum FLOW.4810 er et både teknisk og visuelt elegant og lydmessig helstøpt anlegg for den designbevisste musikkalteter som også stiller krav til lydgjengivelsen. Det koster imidlertid også. Opalum FLOW.4810 er langt fra en billig fornøyelse. Men anlegget tilfredsstiller i høy grad sin ganske så kjøpesterke målgruppe, penere og med slik lyd blir det knappest på en vegg for øyeblikket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde